Stran 1 od 1

Izdelava spletnih strani - nasveti

Objavljeno: 02 Jul 2019, 10:37
Napisal/-a mickeycek
Pozdravljeni,

Že dlje časa razmišljam da bi se v prostem času posvetil izdelavi spletnih strani. Sem programer, več kot 9 let izkušenj, od tega se vsaj 5 let ukvarjam z izdelavo spletnih aplikacij - nekaj za interno uporabo v podjetju, večinoma pa za znane stranke.

Do zdaj sem vedno dobil kako naj stran oz. aplikacija (večinoma so bile bolj spletne aplikacije), za ikone, gumbe, ... imamo oblikovalca.

Zanimajo pa me izkušnje/nasveti ko si sam. Nimam glih neke designerske žilice, a stranka sama določi oziroma pošlje kakšno spletno stran želi meti (mislim v stilu da ti ne pove samo "ti naredi kakor znaš", ampak poda konkretne predloge, barve, ...).

Kako glede grafičnih elementov - vem da obstaja že dosti zastonj stvari na netu pa vseeno...

V glavnem vsak nasvet je dobrodošel :)

Hvala

Re: Izdelava spletnih strani - nasveti

Objavljeno: 03 Jul 2019, 08:13
Napisal/-a lenag
Če stranka ve, kaj dela, se lahko odloči sama, ampak v večini primerov ni tako in potrebujejo konkretne usmeritve. Stranke imajo običajno tudi čudne želje in zahteve, ne zavedajo se niti tega, da spletno stran delajo za svoje stranke in ne zase. Tako da te čaka v komunikaciji kar nekaj izzivov med katerimi moraš uspešno krmarit do zaključka, konca projekta, s katerim boste vsi zadovoljni - stranka in ti, da si ga boš lahko dal v referenco :)

Skratka - komunikacija is the key. Če boš delal z WordPressom in temami je vedno fino, da ti daš stranki nekaj predlogov tem(tukaj se v večini primerov znebiš tudi težav okoli dizajna oz. imaš dizajnerja za manjše popravke/uskladitve), seveda na podlagi tega kaj oni potrebujejo. Zato je fino, da jih čim bolje izprašaš po funkcionalnostih, ki jih potrebujejo itd., mogoče je tudi priporočljivo, da ti pošljejo par primerov spletnih strani, ki so njim všeč, tako da približno veš, v kateri smeri se gibaš.

Toliko na hitro, upam, da ti to kaj pride prav. Če boš potreboval karkoli v zvezi z domenami in gostovanjem, mi piši :) Če boš delal z WordPressom, pridi na FB v skupino WP Slovenija :)

Re: Izdelava spletnih strani - nasveti

Objavljeno: 26 Jul 2019, 13:54
Napisal/-a MartinM
Stranke ponavadi nimajo točne predstave. Približno vedo, kaj jim je všeč in to pokažejo. Glede vizualnega izgleda se najbolje obnese, če jim posreduješ nekaj grafičnih predlog in potem eno izberejo.
Največja težava je ta, da se na koncu spomnijo, da bi nekaj popravljali in moraš potem na vseh desetih straneh popravljat ročno vse.
Problem je včasih tudi, ko imajo rok, kdaj mora biti stran postavljena, materiala (besedil, slik) pa ne pošljejo pravočasno, ali le delno...

Re: Izdelava spletnih strani - nasveti

Objavljeno: 22 Nov 2019, 16:06
Napisal/-a MatijaZ
Dodam še moj pogled: dizajn, programiranje in vse to kar sta zgoraj napisala Lena in Martin, drži. V nulo. Jaz pred izdelavo strani, pri stranki, čez pogovor še preverim njena pričakovanja od spletne strani. Preprosto vprašaš stranko kaj je cilj njene strani; eni bi radi nič drugega kot lepo vizitko, drugi si od spletne strani obetajo posle in večjo prodajo. Če je tako, potem ni narobe gnjavit stranko naprej, da vsaj malo opiše kdo so stranke, kakšni so njihovi glavni problemi, itd... Če se ve kje obiskovalce spletne strani žuli, je pač lažje "rešitve" naročniku izdelave strani, upravičiti razloge zakaj naj bodo te rešitve, tudi bolj izpostavljene na spletni strani. En čas nazaj sem sicer na temo pomembnih točk za prodajen spletne strani, na svojem blogu, objavil ta zapis: https://www.xn--matijazajek-ohc.com/spletna-prodaja/. Upam, da kaj pomaga in, da ne deluje preveč prodajno.