Prodaja eBay
-
robiii22
Prodaja eBay
Sem se nov v tem svetu. Preko ebaya sem prodal vec stvari vendar me zanima kaksna je maksimalna vsota prelivov preden je potrebno ze kaj prijaviti kot dodatno delo ali kaj podobnega. Kvecjemu sem dobil preliva skupaj cca. 600€ od eBaya na osebni racun, in se mi zdi da v takih primerih se zna drzava kje spotakniti da bo potrebno kaj obdavcit ali pa registrirat. Ima kdo kaj vrc info kako je z tem.
|
|
-
Water55
- Rookie
Re: Prodaja eBay
robiii22 napisal/-a:Sem se nov v tem svetu. Preko ebaya sem prodal vec stvari vendar me zanima kaksna je maksimalna vsota prelivov preden je potrebno ze kaj prijaviti kot dodatno delo ali kaj podobnega. Kvecjemu https://zanositev-coach.si/avtogeni-trening/ sem dobil dvižna miza preliva skupaj cca. 600€ od eBaya na osebni racun, in se mi zdi da v takih primerih Estela se zna drzava kje spotakniti da bo potrebno kaj obdavcit ali pa registrirat. Ima kdo kaj vrc info kako je z tem.
Če občasno prodajaš osebne stvari, kot so rabljena oblačila, elektronika ali podobno, in to počneš redko, država tega običajno ne obdavčuje. Ključno je, da to ni redna dejavnost z namenom ustvarjanja dobička. V takih primerih te FURS (Finančna uprava RS) ne bo obravnaval kot podjetnika. Če pa začneš prodajati redno in z namenom zaslužka (npr. kupuješ izdelke, jih preprodajaš za višjo ceno in pogosto prejemaš nakazila), to šteje kot poslovna dejavnost. V tem primeru je potrebno prijaviti dejavnost, bodisi kot s.p. ali d.o.o., in vse prihodke vključiti v davčno napoved.
Ni določenega točnega praga, kdaj moraš dejavnost prijaviti, a če skupni prihodki presežejo 5.000 € na leto, lahko FURS takšno prodajo obravnava kot redno dejavnost. Pomembno je tudi, da če tvoji prihodki iz tujine (kot so nakazila z eBaya) presežejo 600 € na leto, moraš to vključiti v letno dohodninsko napoved. Torej, glede na to, da si prejel okoli 600 €, bo morda potrebno to prijaviti v letni napovedi, čeprav občasna prodaja osebnih stvari ne zahteva prijave dejavnosti. Če nisi prepričan, kaj storiti, je priporočljivo, da se posvetuješ s FURS-om ali računovodjem za natančna navodila glede svoje situacije.
-
anjica
- Pripravnik
Re: Prodaja eBay
robiii22 napisal/-a:Sem se nov v tem svetu. Preko ebaya sem prodal vec stvari vendar me zanima kaksna je maksimalna vsota prelivov preden je potrebno ze kaj prijaviti kot dodatno delo ali kaj podobnega. Kvecjemu sem dobil preliva skupaj cca. 600€ od eBaya na osebni racun, in se mi zdi da v takih primerih se zna drzava kje spotakniti da bo potrebno kaj obdavcit ali pa registrirat. Ima kdo kaj vrc info kako je z tem.
Je država kje kaj rekla, res me zanima?
Notesniki
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost