Forum Zavoda mladi podjetnik - podjetništvo, samostojni podjetnik, s.p., d.o.o., poslovni načrt, popoldanski s.p.
Vabimo vas, da se nam pridružite na novem forumu: http://forum.mladipodjetnik.si/mp/.
Vsi, ki imate uporabniško ime starejše od enega tedna se vam ni potrebno še enkrat registrirati!
Stari forum bo še vedno na voljo za ogled kot arhiv, ne bo pa več možno dodajati novih tem in sporočil.
V primeru težav nas kontaktirajte!

z lepimi pozdravi -- ekipa mladipodjetnik.si

Thread Tools
Old 02-07-2010, 11:46 AM   #41
mojstermiha
Uradnik

Seveda ne. Nekaj boš znal po 10 letih prakse, sedaj pa ne znaš še skoraj nič. Da mi ne boš zameril...jaz sem tudi bodoči inženir in samo povem kaj meni in mojim kolegom govorijo naši profesorji: ''VI ne znate nič in še 10 let ne boste uporabni za firme! Ko vas bodo zaposlili bodo z vami samo zgubljali na času in imeli stroške.''))

Po več letnem uvajanju šele pričneš vračati firmi tisto, kar je vate vložila na začetku. Zgodi se naslednje: sveže inženirje poberejo slaba podjetja, ki si dobrih in izkušenih ne morejo privoščiti. Nato ti inženirji izmolzejo iz podjetja še tisto, kar ne znajo ter ga zapustijo. Nato se zaposlijo nekje, kjer so boljši delovni pogoji in večja plača. Že kdo vidi vzorec??? Novi diplomanti le poškodujejo ogrožena podjetja. Zakaj tudi podjetja ne bi smela dajati prednosti cenejšim študentom, če pa diplomant nima izkušenj.

Sedaj boš rekel, da sem prišel v nasprotje s prejšnjo trditvijo, da mora diplomant znat 10x več kot študent. Tukaj bi dodal, da sem imel v mislih predvsem te diplomante, ki so že zaposleni nekaj let in so si že nabrali nekaj izkušenj. Seveda pa je očitna razlika med 1. ali 2. letnikom in nekom, ki je ravnokar diplomiral. V tem primeru mora znat 10x več.

Omenil bi še bolonjsko prenovo. 3 leta do diplome??? Tisti, ki ne bo nadaljeval študija +2 niti v 10 letih ne bo mogel kaj dosti napredovati.

Potem se ti strinjaš, da študentje ''krademo'' delo diplomiranim kolegom in znižujemo njihovo vrednost? Sposobni študenti (npr. ti, ki že zdaj opravljaš študiju sorodno delo) to zagotovo naredite. Veliko več je vreden študent, ki že med študijem pridobi izkušnje v podjetju, ki ga kasneje redno zaposli. A takrat bo strošek njegovega dela postal precej večji in firma bo iskala novega študenta, ki bo vsaj tako dober, kot je bil prejšnji (ti). To ne pomeni, da bodo tebe odpustili, ampak gotovo boš občutil nalagodje ob pogledu na tvojo in njegovo neto plačo.

Če ga najdejo, potem si lahko jezen nanj (sicer neupravičeno). To, da pa država uvaja prispevke za študentsko delo, obvezno zdravstveno in pokojninsko zavarovanje je en velik bulshit. Vsak zaposlen naj se malo zamisli, koliko denarja je zmetal v državno malho in kaj za to dobi. Vključitev v pokojninski in zdravstveni sistem bi morala biti prepuščena posamezniku in ne zakonsko vsiljena. Res pa je, da tisti, ki ne zaslužijo dovolj, ne bi mogli varčevati za pokojnino in bi s tem poslabšali svoj socialni status. Po domače povedano: tisti, ki ne zmorejo ali pa ne znajo razporejati svojega denarja,jim ga je treba na silo vzeti, da po prenehanju dela dobijo nekaj pokojninskega drobiža. Kako lahko kdo od vas tukaj, ki imate nekaj pojma o + - matematiki, sploh še verjame v pokojninski sistem?!?

Last edited by mojstermiha : 02-07-2010 at 11:48 AM.
mojstermiha is offline  

Thread Tools

Posting Rules