Zanima me sledeča stvar oz. če je more razumevanje pravilno.
1.) Vzemimo recimo, da, kot redno zaposlena oseba, želim odpreti popoldanski S.P. ter "uveljavljati" pavšalno obdavčitev. Po novem naj bi v tem primeru od prihodkov na naslov S.P.-ja plačali 20% davka pri 70% normiranih stroškov. Od skupnega prihodka se torej 6% nameni za plačilo davka.
2.) Če prav razumem se prihodek iz naslova S.P.-ja ne šteje v skupno dohodnino (recimo k redni plači) zaradi plačila 6% davka. Posledično se s tem izognemo "padcu" v višji dohodninski razred zaradi dodatnih prihodkov iz naslova popoldanskega S.P-ja tako kot bi se to zgodilo, če recimo ne bi uveljavljal pavšalne obdavčitve.
3.) Za uveljavljanje pavšalne obdavčitve se je potrebno prijaviti do 31.3. 2013?
Že vnaprej hvala.
Popoldanski S.P. in pavšalna obdavčitev
-
drejki_man
|
|
-
Montecarlo
- Rookie
Re: Popoldanski S.P. in pavšalna obdavčitev
za 1.) vprašnje, kot jaz razumem zakonik, je da ti glede na promet priznajo 70% stroškov, ostalih 30% pa je dobiček in na teh 30% plačaš 20% vsak mesec (razdeljen na 11 delov) kot akontacijo dohodnine. Prvo leto tako ali drugače nisi zavezanec za DDV, lahko se pa za to odločiš. V kolikor bop presegel 50.000,00 EUR letnega prometa, ne moreš biti normiranec.
Za lažjo predstavo: 30.000,00EUR letno prometa
70% priznanih stroškov -> 21.000,00EUR
30% dobiček-> 9.000,00EUR
Akontacija dohodnine-> 9.000,00 x 0,2 = 1.800,00EUR -> razdeli na 11 delov to je cca. 163EUR mesečno. V 12 mesecu, pa vidiš ali imaš kaj dobit za nazaj ali pa doplačat, odvisno od meje, ki si jo postavil za letni promet, če presežeš ali pa je ne dosežeš.
če se motim, naj me prosim kdo popravi.
that's mine 2 cents
Za lažjo predstavo: 30.000,00EUR letno prometa
70% priznanih stroškov -> 21.000,00EUR
30% dobiček-> 9.000,00EUR
Akontacija dohodnine-> 9.000,00 x 0,2 = 1.800,00EUR -> razdeli na 11 delov to je cca. 163EUR mesečno. V 12 mesecu, pa vidiš ali imaš kaj dobit za nazaj ali pa doplačat, odvisno od meje, ki si jo postavil za letni promet, če presežeš ali pa je ne dosežeš.
če se motim, naj me prosim kdo popravi.
that's mine 2 cents
-
drejki_man
Hvala za odgovor. Ostala je le še ena dilema. Kako je z dohodnino?
-
Montecarlo
- Rookie
Akontacijo dohodnine plačuješ vsak mesec pri popoldanskem s.p.-ju, tam kjer si pa zaposlen pa ti tako sproti odvajajo za dohodnino.
* Tako je do konca marca se je treba prijaviti za ''normiranca''
Če ima še kdo kakšno drugo mnenje prosim
Lp
* Tako je do konca marca se je treba prijaviti za ''normiranca''
Če ima še kdo kakšno drugo mnenje prosim
Lp
-
lucy85
Pozdrav!
Tudi mene zanima, kako je z dohodnino. Če se torej odločim za pavšalno obdavčitev in bo prihodek od s.p.-ja (popoldanski) ločen od prihodkov od zaposlitve ali potem pri prihodkih iz zaposlitve ne izgubim olajšav(splošne in za vzdrževane člane)?
Hvala lepa za odgovor.
Lp
Tudi mene zanima, kako je z dohodnino. Če se torej odločim za pavšalno obdavčitev in bo prihodek od s.p.-ja (popoldanski) ločen od prihodkov od zaposlitve ali potem pri prihodkih iz zaposlitve ne izgubim olajšav(splošne in za vzdrževane člane)?
Hvala lepa za odgovor.
Lp
|
|
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov