Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vprašanja?

darkside
Vodja projektov
Prispevkov: 183
Pridružen: 17 Jun 2012, 18:38

Re: Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vpraša

OdgovorNapisal/-a darkside » 29 Okt 2014, 20:02

ti misliš uradno izdati račun ki je narejen v excelu?
 

mojcikaaa
Prispevkov: 2
Pridružen: 29 Okt 2014, 18:42

Re: Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vpraša

OdgovorNapisal/-a mojcikaaa » 30 Okt 2014, 00:21

Zanimajo me zgolj moznosti, sicer pa se je na excell navezovalo moznost vodenja racunov, ne pa izdaje.

didi11
Prispevkov: 3
Pridružen: 11 Feb 2009, 12:48

Re: Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vpraša

OdgovorNapisal/-a didi11 » 02 Nov 2014, 20:27

Pozdrav!

Sem redno zaposlen,ampak razmišljam o nakupu spletne trgovine,v upanju dodatnega zaslužka. Sem popoln laik v tem,tako da bodo vprašanja večini verjetno smešna :)
1.Na kaj moram biti najbolj pozoren ko kupujem spletno trgovino?
2.Zdaj me zanima kakšen bi bil postopek,ko najdem primerno spletno trgovino? Odprem s.p ali kako? Kako je z izdajo računov,moram za programe za izdajo računov poskrbeti sam?
2.Moram nakup spletne trgovine kje posebaj prijaviti?

hvala za odgovore

Lp

gjzolna
Prispevkov: 1
Pridružen: 06 Nov 2014, 19:26

Re: Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vpraša

OdgovorNapisal/-a gjzolna » 06 Nov 2014, 19:30

Zdravo,

padla je odločitev o ustanovitvi d.o.o.-ja, problem je ime... v ime bi rad dal besedo GROUP, in bi prosil za izkušnje, ali bo kot "tujka" sprejeta? Ogromno je podjetij s tem imenom, nekaj sem slišal, da so začeli komplicirati...

Mnenje, izkušnje,...?

Hvala in lp g

anja1987
Prispevkov: 1
Pridružen: 21 Nov 2014, 20:39

Re: Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vpraša

OdgovorNapisal/-a anja1987 » 21 Nov 2014, 20:51

Pozdravljeni,
moja vprašanja pa bojo kar malo laična, samo res ne vem kam se obrniti...
1. kakšne pogodbe o zaposlitvi vse poznamo in katere se najbolj uveljavljajo pri SP za čim manj stroškov za delodajalca? (npr. vem da je za polen delovni čas, vem da je za polovični delovni čas, nekaj vem da je pogodbeno delo... sam res me zanimajo bistvene razlike v vseh + in - )
2. kateri program se gostinskem lokalu najboljše obnese? (micrococteil, microgramm,.... ? ker pri predstavitvah na internetu se mi zdijo vsi isti ;) če ima kdo kakšno izkušnjo?)


to bo to za enkrat... hvala, Anja
 

Milijana
Prispevkov: 1
Pridružen: 02 Dec 2014, 16:20

Re: Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vpraša

OdgovorNapisal/-a Milijana » 02 Dec 2014, 16:26

živjo, sama odpiram trgovino v kateri bom prodajala belo tehniko. Nekatere naprave bi okrasila oziroma dopolnila z lgoi in slikami znanih brandov saj narod pali na to torej če kupim beli kuhalnik vode in ga z posebnim tiskalnikom popisem z coca cola motivom a za to rabim dovoljenje coca cole v slo ali je to ok, kajti izdelek itak ni original le znanec ima tiskarno in cncje s katerimi bi lahko te naprave iz random belih naredili potrošniku zanimive torej barve okraski in interesantni se mi zdijo ti cocacola logi narisani gor :-)

rdeczmaj
Rookie
Prispevkov: 7
Pridružen: 30 Jul 2014, 15:22

Re: Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vpraša

OdgovorNapisal/-a rdeczmaj » 02 Dec 2014, 21:38

Pozdravljeni

mene pa zanima, kolikšen bo strošek delodajalca od februarja 15 naprej, za študentsko delo.
Veliko informacij je, vendar so zelo nejasne se mi zdi..
Hvala.

LP


piratesalami
Prispevkov: 1
Pridružen: 21 Apr 2015, 18:43

Re: Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vpraša

OdgovorNapisal/-a piratesalami » 21 Apr 2015, 18:49

Pozdravljeni,

sicer imam s.p. že ustanovljen, ampak nameravam dodati dejavnost in tukaj tiči težava. Zaenkrat gre za neke vrste catering, vendar se hrana pripravlja pri naročniku.

Nameravam preko poletja na dogodkih (večinoma na terasah različnih pubov oz. gostiln brez ponudbe hrane) pripravljati burgerje in hot doge za goste. Ali to šteje kot premični objekt? Če ima pub že stranišče, tekočo vodo in vse ostalo, kaj potrebujem jaz in kako se lahko registriram. Ali potrebujem HACCP četudi nimam lastnih prostorov?
Moja "kuhinja" je roštilj in pripravljalna površina, ter hladilnik za meso.

lp,
Jakob
 

Nejc Setnikar
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 317
Pridružen: 07 Jan 2014, 22:30

Re: Ste pred ustanovitvijo podjetja in imate različna vpraša

OdgovorNapisal/-a Nejc Setnikar » 22 Apr 2015, 09:15

Spada pod začasni gostinski obrat, kot stojnica.

Začasni gostinski obrat je gostinski obrat, ki pripravlja in prodaja hitro pripravljene jedi na stojnicah, kioskih in podobnih začasnih objektih praviloma brez gostinskih sedežev, kjer nudijo mimoidočim:

ocvrte ribe, krompirček, tople sendviče, hamburgerje, kuhane hrenovke, palačinke, burek in podobne jedi
pečeni kostanj, koruzo ipd.
sladoled po porcijah ali iz avtomatov.
Za opravljanje gostinske dejavnosti ne potrebujete začetnega dovoljenja, ki preverja izpolnjevanje pogojev. Te pogoje preverja ustrezna inšpekcijska služba.

Premični objekt v katerem se izvaja gostilniška dejavnost mora biti ustrezno označen, imeti mora minimalne prostorske pogoje in ustrezno urejene zunanje površine. Zagotoviti morate minimalen obseg storitev za določen gostinski obrat in obratovati v rednem obratovalnem času, ki mora biti potrjen s strani občine. Pri izvajanju svoje dejavnosti morate upoštevati omejitve prodaje tobačnih izdelkov in omejitve prodaje in ponujanja alkoholnih pijač.

Gostinska dejavnost se lahko opravlja zunaj gostinskega obrata na javnih prireditvah, sejmih in podobno med njihovim trajanjem, vendar vsakokrat največ 30 dni. Gostinec lahko na prireditvi opravlja gostinsko dejavnost le s soglasjem prireditelja.

Gostinska dejavnost se lahko opravlja zunaj gostinskega obrata med turistično sezono v mestnih jedrih, na kopališčih, na smučiščih in podobno, na predlog pristojnega organa občine pa lahko tudi izven turistične sezone ali za obdobje, daljše od enega leta. Če gre za opravljanje gostinske dejavnosti izven turistične sezone ali za obdobje daljše od enega leta je potrebno soglasje občine.

Gostinec lahko brez posebne registracije v svojem gostinskem obratu gostom nudi posamezne izdelke, katerih ponudba je v gostinstvu običajna (tobačni izdelki, spominki, turistične publikacije, slaščice, slane palčke, žvečilni gumi ipd.) in, ki zaokrožujejo njegovo ponudbo (suhomesnati izdelki, ustekleničene pijače, kava ipd.).

Ta dejavnost je uvrščena na Listo dejavnosti, ki se običajno opravljajo na obrtni način.

Ob registraciji dejavnosti v poslovnem registru se poslovni subjekti, ki opravljajo to dejavnost na obrtni način, po uradni dolžnosti vpišejo tudi v Obrtni register pri Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije (OZS).

Brezplačni vpis v obrtni register se opravi na podlagi obvestila, ki ga registrski organ (AJPES) posreduje OZS.

Področje varnosti in zdravja pri delu opredeljujejo načela, pravila in aktivnosti, ki morajo posamezniku (delavcu) omogočiti uspešno opravljanje poklicnega dela s polnim delovnim učinkom in brez škode za njegovo zdravje od prvega delovnega dne pa do konca delovne dobe.

Pojem varnosti in zdravja pri delu že po svoji vsebini in namenu obsega pravice in obveznosti delodajalcev in delavcev, da v skladu z zakonom in drugimi predpisi ter ob določanju in upoštevanju varnostnih ukrepov, s katerimi se obvladuje oziroma preprečujejo nevarnosti in škodljivosti pri delu, zagotavljajo takšno raven varnosti in zdravja pri delu, ki glede na naravo dela zagotavlja delavcu največjo možno mero zdravstvene in psihofizične varnosti.

Hkrati s tem je delodajalec dolžan prilagajati svoje ukrepe za zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu spremenjenim okoliščinam, stalno izboljševati obstoječe stanje oziroma stopnjo varnosti in zdravja pri delu.

Zahteve glede varnosti živil

Varno živilo je tisto, ki ob predvideni uporabi ne predstavlja nevarnosti za potrošnikovo zdravje (napr. surovo meso se pred uživanjem termično obdela). Živila, ki niso varna, se ne smejo dajati v promet.

Živilo ni varno, če je škodljivo za zdravje ali neustrezno za prehrano ljudi.

Varno živilo je:

pravilno označeno
zagotavlja sledljivost
pridelano, predelano, dano v promet v skladu z načeli higiene živil
predstavljeno na način, ki ne zavaja potrošnikov.
Živilo je varno, če ne vsebuje:

bioloških dejavnikov tveganja (patogene bakterije, paraziti, virusi),
kemičnih dejavnikov tveganja (ostankov pesticidov, težkih kovin, zdravil, detergentov, nedovoljenih aditivov in drugih strupenih snovi, ter
fizikalnih dejavnikov tveganja (kot so mehanični - trdni delci kot so: kamenčki, kosti, les, zemlja, steklo, plastika...).
Pri odločanju ali je neko živilo varno ali ni, se upoštevajo:

vse faze pridelave, predelave in distribucije
običajni pogoji uporabe živila s strani potrošnika
informacije, ki jih je potrošnik prejel, vključno z navedbami na oznaki ali druge informacije, ki so običajno na voljo potrošniku o preprečevanju posebnih nezaželenih vplivov nekega živila ali skupine živil na zdravje.
Pri odločanju ali je živilo škodljivo za zdravje, se upoštevajo:

verjetni takojšnji in/ali kratkoročni in/ali dolgoročni učinki živila na zdravje osebe, ki živilo uživa, pa tudi na poznejše rodove
verjetni komulativni toksični učinki
posebna zdravstvena preobčutljivost skupin potrošnikov, kadar je živilo namenjeno tej skupini.
Zagotavljanje varnosti živil

Za varnost oziroma zdravstveno ustreznost živil je bistven celosten pristop, ki upošteva dejstvo, da je oskrba z živili vezana na živilsko verigo, ki sega od njive do mize. Pomembno je, da je vsak člen v verigi definiran, nadzorovan in obvladovan. Hrana je in bo varna le, če vsakdo, vključen v to živilsko verigo, razume in izpolnjuje svoje odgovornosti.

Za varnost živil so odgovorni:

nosilci živilskih dejavnosti, ki so neposredno vključeni v živilsko verigo in so dolžni vzpostaviti sistem, s katerim stalno zagotavljajo varnost živil znotraj svoje dejavnosti.
država, ki je dolžna zagotoviti predpise in sistem uradnega inšpekcijskega nadzora
potrošnik, ki glede na končne postopke pri pripravi živil v domači kuhinji predstavlja zadnji člen v živilski verig.
Ključne obveznosti nosilcev živilske in krmne dejavnosti:

Varnost: Nosilci dejavnosti ne smejo dati v promet nevarne hrane ali krme;
Odgovornost: Nosilci dejavnosti so odgovorni za varnost hrane in krme, ki ju pridelajo, prevažajo, skladiščijo ali prodajajo;
Sledljivost: Nosilci dejavnosti morajo biti sposobni hitro identificirati vsakega dobavitelja ali prejemnika;
Preglednost: Nosilci dejavnosti morajo takoj obvestiti pristojne organe, kadar obstaja razlog za sum, da njihova hrana ali krma ni varna;
Nujni ukrepi: Nosilci dejavnosti morajo takoj umakniti hrano ali krmo iz prometa, kadar obstaja razlog za sum, da njihova hrana ali krma ni varna;
Preprečevanje: Nosilci dejavnosti morajo ugotoviti in redno preverjati kritične točke v njihovih postopkih ter zagotavljati nadzor teh točk;
Sodelovanje: Nosilci dejavnosti morajo sodelovati s pristojnimi organi v postopkih za zmanjšanje tveganj.
Dolžnosti nosilca živilske dejavnosti

Nosilec živilske dejavnosti ima torej glavno odgovornost za proizvodnjo varnih in kvalitetnih živil. Dolžan je vzpostaviti sistem notranjega nadzora s katerim stalno zagotavlja varnost živil znotraj svoje dejavnosti. Notranji nadzor mora biti skladno s predpisi vzpostavljen na osnovah HACCP sistema. Nosilec dejavnosti lahko uporabi Smernice dobre higienske prakse in uporabe načel HACCP v gostinstvu, ki sta jih pripravili Obrtno-podjetniška zbornica Slovenije in Turistično gostinska zbornica Slovenije.

Nosilec živilske dejavnosti mora obrat registrirati pri ZIRS, če opravlja:

katero koli aktivnost v povezavi s prehranskimi dopolnili ali živili za posebne prehranske namene,
gostinsko dejavnost,
dejavnost v obratih za prehrano na delu,
dejavnost v institucionalnih obratih prehrane.
Nosilec dejavnosti registracijo opravi:

elektronsko z izpolnitvijo elektronskega obrazca, ki je objavljen na spletnem naslovu ZIRS;
pisno na obrazcu, ki ga izpolni in pošlje na območno enoto ZIRS, na območju katere je obrat, s pripisom "Registracija".
Nosilec dejavnosti je dolžan registrirati obrat 15 dneh pred pričetkom obratovanja.

Na podlagi popolne vloge ZIRS vpiše obrat v seznam registriranih obratov. Nosilec dejavnosti je dolžan sporoči vse spremembe podatkov ZIRS najmanj 15 dni po vsakršni spremembi podatkov.

Umik in odpoklic živil

Nosilci živilske dejavnosti morajo ZIRS obveščati o umiku in odpoklicu živil. Obvestilo se opravi z Obrazcem za obveščanje ZIRS.

ZIRS se obvešča po telefonu, telefaksu ali na elektronski naslov rasff.zirs@gov.si.

Nosilec dejavnosti mora ustrezno obvestiti potrošnike o umiku in odpoklicu živil. Obvestilo mora biti jasno, nedvoumno in objavljeno tako, da bodo informacije dejansko dosegle mogoče potrošnike živila, ki ji varno. Podatki v obvestilu morajo vključevati najmanj vrsto in trgovsko ime živila, ime proizvajalca ali uvoznika, opis in vrsto pakiranja, podatke o datumu proizvodnje - roku uporabe, serij - LOT, o delu embalaže, na katerem so ti podatki objavljeni. Navedeni morajo biti razlogi za zdravstveno neustreznost živila, navodila za ukrepanje potrošnikov ter naslov podjetja in osebe za stike v podjetju, na katero se potrošniki lahko v tej zadevi obračajo. V tiskanih občilih je priporočljivo k obvestilu dodati sliko in v televizijskih objavah sliko ali film.


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 90 gostov