popoldanski s.p.

Realizacija ideje, lean metode, analiza trga, s.p., d.o.o. ali druge oblike podjetja.
mtiha
Prispevkov: 3
Pridružen: 11 Mar 2010, 22:59

popoldanski s.p.

OdgovorNapisal/-a mtiha » 11 Mar 2010, 23:13

Pozdravljeni,
poleti sem odprla popoldanski s.p. in ker sem nova v teh vodah me zanima, ce sem prav razumela sistem, ker se bliža oddaja dohodnine in sem že cisto panična :urgh:

V pol leta sem zaslužila 6.000€, poleg plače,ki je znašala dobrih 30.000€, opravila sem informativni izračun in naj bi brez zaslužka s.p. morala doplačati 400€, torej moram nujno znižati stroške s.p. na minimum :redface:

Zanima me naslednje:
Ali lahko napišem za 5.000€ potnih nalogov dejavnost opravljam večinoma od doma preko računalnika ampak nimam nobene druge ideje kaj bi lahko dala v stroške. Zaenkrat sem upoštevala račune telefona, potne naloge (trenutno jih je za 1500€), malice, ko sem delala več kot 4 ure, razna kosila, material, računalniške programe...

Mi lahko prosim kdo zaupa še kakšen strošek?

Najlepša hvala
 

Lea Bevčič
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 120
Pridružen: 23 Jun 2009, 21:04

Re: popoldanski s.p.

OdgovorNapisal/-a Lea Bevčič » 12 Mar 2010, 09:54

Pozdravljeni,

na kakšen način pa bi vi napisali potnih nalogov za 5000 eur, če delate pretežno od doma. Ali veste kako se pravilno piše potne naloge in kakšna dokazila morate imeti pri potnih nalogih. Ni tako enostavno kot se zdi na prvi pogled, ker če ne bi vsi bili brez plačila dohodnine konec leta :)
Kako ste si naredili izračun? ali ste upoštevali plačano dohodnino med letom s strani delodajalca? če ste in če ste si uspeli nabrat 1.500 eur potnih stroškou z dejavnostjo, ki jo delate pretežno doma, mislim, da ste izkoristili vse možnosti. Kaj pa vaš računovodja svetuje? kako je s temi računalniškimi programi? Ali so majhne vrednosti in ste jih dala v takojšen odpis, ker po računovodskih standardih je tudi za drobni inventar (kar ponavadi licence niso) odpis po enem letu, tako, da je lahko tisti takojšnji odpis vprašljiv.
Zato ljudje potrebujete računovodjo, ker tega pač ne more počet kdorkoli. Žal ampak vsebolj opažamo ogromno napak pri tistih, ki se greste računovodstva v lastni režiji. Moram povedati, da tako je in na to me opozarjajo vsakodnevne izkušnje, še posebaj pred bilancami, ko prihajajo ljudje, da jim mi skončamo zadeve pa ugotoviš, da boš porabil ogromno časa samo zato, da boš razložil, da zadeve niso pravilno speljane, da je treba delat poravke..... Kar pa ponavadi nanese več ur dela in seveda tudi plačila, kot če bi mesečno plačevali minimalni pavšal za minimalno poslovanje in z mirno vestjo opravljali tisto delo v katerega se spoznate.
V razmislek.

mtiha
Prispevkov: 3
Pridružen: 11 Mar 2010, 22:59

Re: popoldanski s.p.

OdgovorNapisal/-a mtiha » 12 Mar 2010, 14:28

Najprej se zahvaljujem za izčrpen odgovor in se popolnoma zavedam te napake, šele konec decembra sem pomislila na to in takrat je bilo že prepozno.

Prispevki delodajalca po izačunu niso bili dovolj visoki (doplačila 400€). Računovodjo bom pa definitivno menjala, ker nevem ce sem jaz neumna ali ona, zdi se mi da sama izvem vec koristnih informacij...

Programska oprema pa je manjših vrenosti, vse je okrog 100€, skupaj znese nekaj manj kot 300€ ampak to je tudi vse.

Še nekaj me zanima, imela sem primer ko sem se dogovarjala z gospodom na hrvaškem in sem se dvakrat odpeljala tja, vendar vse skupaj ni steklo in seveda nisem izdala računa. Lahko potemtakem to dam v stroške? (imam račun cestnine, goriva, navedem ime podjetja...)

Hvala

Lea Bevčič
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 120
Pridružen: 23 Jun 2009, 21:04

Re: popoldanski s.p.

OdgovorNapisal/-a Lea Bevčič » 12 Mar 2010, 15:22

Lahko date v stroške.
Računovodjo pa zamenjajte čimprej, ker je že marec.

mtiha
Prispevkov: 3
Pridružen: 11 Mar 2010, 22:59

Re: popoldanski s.p.

OdgovorNapisal/-a mtiha » 12 Mar 2010, 16:02

Res vam hvala....
 


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov