|
|
Vsi, ki imate uporabniško ime starejše od enega tedna se vam ni potrebno še enkrat registrirati!
Stari forum bo še vedno na voljo za ogled kot arhiv, ne bo pa več možno dodajati novih tem in sporočil.
V primeru težav nas kontaktirajte!
z lepimi pozdravi -- ekipa mladipodjetnik.si
|
09-25-2009, 09:49 PM
|
|
|
Pripravnik
|
s.p. v poslovanju s tujino in DDV?
Pozdravljeni
Tudi sam bom odprl s.p. in se ukvarjam s podobnim problemom: davčni zavezanec da ali ne.
Poslovni partner iz EU me je med drugim prosil za VAT number, na podlagi česar mi lahko dobavi blago brez davka. Malce sem preračunal tiste cene, dodal naš davek in solidno maržo, pa sem lahko cenejši kot oni. Zanima me, ali v grobem stvari potekajo tako ali ne? Ali je torej potrebno bit zavezanec že v štartu? Govorim za s.p., ne glede na promet.
|
|
|
|
09-26-2009, 01:36 PM
|
|
|
El Shefe
|
Za poslovanje s tujino večina dobaviteljev zahteva veljavno ID za DDV (VAT).
|
|
|
|
09-27-2009, 10:07 AM
|
|
|
Strokovna sodelavka MP
|
Če niste zavezanec jim date samo davčno številko in jim poveste, da niste zavezanec za DDV. Oni morajo preveriti v svojem vies sistemu ali ste zavezanec. Če niste vam robo zaračunajo z davkom. Vi pa jo tu seveda prodate naprej skupaj s svojo maržo brez ddv ja, če pač niste zavezanec. Seveda pa plačate tujcu davek. Če pa ste zavezanec potem iz tujine kupite robo brez davka, tu pa dodate maržo in DDV, ki ga kupec vam plača vi pa seveda državi. Ne vem preračunajte si in pa seveda koliko prometa boste delali. Za tujca je pač ta razlika, da če proda vam mora davek, ki vam ga obračuna plačat državi, če ne pa ima več davka po prejetih računih, ki mu ga država vrne. Upam, da je to razumljivo.
|
|
|
|
09-27-2009, 02:42 PM
|
|
|
El Shefe
|
Praktično delajo mnogi dobavitelji probleme, če nisi zavezanec.
|
|
|
|
09-27-2009, 03:20 PM
|
|
|
Pripravnik
|
Torej v praksi to pomeni, da je bolje, da si davčni zavezanec (tako ali tako se mi zdi, da je ta prag 25000€ kar nizek). Se pa potem plačani ddv državi pri obračunu oz. obdavčitvi dobička s.p.-ja najbrž odbije od celotnega zneska prihodkov, kaj ne?
Saj vem, "dajmo cesarju kar je cesarjevega", ampak niti centa več.
Se opravičujem, ampak ta ddv je kar zakomplicirana stvar...
Last edited by odriv : 09-27-2009 at 03:23 PM.
|
|
|
|
09-27-2009, 03:26 PM
|
|
|
Strokovna sodelavka MP
|
DDV ni predmet poslovnega izida. Poslovni izid za davek od dobička oziroma dohodnino pri s.p. ju je vedno prihodki (neto izdani računi brez DDV ja) minus odhodki (neto prejeti računi brez DDV ja, potni storpki, plače ..). Tako, da DDV pri tistih, ki so zavezanci ne igra nobene vloge pri poslovnem izidu.
|
|
|
|
09-27-2009, 10:31 PM
|
|
|
Pripravnik
|
saj se mi je malček dozdevalo, da mora bit tako. Ampak za se prepričat. Hvala.
|
|
|
|
09-30-2009, 10:27 AM
|
|
|
Fizični delavec
|
K smo že pri DDVju in s.p.-jih... Jaz imam tudi en problem. Imam s.p. in nisem zavezanec za DDV (še). Zdej sm se pa z enim pogovarjal glede oblik računa, pa me je mal zmedel.
Kaj vse mora biti in v kaki obliki izdan račun?
NPR: jst kupim izdelek od davčnega zavezanca, dobim račun npr. 100€izdelek+20%DDV=120€ in mu plačam 120€. Potem želim zaslužit 20€ in prodat stvar naprej davčnemu zavezancu. Torej, 100€+20€zaslužka=120€+20%DDV=144€. ??
Ali res ne smem jst izdat računa, na katerem se vidi osnova in davek posebaj?? NPR. mora bit moj račun samo 144€ izdelek in to je vse? Al kaj tretjega?
Kako pa revimo z tujino in davčnim zavezancem? Jst njemu plačam izdelek z davkom, tu prištejem maržo. In kako potem lahko to prodam davčnemu zavezancu?? Ker če on to od mene kupi, si potem ne more odštet vstopni DDV? pismo, krneki je tale DDV res.
Hvala za pomoč,
|
|
|
|
09-30-2009, 11:19 AM
|
|
|
Vodja projektov
|
Torej, 100€+20€zaslužka=120€+20%DDV=144€. ??
Ta del ne štima. Če nisi davčni zavezanec nima DDV na tvojih izdanih računih kaj početi. Komu ti prodajaš je vseeno ( ali so zavezanci ali ne ). Ti za svoj izdelek ali storitev izdaš račun 120 €.
Prav tukaj je "finta" zavezanec za DDV. Če ti kupiš nekaj za 100€+20€ddv in nisii zavezanec in skušaš to prodati z zaslužkom 20€ moraš dati ceno 140 €, kajti DDV si plačal in ga ne boš "dobil nazaj" ker nisi zavezanec.
Upam da nisem preveč zakompliciral.
|
|
|
|
09-30-2009, 03:37 PM
|
|
|
Fizični delavec
|
U pismo.... Pol sm jet tole mal zajeb... Kako pa sedaj to najlažje zame popraviti? Ker predvidevam, da so si kupci od mojih računov že obračunali DDV in jim novih ne morem izstavit, da bi popravil teh 10 računov in jih ponovno poslal kupcem.?? Kak nasvet glede tega?
Če kaj pomaga, bom nasl. mesec na meji 25k€ prometa za vstop v zavezanca za DDV.
|
|
|
|
Posting Rules
|