Lažji začetek mladega podjetnika

Realizacija ideje, lean metode, analiza trga, s.p., d.o.o. ali druge oblike podjetja.
dirkac77
Prispevkov: 2
Pridružen: 16 Jun 2020, 22:09

Lažji začetek mladega podjetnika

OdgovorNapisal/-a dirkac77 » 16 Jun 2020, 22:18

Pozdravljeni,

Sem mladi podjetnik in iščem najboljšo možnost "legalizirati" svojo dejavnost. Dejavnost oz. dejavnosti ne morejo biti vključene v osebno dopolnilno delo, edina druga možnost je SP z 400€ pavšala. Dejavnost trenutno prinese cca 300€ mesečno, zaradi tega ker je dejavnost v sivi coni, ne morem je oglaševati, itd. Ob legalizaciji in oglaševanju bi prihodki od dejavnosti počasi naraščali.

Zanima me ali obstaja kakšna možnost za lažji prehod, npr. davek na prijavljen dohodek do nekega mesečnega zneska. Pri 300€ mesečno lahko vidite, da se računica s 400€ pavšala ne izide. Tudi ko bo prihodka 500€, je plačilo 400€ pavšala tako, da ne omogoča preživetja posameznika. Ko je prihodka 1000€ se pa že da priti skozi. Zakaj ni npr. možnosti, da se do določenega zneska (npr. 800€) plača nek davek na prijavljen dohodek, da se posameznik postavi na noge, razširi krog strank, itd. Ko pa podjetje na polno zalaufa pa se pač naredi prehod na klasičen SP.

Lahko bi sicer vzel prihranke, odprl SP za 1 leto in gamblal ali se bo izšlo. Vendar mi je veliko bolj všeč postopna in manj tvegana rast. Pogovarjal sem se z mladimi, s katerimi smo skupaj študirali in so podobnega mnenja kot jaz. Moral bi obstajati nek lažji prehod. In vem, da morda kdo to vidi kot način, da se obrtniki izognejo višjim plačilom (pač ne povedo koliko res zaslužijo), samo po drugi strani so pa taki kot jaz, ki bi z veseljem za mirno dušo povedali realne prihodke in plačali tisti % davkov, zdaj, ko te možnosti ni, pa jih ne plačajo nič. Stvar bi se enostavno lahko rešilo preko osebnega dopolnilnega dela s tem da bi se dodalo dejavnosti. Ne vidim logike da nekdo lahko lektorira preko osebnega dopolnilnega dela, ne more pa sprogramirati enostavne aplikacije za nekoga. S tem bi posameznik lahko delal do tistega zneska ki je pri osebnem dopolnilnem delu napisan (mislim da do 6 povprečnih plač letno), ko bi to presegel bi pa prešel na klasičen SP.
 

elfstone
Pripravnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 25 Jan 2009, 11:59

Re: Lažji začetek mladega podjetnika

OdgovorNapisal/-a elfstone » 17 Jun 2020, 14:51Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov