Enostavno knjigovodstvo - licenčni programi

Realizacija ideje, lean metode, analiza trga, s.p., d.o.o. ali druge oblike podjetja.
P.J.
Rookie
Kontakt:

Re: Enostavno knjigovodstvo - licenčni programi

OdgovorNapisal/-a P.J. » 26 Mar 2010, 19:13

Pravzaprav se nismo nič "zmenili". Ponudili so zanimiv "posel" in iz čiste radovednosti smo šli skupaj v to. Edina omejitev je, da se oboji držimo dogovorjene cene (torej ne smem delati nelojalne konkurence). Gre za klasični dogovor razdelitve po dogovorjenem deležu.

V bistvu gre za obojestranski eksperiment za "podjetniški start paket". Testiranje trga. Da ugotovimo doseg brez "dodatnega" marketinga. :nervious:

gogy
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gogy » 26 Mar 2010, 23:54

In kako kaže zaenkrat... se dosega toliko kot je bilo v mislih?

P.J.
Rookie
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a P.J. » 27 Mar 2010, 00:17

Pravzaprav je zadeva presegla vsa pričakovanja. Najbolj pa me je presenetila "hvaležnost" odjemalcev. Nekaj smo tudi s privoljenjem objavili na blogu. Kot bi v Saharo prišel s cisterno vode. :lol:

Zadevo sem objavil na blogu - mislim da v petek 23.-ga, članek pa tempiral na ponedeljek. V ponedeljek smo po pošti poslali 37 XLS-ov (takrat še po "lastni ceni", ki je bila postavljena bolj za šalo, kot zares). Prenosov brezplačnih ODS-ov sploh ne spremljam več. Konverzija (obisk obeh blogov in odločitev za nakup) je za slovenske razmere skoraj neverjetna (okoli 17%).

Tudi bistvenega nihanja ni bilo. Morda od zadnje srede naprej malo več obiskov poslanih s strani iskalnikov - bliža se rok za oddajo. Fantastično se mi je zdelo, da so nekaj dni za menoj podobno zadevo objavili tudi na "računovodja.com". Sicer nekaj višja cena, ampak so sproti dodajali zadeve notri in po opisu sodeč naredili že skoraj mini ERP v Excelu. :nono:

Tudi to ni vplivalo na mojo krivuljo. Ocenjujem da smo Sloveniji pokrili med 10 in 15% trga malih podjetnikov, ki vodijo enostavno knjigovodstvo (cca. 9 tisoč subjektov) brez kakršnegakoli marketinga, kar se mi zdi fantastičen dosežek - sploh če vzamemo v račun, da gre za en mesec.

Bolj bo zanimivo opazovati, kako se bo zadeva razvijala s skupkom orodij, ki so v fazi finalnega piljenja. Tekom tedna upam da že začnemo s testiranjem in čez tri tedne, če bo posreči, bo zadeva objavljena.

gogy
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gogy » 27 Mar 2010, 01:21

Fantastično!

Očitno so podjetniki, vsaj začetniki, našli rešitev v tem :)

Čestitke

P.J.
Rookie
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a P.J. » 27 Mar 2010, 09:21

Ja. Zavedati se je treba nekaterih dejstev, ki pogosto ostanejo prezrta. Mikro podjetniki so praviloma bolj "samozaposleni", kakor kaj drugega. "Enostavci" so že po zakonu omejeni (do 42 tisočakov prometa, oz. do 25 tisočakov aktive v zadnih 12-ih mesecih). Če torej vzamemo povprečje 1,5%, ki ga podjetja vlagajo v ITK je to do cca. 5 tisočakov bruto kapacitete.

Če pogledamo pobliže, okoli 10% tega odneseta že internetna povezava in še okoli 10% mobilna telefonija. Naslednjih 10 do 15% predstavlja nakup računalnika z vso osnovno programsko opremo in ostalimi pritiklinami (odpisna doba 2 leti). Pri večini je tu še blagajna, ki je tudi nekje v tem rangu. Potem je tu še spletna banka, itd.

Torej je samo za osnovne potrebe pokuril že cca. polovico "IT proračuna". Torej za "outsourcing" ostane do cca. 2500 na leto - iluzorno je torej pričakovati, da bo tak podjetnik "zase" kupil še "računovodski program", ki ga ne obvladuje, zahteva "custom mašino" in zanj predstavlja cca. 500 EUR letnega stroška + licenčnina za program. Za to že računovodkinji plačuje cca. 1000 EUR na leto.

To je problem naših ERP sistemov. So neprilagojeni poslovanju - preveč so usmerjeni v knjigovodstvo in računovodstvo. Mali podjetnik pa je dinamičen in potrebuje SW, ki bo z nekaj kliki odgovoril na najosnovnejša vprašanja.

Ker takega SW ni in ker so Excela/Calca navajeni, je vsak tak pripomoček za njih pravi balzam. Prihrani jim kup dela (saj vendar niso IT-jevci) in zmanjša možnost napak na minimum. Ko izpolni evidence, zadeve preda računovodkinji, ki zadve "optimizira" (če jih). Nekaj evrov je v tem primeru zanemarljiv strošek.

gogy
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gogy » 27 Mar 2010, 13:08

S tem bi se kar strinjal.

Poleg tega bi še dodal, da nima vsak podjetnik veliko prometa. Obstajamo "popoldanci", ki imamo s.p. zato, da ne delamo na črno in da lahko npr delamo in vzdržujemo to kar smo nekoč naredili kot diplomanti, študentje v določenih podjetjih ali pa kar tako malo za hobi.

Jaz sem eden takih, ki vzdržuje in nadgrajuje določene reči še iz študentskih dni in sem npr lani odprl popoldanski s.p. in imel nekaj manj kot 3000eur prometa (izdana 2 računa). Ko sem odštel stroške, kupil prenosnika in kake drobnarije, sem v bistvu že v minusu, tako da bi mi računovodstvo predstavljalo strošek 25% mojih prihodkov (cca 600eur letno), kar je pa precej huda številka. Tako sem si plačal tečaj pri Data d.o.o. in se naučil nekaj osnov, ki zame nekako zadostujejo, saj nimam niti terjatev niti obveznosti. Zdaj urejam dokumente in seštevam in morda tudi ne bo potrebe po tem, da bi dal prenosnika v osnovna sredstva, saj je stroškov še nekaj več kot sem si mislil (malica, prispevki in ostalo kar se lahko šteje v stroške), tako da bo še manj dela.

Sicer nisem kupil vašega izvoda ampak imam tako malo računov, da bom dal kar na papir in obrazce, ki so jih objavili na data.si vendar mislim, da so vaši exceli zadetek v polno glede ljudstva. Sedaj je samo še vprašanje kako bo z nadgradnjami :)

Me pa veseli ko vidim, da je nekdo tako na enostaven način nekako uspel najti tisto, kar ljudje potrebujejo. Tako enostavno, pa nihče ni ponudil do sedaj tako izpopolnjeno za tako nizko ceno.

Mnogi ponujajo "ugodno računovodstvo" in online programe za vodenje, vendar se meni 50eur na mesec nekako ne zdi ugodno glede na moj promet. Res pa je, da je ceneje tudi z računovodskim servisom kot pa če nardiš kako napako, ki te lahko stane precej več.

Vedno več nas je takih, ki se moramo poleg svojih dejavnosti ukvarjati tudi z ostalimi birokratskimi zadevščinami.

P.J.
Rookie
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a P.J. » 27 Mar 2010, 16:08

Orodje, ki ga pripravljam sedaj, bo namenjeno ravno "nam", torej podjetnikom tipa, ki ga opisuješ. Kot programer sem si seveda zase spacal kar sam večino zadev skupaj in kolikor toliko delujejo. Sedaj odpravljamo ta "kolikor toliko" in pilimo "work-flow"-e, da bo zadeva primerna za laike.

Testiranje teče v živo. Moja boljša polovica, sistem'c - kolega/sodelavec, ki je del naše "ekipe" in še kolegica/sodelavka, oblikovalka, ravno tako po potrebi del ekipe. Dobil sem še eno gospodično, ki je kupila XLS in bo zadevo tudi testirala.

Če je še kak kandidat, naj mi sporoči... Mu odprem "account" ko bo zadeva zrela za "web". Glavna prednost tega izdela pa bo, poleg enostavnosti uporabe in CRM zasnove (namesto ERP zasnove) pa bo prenosljivost - dobesedna.

Zadeva bo na voljo preko "web vmesnika", enouporabniška verzija pa bo enostavno na USB ključku - nobene namestitve. Vtakneš, se samodejno zažene, oddelaš, zapreš in vzameš ključek ven. Kjerkoli. Poleg tega pa bo idelek prenosljiv med MS Windows in MacOS okoljem. Skratka - popolna fleksibilnost. Cena? Sitnica... :joy:

gogy
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a gogy » 28 Mar 2010, 03:08

Zanimivo in verjetno zelo uporabno :)

Danes sem bil pri prijatelju računovodji in sva šla skozi račune in ostale reči, da bi naredila bilanco... čeprav sem bil na delavnicah in podobno, sem opazil, da bi pri nekaterih stvareh vseeno naredil kako napako... tako da pomojem te reči niso ravno primerne, da bi si vsak sam vodil računovodstvo, čeprav enostavno.

Kot sem opazil vse štima dokler ne bi prišel kdo na pregled... potem pa se znajo pojavljati "čudna vprašanja" :) Kolikor pa sam pravi tudi vsak računovodja, ki se za to izdaja ni nujno da bo naredil kot je treba.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost