Študent - podjetnik? V naši državi vedno težje!!

Realizacija ideje, lean metode, analiza trga, s.p., d.o.o. ali druge oblike podjetja.
Tomcater
Uradnik
Prispevkov: 50
Pridružen: 15 Dec 2008, 22:23
Kraj: Celje
Kontakt:

Študent - podjetnik? V naši državi vedno težje!!

OdgovorNapisal/-a Tomcater » 20 Feb 2010, 13:59

Nisem si mogel pomagati, da ne bi odprl oz. načel te teme na tem forumu tudi zato, da vidim kaj drugi mislite o tej temi oz. pravilno rečeno problematiki.

Namreč, lansko leto je bila izdana uredba s katerim smo študentje-podjetniki finančno "nasrkali". Gre za to, da so nam dvignili prispevke (no itak nam bodo to sedaj ponovili, zaradi dviga minimalne plače). Prispevki so se tako dvignili iz cca 33eur na cca 110eur. Če pa še prištejemo zraven dopolnilno zdravstveno zavarovanje, pa je znesek prispevkov že cca 135eur. Torej razlika je očitna, 100eur!!

Še bolj smešno je to, da tisti, ki so zaposleni za polni delovni čas, imajo prispeke iste, kot smo jih imeli vsi pred to novo uredbo. Pa čeprav so že zaposleni in že imajo plačo (iz katere bi mimogrede lažje pokrili stroške kot pa študentje ker študentje pa je žal nimajo/mo).

Podpore države podjetništvu med študenti žal ni! To so storili zaradi tistih par ljudi, ki so res izkoriščali takšen način dela preko "študentskega espeja". Seveda treba je loviti in onemogočati študente ne pa tajkune, kje pa. Da pa še to nebi bilo vse, so nam pred kratkim vzeli pravico do subvencionirane študentske prehrane. Katastrofa! Očitno država ne želi, da bi se v Sloveniji rodile nove podjetniške ideje in novi zagoni mladih start-upov od katerih bi kasneje itak država imela koristi. Takšne in drugačne.

Tako je študent-podjetnik primoran delati mnogo več kot pa pred letom dni, da si pokrije stroške, hrano in da mu nekaj malega ostane za bivanje v študentskem mestu.

Kratka računica:
- prispevki 135 eur (kmalu še +50eur zaradi dviga minimalne plače)
- računovodstvo od 50 do 100eur
- prehrana: subvencija znaša 2,59eur na posamezen obrok, ki je nismo več deležni. Torej taisti obrok nas bo sedaj stal cca 5eur.
- študentski dom: cca 90eur
- prevoz: cca 3,5 do 5 eur cena enosmerne vozovnice vlak
- hrana (zajtrk, večerja) in brezalkoholna pijača čez mesec = cca 100eur

Skupaj na mesec znaša strošek skoraj 600 eur, če ne še več. Sem ni vštet novi dvig prispevkov, niti nisem štel poslovnih poti in stroškov, ki nastanejo zaradi dela!

Hvala državi, hvala za vso podporo!
Mimogrede še to, da študentje-podjetniki niso uprvičeni do nobenih samozaposlitvenih subvencij in ničesar!

Kdaj nam boste vzeli pravico do študentskega doma ali subvencije za bivanje?? To ne bi bilo nič čudnega več v naši banana republiki.
 

Cmikl
Pripravnik
Prispevkov: 40
Pridružen: 29 Maj 2007, 23:14

Re: Študent - podjetnik? V naši državi vedno težje!!

OdgovorNapisal/-a Cmikl » 20 Feb 2010, 14:10

Problem tukaj je, da takoj ko se odločiš, da boš poizkusil s podjetništvom nisi več "njihov". Nisi dovolj mainstream, da bi še koga drugega zanimali tvoji problemi (oziroma ti privoščijo ker nekaj delaš).

To se lahko sliši postranska zadeva ampak mislim, da je to velik problem. Ker nisi zanimiv za povprečnega Janeza potem se Svet in podobna sranja niti obrnejo ne ko so nas na suho nategnili lani.

Sami smo pa ravno tako problem 50% jih ne bo nič naredilo, ker so ja podjetniki in podjetniki ne smejo imeti finančnih težav (ker je pri nas sramota če ti ne uspe vse česar se lotiš - zato se večina ljudi raje ne loti ničesar). Od ostalih 50% jih je pa veliko, ki to raje požrejo ker se nam s tem ne da ubadat, sploh ne vedo za prispevke, zaslužijo dovolj, da jim je vseeno ipd.

To je ena izmed stvari, ki bi se kjerkoli (in pri komurkoli) drugače "sama regulirala". Nikomur nebi padlo na pamet delat takih podražitev če bi obstajala vsaj najmanjša možnost, da se začnemo puntat. Pa se nismo. Govori se veliko o tem pa noben ni naredil popolnoma nič. 1:0 Durs.

Edit: Noben nas ne bo podpiral brez povratne koristi. In ker politiki razmišljajo največ en mandat vnaprej (in tako ne vidijo finančnih koristi) bi se zadeva morala direktno prevest v glasove na volitvah glede na to, da smo premajhne ribe za "donacije in podpore". Za glasove smo pa pljunek v morje. Koga briga teh 10k glasov.

nene
Rookie
Prispevkov: 14
Pridružen: 21 Nov 2008, 12:23
Kontakt:

Re: Študent - podjetnik? V naši državi vedno težje!!

OdgovorNapisal/-a nene » 20 Feb 2010, 16:24

Tomcater napisal/-a:Kdaj nam boste vzeli pravico do študentskega doma ali subvencije za bivanje?? To ne bi bilo nič čudnega več v naši banana republiki.


Si v študentskem domu? Ker po mojih informacijah tudi ta boniteta odpade.

Verjetno že okoli enega leta premišlujem o odprtju podjetja s kolegi, pa se prav zaradi velikih začetnih stroškov ne upamo storiti tega koraka. Pa bomo verjetno vseeno kmalu začeli. Želja je prevelika. :)

mlavta1
Pripravnik
Prispevkov: 45
Pridružen: 05 Mar 2008, 16:12
Kontakt:

Re: Študent - podjetnik? V naši državi vedno težje!!

OdgovorNapisal/-a mlavta1 » 21 Feb 2010, 12:02

Ja država nas zatira, s tem sem se sprijaznil.

Bomo pa majhne sp-je malo združevali, več dejavnosti in razdelitev stroškov :)

Špela P.M.
Uradnik
Prispevkov: 64
Pridružen: 09 Nov 2009, 17:07

Re: Študent - podjetnik? V naši državi vedno težje!!

OdgovorNapisal/-a Špela P.M. » 21 Feb 2010, 22:57

Se strinjam z vami. Pa ne samo na področju študentskega podjetništa, na področju podjetništa nasploh se dogajajo katastrofalne stvari. Omejitvam ni ne konca ne kraja, birokracija se širi in zaostruje, obveznosti malega podjetnika so prerasle vse okvire.

Jaz vas že kar nekaj časa vabim pred parlament.... :lol:
 

Krivc
Pripravnik
Prispevkov: 24
Pridružen: 31 Okt 2008, 11:42
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Študent - podjetnik? V naši državi vedno težje!!

OdgovorNapisal/-a Krivc » 28 Feb 2010, 02:36

Tujina mogoce, da najdes koga ki zna cenit inovativnos in iniciativo, ne pa samo brezglavo ubogljivost?


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov