Sprememba osnove pri s.p.

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
blazko
Rookie
Prispevkov: 5
Pridružen: 01 Feb 2017, 15:17

Sprememba osnove pri s.p.

OdgovorNapisal/-a blazko » 21 Mar 2017, 16:57

Letošnje leto preko s.p. še nisem oddelal nobenega posla in tako bo verjetno še nekaj mesecev. Zaenkrat samo plačujem minimalne prispevke (s.p. sem odprl lansko leto). Zaradi rezultata v lanskem letu se mi bo po oddanem davčnem obračunu bistveno dvignila akontacija dohodnine, podobno velja tudi za prispevke.

Ali je v praksi možna sprememba davčne osnove (za plačevanje akontacije dohodnine) in / ali sprememba zavarovalne osnove (za plačevanje prispevkov)? Če je možna - kakšen je postopek, kakšne so izkušnje pri tem?

Alternativa je zaprtje s.p., vendar se pri tem ne bi rad prenaglil.
 

blazko
Rookie
Prispevkov: 5
Pridružen: 01 Feb 2017, 15:17

Re: Sprememba osnove pri s.p.

OdgovorNapisal/-a blazko » 29 Mar 2017, 16:05

Evo, si bom odgovoril kar sam, mogoče pride še komu prav.

Vprašanje sem poslal tudi na Furs in danes so me poklicali ter razložili zadevo.

Za spremembo davčne osnove za akontacijo dohodnine je potrebno oddati vlogo ("lastni dokument" v edavkih), v katerem navedeš razloge, in vključiš dva obračuna za tekoče leto: dejanskega za obdobje do datuma oddaje vloge in pričakovanega do konca koledarskega leta. Potem zadevo obdelajo in ti sporočijo novo višino akontacije na osnovi pričakovanih prihodkov. Po besedah sogovornice ugodijo praktično vsaki vlogi, če le temelji na realnih predpostavkah.

Spremembo zavarovalne osnove narediš sam ob mesečnem obračunu prispevkov za socialno varnost - pod zaporedno št. 085 lahko uveljavljaš znižanje prispevkov za max 20%. To moraš storiti ročno vsak mesec. Če se pri letnem obračunu izkaže, da si podcenil svoj rezultat in je dejanska osnova višja od znižane, te v naslednjem letu čaka t.i. "kazenski pribitek" v višini 20%. Pri čemer je za pribitek dovolj, da znižanje osnove uveljavljaš le enkrat! Se pravi: četudi uveljavljaš znižanje samo v enem mesecu, lahko za celotno naslednje leto fašeš pribitek. S tem ukrepom naj bi preprečevali neupravičena znižanja višine prispevkov.

blazko
Rookie
Prispevkov: 5
Pridružen: 01 Feb 2017, 15:17

Re: Sprememba osnove pri s.p.

OdgovorNapisal/-a blazko » 06 Apr 2017, 17:00

Update:
čez natanko teden dni sem po pošti dobil odločbo, s katero je Furs ugodil moji vlogi in mi določil novo višino akontacije.

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2439
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Sprememba osnove pri s.p.

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 10 Jul 2017, 21:29

Hvala za delitev izkušnje in lepo opisan postopek :)


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost