Vprašanja glede s.p.
-
Developer
Re: Vprašanja glede s.p.
Mene pa zanima ali ste/so normiranci letos že dobili potrdilo o normiranstvu? Meni ga DURS še ni poslal 
|
|
-
odsotna
Odgovor: Tudi naša mati še ni dobila potrdila.
Vprašanje: Za nek projekt z več ponavljanji pri katerem bi bilo vključenih več ljudi (redno 4je, občasno tudi do 10) bi neko podjetje plačalo recimo 10.000 evrov na ponovitev. Ena oseba od redno sodelujočih ima registriran s.p., preko katerega bi naročnik tej skupini plačal. Dilema je v tem kako bi bili vsi skupaj pošteno plačani s tem, da bi čim manj tega denarja pojedla država
Ta, ki ima registriran s.p. razmišlja o preoblikovanju v d.o.o., da bi redno sodelujoče zaposlil, sama pa menim, da bi bilo bolje za vse, da bi ostal pri s.p.-ju s tem, da bi ostali delali zanj preko avtorske pogodbe (gre za avdiovizualna dela). Ali gre strošek dela, ki ga ti plačaš nekomu preko avtorske pogodbe normalno v stroške s.p.-ja? Kaj to pomeni za izvajalca, ki dela preko avtorske a sicer ni redno zaposlen (delovna doba verjetno ne teče, kako je s prispevki ipd)? Ali mogoče kdo vseeno vidi prednost v ustanavljanju d.o.o v ta namen?
Hvala za odgovor & lp!
Vprašanje: Za nek projekt z več ponavljanji pri katerem bi bilo vključenih več ljudi (redno 4je, občasno tudi do 10) bi neko podjetje plačalo recimo 10.000 evrov na ponovitev. Ena oseba od redno sodelujočih ima registriran s.p., preko katerega bi naročnik tej skupini plačal. Dilema je v tem kako bi bili vsi skupaj pošteno plačani s tem, da bi čim manj tega denarja pojedla država
Hvala za odgovor & lp!
-
pavarti
Pozdravljeni,
veliko se govori o 50% zmanjšanju prispevkov s 1.1.13 za PIZ za novo ustanovljena podjetja (prvi vpis v register)
S 1.1.13 sem ustanovil podjetje - samozaposlitev (običajni s.p.)
Računovodkinjo sem vprašal, če bom imel tako 50% nižji prispevek, in mi je zatrdila(poslala tudi odsek), da sam ne padev v skupino, saj naj bi to veljalo le v primeru, ko jaz zaposlim nekoga:
Ima računovodkinja prav? ali obstaja tudi nekje drugje zapisano, da velja to tudi za prvo samozaposlitev oziroma prvi vpis v register?
hvala
veliko se govori o 50% zmanjšanju prispevkov s 1.1.13 za PIZ za novo ustanovljena podjetja (prvi vpis v register)
Računovodkinjo sem vprašal, če bom imel tako 50% nižji prispevek, in mi je zatrdila(poslala tudi odsek), da sam ne padev v skupino, saj naj bi to veljalo le v primeru, ko jaz zaposlim nekoga:
Po določbi 157. člena ZPIZ-2 delodajalci lahko uveljavijo vračilo prispevkov delodajalca v višini 50 % za prvo leto zaposlenosti, za drugo leto pa v višini 30 % za delavce v delovnem razmerju. Dodatni pogoj je, da ti delavci niso dopolnili 26 let starosti, ali da gre za matere, ki skrbijo za otroka do tretjega leta starosti. To velja le za prvo zaposlitev za nedoločen čas in pod pogojem, da ostanejo zaposleni pri istem delodajalcu najmanj dve leti.
Navedena določba se skladno z drugim odstavkom 430. člena ZPIZ-2 začne uporabljati 1. julija 2013. Minister, pristojen za delo skladno s tretjim odstavkom 157. člena ZPIZ-2 natančneje določi način vračila prispevkov
Ima računovodkinja prav? ali obstaja tudi nekje drugje zapisano, da velja to tudi za prvo samozaposlitev oziroma prvi vpis v register?
hvala
-
ynwa11
Pozdravljeni!
Na forumu sem zasledila, da lahko odprem popoldanski s.p. tudi v primeru, ce sem za polni delovni cas zaposlena pri tujem delodajalcu, moram pa prinesti potrdilo o placanih prispevkih (upam, da sem si prav zapomnila). Zaposlena sem v Nemciji, rada pa bi odprla popoldanski s.p. na obmocju Slovenije (konkretno spletna trgovina).
Imam tudi moznost, da ozji druzinski clan odpre popoldanski s.p., vendar ga ne bi rada bremenila pri placilu dohodnine (saj bom vse delo opravljala jaz na lastne stroske).
Zanima me, kako je v tem primeru z dohodnino. Davek na svojo placo (placa od nemskega delodajalca + placa od popoldanskega s.p.) potemtakem placam v Sloveniji ali v Nemciji? Dohodnino za dobicek podjetja verjetno poravnam v Sloveniji? Prosim za razjsnitev problema ali kaksen napotek, kje si lahko vec preberem o doticni temi, saj bi se rada izognila morebitnim nevsecnostim in dvojnemu odavcenju.
Lp
Na forumu sem zasledila, da lahko odprem popoldanski s.p. tudi v primeru, ce sem za polni delovni cas zaposlena pri tujem delodajalcu, moram pa prinesti potrdilo o placanih prispevkih (upam, da sem si prav zapomnila). Zaposlena sem v Nemciji, rada pa bi odprla popoldanski s.p. na obmocju Slovenije (konkretno spletna trgovina).
Imam tudi moznost, da ozji druzinski clan odpre popoldanski s.p., vendar ga ne bi rada bremenila pri placilu dohodnine (saj bom vse delo opravljala jaz na lastne stroske).
Zanima me, kako je v tem primeru z dohodnino. Davek na svojo placo (placa od nemskega delodajalca + placa od popoldanskega s.p.) potemtakem placam v Sloveniji ali v Nemciji? Dohodnino za dobicek podjetja verjetno poravnam v Sloveniji? Prosim za razjsnitev problema ali kaksen napotek, kje si lahko vec preberem o doticni temi, saj bi se rada izognila morebitnim nevsecnostim in dvojnemu odavcenju.
Lp
-
Borut Borštnik
- MP strokovni sodelavec
pavarti napisal/-a:Pozdravljeni,
Računovodkinjo sem vprašal, če bom imel tako 50% nižji prispevek, in mi je zatrdila(poslala tudi odsek), da sam ne padev v skupino, saj naj bi to veljalo le v primeru, ko jaz zaposlim nekoga:Po določbi 157. člena ZPIZ-2 delodajalci lahko uveljavijo vračilo prispevkov delodajalca v višini 50 % za prvo leto zaposlenosti, za drugo leto pa v višini 30 % za delavce v delovnem razmerju. Dodatni pogoj je, da ti delavci niso dopolnili 26 let starosti, ali da gre za matere, ki skrbijo za otroka do tretjega leta starosti. To velja le za prvo zaposlitev za nedoločen čas in pod pogojem, da ostanejo zaposleni pri istem delodajalcu najmanj dve leti.
Navedena določba se skladno z drugim odstavkom 430. člena ZPIZ-2 začne uporabljati 1. julija 2013. Minister, pristojen za delo skladno s tretjim odstavkom 157. člena ZPIZ-2 natančneje določi način vračila prispevkov
hvala
Počakajte še malo s tem, bomo objavili spremembe kmalu.
|
|
-
asanovic
- Rookie
V članku ste napisali : Posameznik lahko odpre "popoldanski s. p.", vendar je to zaradi administrativnih stroškov smiselno zgolj v primeru, da bo prejemal redne mesečne dohodke, ki presegajo cca. 500 evrov.
Zanima me kaj dejansko spada med administrativne stroške?
računovodstvo si bom uredil sam
glede pisarne še ne vem točno-predvsem me muči ali lahko kar stalno prebivališče seveda z dovoljenjem stanovalcev-
Hvala za odgovor
Zanima me kaj dejansko spada med administrativne stroške?
računovodstvo si bom uredil sam
glede pisarne še ne vem točno-predvsem me muči ali lahko kar stalno prebivališče seveda z dovoljenjem stanovalcev-
Hvala za odgovor
-
Borut Borštnik
- MP strokovni sodelavec
Kje smo to napisali? 
Sicer pa gre za:
- prispevke
- računovodstvo
- stroške bančnega računa
Plus ostale morebitne stroške (mobitel, potni nalogi, pisarna...).
Sicer pa gre za:
- prispevke
- računovodstvo
- stroške bančnega računa
Plus ostale morebitne stroške (mobitel, potni nalogi, pisarna...).
-
asanovic
- Rookie
-
asanovic
- Rookie
Živjo,
še eno vprašanje.
Ali je lahko pisarna dejansko stanovanje v katerem bivate, saj bi moje delo potekalo preko interneta. Zato ne potrebujem pisarne.
LP
še eno vprašanje.
Ali je lahko pisarna dejansko stanovanje v katerem bivate, saj bi moje delo potekalo preko interneta. Zato ne potrebujem pisarne.
LP
|
|
-
Borut Borštnik
- MP strokovni sodelavec
Aja tukaj pa smo res to zapisali
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost