|
|
Vsi, ki imate uporabniško ime starejše od enega tedna se vam ni potrebno še enkrat registrirati!
Stari forum bo še vedno na voljo za ogled kot arhiv, ne bo pa več možno dodajati novih tem in sporočil.
V primeru težav nas kontaktirajte!
z lepimi pozdravi -- ekipa mladipodjetnik.si
|
02-04-2010, 07:33 PM
|
|
|
Pripravnik
|
Oblika podjetja
Pozdravljeni,
na vas, uporabnike foruma mladipodjetnik.si sem se obrnil, da bi mi pomagali pri sledečem "problemu" in upam, da sem temo odprl v pravem razdelku foruma in da mi boste znali pomagat.
S prijateljem sva po mesecih tuhtanja prišla do zaključka, da se vrževa v posel. Posel bo temeljil na internetni trgovini.
Problem je sledeč:
V poslu želiva biti enakopravna, kar pomeni da imava enake pravice v primeru dobička oz. dolžnosti v primeru izgube, da je odločanje enakopravno itd. Potrebnih 7.500 € za ustanovitev nove d.o.o. nimava. Zasledil sem, da obstajajo ponudniki že obstoječih družb z omejeno odgovornostjo, ki še niso poslovale in se tako "kupec" te d.o.o. izogne pologu potrebnega začetnega kapitala. PRIMER! Tole bi bila sicer idealna rešitev, vendar pa me zanima, če so tu kakršnikoli prikriti stroški poleg teh 700 € + stroškov prepisa pri notarju? Tu me zanima tudi, koliko je dolg ta "določen čas", da lastnik na TRR položi kapital adekvaten začetnemu kapitalu d.o.o.-ja?
Poleg tega naj vam povem, da moj prijatelj NE študira in NI redno zaposlen. Jaz pa REDNO študiram in bi ta status rad obdržal. Me lastniška funkcija v družbi z omejeno odgovornostjo kakorkoli omejuje, če bi rad še naprej REDNO študiral?
----
VKOLIKOR NAKUP OBSTOJEČEGA D.O.O.-ja NE PRIDE V PO*TEV...
----
... vem, da je najlažja pot do lastnega podjetja, vkolikor že imaš obstoječ status (redna zaposlitev, redni študij) popoldanski s.p. Ker pa sva dva, me zanima, če je kakšna možnost ustanovitve družbe z NEomejeno odgovornostjo in pri tem obdržati status rednega študenta?
----
VKOLIKOR TUDI TA OPCIJA NI OPTIMALNA...
----
Je možno, da moj prijatelj ustanovi podjetje (s.p., nakup d.o.o.) in preko pogodb določiva, da sem 50% udeležen pri dobičku oz. izgubi?
----
Ne vem, če sploh prav mislim, da je podjetniška dejavnost lahko ovira za redni študij, vendar nekdo mi je nekoč rekel, da je edinole popoldanski s.p. primerna oblika, vkolikor že imaš nek status. Upam sicer, da se je zmotil, ker bi to zelo olajšalo celotni postopek, vendar sem se na vas obrnil, da mi pomagate, vkolikor ta trditev drži.
Lep pozdrav,
rrrok
|
|
|
|
02-04-2010, 07:41 PM
|
|
|
Fizični delavec
|
Sem pred podobno odločitvijo. Mi smo trije študentje in isto nimamo kapitala za d.o.o. Zmeraj bolj se nagibamo k d.n.o. To je isto kot d.o.o., le da ni potrebno vložiti začetnega vložka, in odgovarjaš z vsem svojim premoženjem, isto kot s.p.
Status študenta ti pripada še vedno, če odpreš "popoldanski s.p." ali pa če si družbenik v podjetju. Paziti pa moraš pri s.p., ker se to smatra kot samozaposlitev, in ti ne pripadajo več študentski boni in študentski dom.
LP
|
|
|
|
02-04-2010, 08:32 PM
|
|
|
Pripravnik
|
Hvala za odgovor, pravne oblike podjetij poznam in kakor sem razbral še preden sem odprl temo, je d.n.o. res najboljša izbira, če nimaš denarja za ustanovitveni kapital pri družbi z omejeno odgovornostjo. Se pravi, vkolikor sem jaz družbenik v podjetju, sepravi sem 50% lastnik podjetja, lahko ohranim status študenta, prav tako pa jem na študentske bone itd. Kot družbenik sem upravičen do dobička oz. odgovarjam za dolgove s celotnim premoženjem, če pa sem zraven še zaposlen v d.n.o. pa se to smatra kot redna zaposlitev in poleg vseh prej omenjenih pravic/dolžnosti, mi teče delovna doba in si moram plačevat prispevke, a izgubim pravico do rednega študija, študentske prehrane, študentskega doma? Razumem prav? Itak pa mi je kot lastniku oz. družbeniku v podjetju primarno, da podjetje dobro funkcionira, da ima podjetje dobiček, o katerem lahko odločam, za to pa mi ni treba biti zaposlen?
|
|
|
|
02-07-2010, 03:17 PM
|
|
|
Vodja projektov
|
@nene: To ni res! Če imaš "popoldanski espe" oz. pravilno rečeno dopolnilno dejavnost, to NI samozaposlitev. Res pa je, da si zavarovan po podlagi 104. Plačevati si moraš zdravstveno zav. + dopolnilno. Res je tudi, da ti ne pripadajo več študentski boni. Sicer tu za mene ni logike, ampak pač tako je. Status študenta ti ostane, prav tako ostale pravice (ok, mogoče se bodo še kdaj spomnili, da nam tudi študent več ne pripada). Država pač trosi bučke...
Kar se tiče pa delovne dobe, ne vem zakaj to vsi tako poudarjate, ker to takrat, ko bomo šli mi v "penzijo" ne bo več tako pomembno, ker sistem, ki je nastavljen sedaj, ne bo zdržal do takrat. Meni osebno je vseeno za delovno dobo in podobne zadeve.
Drugače pa je lahko tudi študent solastnik d.o.o. in mu ostanejo vse pravice.
|
|
|
|
02-08-2010, 03:12 PM
|
|
|
Fizični delavec
|
Za vaju je najbolje d.n.o. in tudi najbolj poštena varianta do obeh.
Zdaj, če izgubiš bone ali kaj podobnega, ne bi smel biti problem, če si prepričan v neko povprečno uspešnost podjetja.
|
|
|
|
02-08-2010, 07:18 PM
|
|
|
Fizični delavec
|
Zakon o visokem šolstvu v 69.členu določa, da imajo študentje, ne glede na to, ali se študij izvaja kot redni ali izredni, pravico do zdravstvenega varstva in drugih ugodnosti ter pravic (primeroma so našteti: prehrana, prevozi, štipendiranje) v skladu s posebnimi predpisi, če niso v delovnem razmerju ali prijavljeni kot iskalci zaposlitve. ZViS je tako splošni predpis, ki napoti na specialne določbe drugih pravnih aktov. V primeru ugotavljanja upravičenosti študenta, ki je obenem samostojni podjetnik posameznik, do pravic, ki izhajajo iz študentskega statusa, je potrebno uporabiti še področne pravne predpise. Visokošolski zakon študentu z registriranim popoldanskim s.p. namreč ne jemlje upravičenosti do omenjenih pravic, saj gre v takem primeru za obliko samozaposlenosti, ne pa za delovno razmerje, kaj šele iskanje zaposlitve, vendar pa imajo drugi akti lahko tudi drugačno dikcijo. Primer je recimo Pravilnik o subvencioniranju bivanja - ta kot pogoj za pridobitev (in seveda ohranjanje) pravice do bivanja v študentskem domu ali subvencionirano pri zasebniku izpostavlja nezaposlenost. Tako postavljenega pogoja pa kot samostojni podjetnik, tudi, če le "popoldanski" ne izpolnjuješ več. Status s.p. pa vodi tudi v izgubo štipendije in načeloma tudi pravice do opravljanja dela preko študentskega servisa.
Tako da ravno vse pravice ti ne ostanejo več. Studentski dom tudi odpade. In kot piše, gre za neke vrste samozaposlitve. Kar je tudi logično, ni?
Last edited by nene : 02-08-2010 at 07:22 PM.
|
|
|
|
02-11-2010, 01:43 PM
|
|
|
Pripravnik
|
Kaj pa recimo, da odpreš d.o.o., ob ustanovitvi na TRR položiš 7.500 €... je možno potem iz teh 7.500 € plačat stroške izdelave spletne strani? Ker nekdo mi je rekel, da je to najbolje - 7.500 položit, ko greš ustanovit d.o.o., potem pa naslednji dan že lahko razpolagaš, plačaš stroške spletne strani, kupiš robo... itd.
|
|
|
|
02-11-2010, 10:09 PM
|
|
|
Fizični delavec
|
Da, tistih 7500€ lahko porabiš.
|