Vprašanja glede d.o.o., d.d., k.d.d.

Realizacija ideje, lean metode, analiza trga, s.p., d.o.o. ali druge oblike podjetja.
horvat
Pripravnik

Re: Vprašanja glede d.o.o., d.d., k.d.d.

OdgovorNapisal/-a horvat » 04 Okt 2011, 17:27

Jure Mercina napisal/-a:
horvat napisal/-a:Včasih si bil kot prokurist oproščen plačevanja prispevkov. Sedaj ni več tako.

To še vedno velja - prokurist se za namene ZPIZ-1 ne šteje za poslovodno osebo ampak zgolj za pooblaščenega zastopnika, zato ni izpolnjen pogoj za vključitev zavarovanja iz 2. odst. 15. člena ZPIZ-1. Če pa je prokurist v delovnem razmerju pri družbi, potem pa je seveda vključen v zavarovanje na podlagi delovnega razmerja.

Več info najdeš tukaj:

http://www.zpiz.si/wps/wcm/connect/zpiz ... vodneosebe#02

Lp
Jure

So mi danes na ZPIZ to potrdili. Hvala za nasvet ;)

Iz OZ so mi priporočili naj naredim pritožbo takole:

"V pritožbi bi navedli le sledeče, da se z odločbo lahko ugotovi lastnost zavarovanca le za naprej in ne za nazaj, zato naj se odločba odpravi."

Bo to ok? Prosim za odgovor, ker do jutri lahko pošljem pritožbo.

lp

Jure Mercina
Vodja projektov

OdgovorNapisal/-a Jure Mercina » 05 Okt 2011, 08:35

Zdravo!

Vsekakor je to eden izmed argumentov, ki jih je potrebno navesti v pritožbi. Zraven lahko dodaš še to, da je bil ZPIZ kot nosilec javnih pooblastil v trenutku, ko naj bi bili izpolnjeni pogoji za vključitev v obvezno zavarovanje po 2. odst. 15. člena ZPIZ-1, dolžan zavezanca o tem obvestiti in ga pozvati k vključitvi v zavarovanje (7. člen Zakon o splošnem upravnem postopku). ZPIZ tega ni storil čeprav je dostopal do vseh podatkov, iz katerih bi lahko to ugotovil. S tem je odgovornost za nastalo situacijo prenesena iz posameznika na ZPIZ, pri čemer posameznik ne more odgovarjati za negativne posledice pasivnosti nosilca javnih pooblastil – konkretno ZPIZ-a.

Odločbo ZPIZ lahko pričakuješ v roku nekaj mesecev. Ko boš odločbo prejela (pošto dvigni 15-dan po prejemu obvestila o prejeti pošti), predlagam vložitev tožbe na sodišče (taka tožba je prosta plačila taks).

Lp
Jure

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 05 Okt 2011, 08:46

Sem prepričan, da bodo iz OZS pomagali. Vsaj tak vtis mi je dal gospod, katerega kontakt sem vam dal. Magar se včlanite v zbornico, mislim da bo v tem primeru brezplačno.

horvat
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a horvat » 05 Okt 2011, 11:56

Jure Mercina napisal/-a:Zdravo!

Vsekakor je to eden izmed argumentov, ki jih je potrebno navesti v pritožbi. Zraven lahko dodaš še to, da je bil ZPIZ kot nosilec javnih pooblastil v trenutku, ko naj bi bili izpolnjeni pogoji za vključitev v obvezno zavarovanje po 2. odst. 15. člena ZPIZ-1, dolžan zavezanca o tem obvestiti in ga pozvati k vključitvi v zavarovanje (7. člen Zakon o splošnem upravnem postopku). ZPIZ tega ni storil čeprav je dostopal do vseh podatkov, iz katerih bi lahko to ugotovil. S tem je odgovornost za nastalo situacijo prenesena iz posameznika na ZPIZ, pri čemer posameznik ne more odgovarjati za negativne posledice pasivnosti nosilca javnih pooblastil – konkretno ZPIZ-a.

Odločbo ZPIZ lahko pričakuješ v roku nekaj mesecev. Ko boš odločbo prejela (pošto dvigni 15-dan po prejemu obvestila o prejeti pošti), predlagam vložitev tožbe na sodišče (taka tožba je prosta plačila taks).

Lp
Jure

Podravljen,
hvala za idejo!

Pa med tem časom, ko se bo to zavleklo ne tečejo zamudne obresti? Ker če tečejo, bom še v večjih težavah.
Misliš, da bodo ukinili "pregon", če jim to pošljem? Ali bi s tem pridobila nekaj mesecev? Ker nekaj mesecev mi ne pomaga kaj dosti,..
Ali pa da bi za odvetnike dala enako kot za ZPIZ :but:
+ nebi želela biti v negotovosti še par mesecev. Nespečnost ni luptna stvar :|
Zadnjič spremenil horvat, dne 05 Okt 2011, 12:21, skupaj popravljeno 2 krat.

horvat
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a horvat » 05 Okt 2011, 11:57

Borut Borštnik napisal/-a:Sem prepričan, da bodo iz OZS pomagali. Vsaj tak vtis mi je dal gospod, katerega kontakt sem vam dal. Magar se včlanite v zbornico, mislim da bo v tem primeru brezplačno.

Sem članica zbornice že par let in ni brezplačno, je 20€/mesec :)

PS: ta gospod je na bolniški do nadaljnega in ne kaže, da bomo deležni pomoči.

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 05 Okt 2011, 12:11

horvat napisal/-a:
Borut Borštnik napisal/-a:Sem prepričan, da bodo iz OZS pomagali. Vsaj tak vtis mi je dal gospod, katerega kontakt sem vam dal. Magar se včlanite v zbornico, mislim da bo v tem primeru brezplačno.

Sem članica zbornice že par let in ni brezplačno, je 20€/mesec :)

PS: ta gospod je na bolniški do nadaljnega in ne kaže, da bomo deležni pomoči.

Govoril sem o pravni pomoči. To bi za člane znalo biti brezplačno..

horvat
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a horvat » 05 Okt 2011, 12:20

Aja, se oproščam za površno branje.

Jure Mercina
Vodja projektov

OdgovorNapisal/-a Jure Mercina » 05 Okt 2011, 15:47

horvat napisal/-a:
Jure Mercina napisal/-a:Zdravo!

Lp
Jure

Podravljen,
hvala za idejo!

Pa med tem časom, ko se bo to zavleklo ne tečejo zamudne obresti? Ker če tečejo, bom še v večjih težavah.
Misliš, da bodo ukinili "pregon", če jim to pošljem? Ali bi s tem pridobila nekaj mesecev? Ker nekaj mesecev mi ne pomaga kaj dosti,..
Ali pa da bi za odvetnike dala enako kot za ZPIZ :but:
+ nebi želela biti v negotovosti še par mesecev. Nespečnost ni luptna stvar :|

Pregona po mojem mnenju ne bodo kar tako ustavili :) Ne rabiš najemati odvetnika za vložitev tožbe. Pridobila pa boš zagotovo več kot zgolj en mesec časa, sodišča in državni organi odločajo precej počasi.

Lp
Jure

horvat
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a horvat » 05 Okt 2011, 18:54

To že, samo kot rečeno, mi to ne pomaga. Saj zdaj, ko imam to na grbi, mi je efektivnost padla za csaj 50% in bom imela zgolj manj denarja.
Če se ne da, se ne da, kaj čem :|

Bi pa prosila, če bi mi kdo izračunal koliko evrov sem dolža..

Odločba pravi:
Zavezanec za vlaganje prijav v zavarovanje mora po 23. členu v zvezi s 57. členom ZMEPIZ vložiti za zavarovanca prikavo v pokojninsko in invalidsko zavarovanje z dnem 23.7.2008, odjavo iz zavarovanja z dnem 21.09.2010, prijavo v zavarovanje z dnem 28.11.2010 ter odjavo z dnem 10.7.2011 v osmih dneh po dokončnosti te odločbe.

Torej, datumi so navedeni; koliko sem dolžna?

Ko končam s tem in če mi ostane kak evro, vas vse peljem na kosilo :flower:

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 06 Okt 2011, 08:32

Osnovni prispevki za prvo leto so 320 evrov na mesec. Za ostala leta je pa odvisno od dobička. Tako da je težko kar tako podati znesek...

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov