Nakup robe v EU in DDV

Alen89
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 06 Nov 2008, 13:39
Kontakt:

Nakup robe v EU in DDV

OdgovorNapisal/-a Alen89 » 08 Mar 2018, 14:58

Pozdravljeni,

Imam s.p. in nisem zavezanec za DDV, imam pa tako imenovano posebno davčno številko za namene obračunavanja DDV pri storitvah in uvozih iz držav članic EU. Poleg nekaj storitev, ki jih plačujem v EU imam tudi nekaj dobaviteljev iz Poljske.

Pri zadnjem dobavitelju pa se mi je pojavila zanimiva težava. Ko sem jim sporočil ID TAX, so davčno preverili v sistemu VIES, kjer pa kaže, da nimam veljavne davčne številke za opravljanje čezmejnih transakcij. Problem je sledeč:

- Dobavitelj mi posledično noče izdati računa brez obračunanega DDV, ker mi ne verjame da imam posebno davčno številko. Poslal sem jim tudi potrdilo o izdaji posebne davčne številke, vendar ker me ni v sistemu tega ne upoštevajo. :? :?

- Računovodja pa pravi, da mora biti račun obvezno brez DDV in ga moramo potem sami obračunat ravno zaradi tega, ker imamo posebno davčno številko. :? :?


Je že imel kdo podobno težavo, oziroma ima kdo kakšno idejo, kako urediti zadeve? Dobavitelj je sicer zelo ok, razen omenjene težave. Medtem, ko z drugim dobaviteljem, ki je ravno tako iz Poljske teh težav nimam in mi brez težav izda račun brez DDV. :S


Vsak komentar dobrodošel :!
 

TajnikB
Uradnik
Prispevkov: 88
Pridružen: 18 Dec 2017, 15:26

Re: Nakup robe v EU in DDV

OdgovorNapisal/-a TajnikB » 08 Mar 2018, 16:21

"Odgovor" na podobno dilemo sem našel tukaj https://forum.racunovodja.com/viewtopic.php?t=43105

Atipični DDV je nasploh podcenjeno področje in mnogo računovodij ne pozna nobenega atipičnega zavezanca. Naš računovodja ima med 200 strankami samo enega atipičnega pa še tega zaradi prejemanja storitev iz EU.

Bi rekel, da bi se moral računovodja poglobiti v vprašanja atipičnega DDV, jaz pa mislim, da če pa je DDV plačan (tukaj ali tam) je to v primeru kontorle bolje kot da ni plačan nikjer.

TajnikB
Uradnik
Prispevkov: 88
Pridružen: 18 Dec 2017, 15:26

Re: Nakup robe v EU in DDV

OdgovorNapisal/-a TajnikB » 08 Mar 2018, 17:03

Še nekaj iz pojasnil (FURS; DAVEK NA DODANO VREDNOST; Spremembe zakonodaje na področju DDV; Podrobnejši opis, Okt 2017)

Identifikacijske številke za DDV malih davčnih zavezancev za storitve in pridobitve blaga (4. člen uredbe)

Kljub temu, da mali davčni zavezanec pridobi identifikacijsko številko za DDV zaradi opravljanja storitev v drugi državi članici ali prejemanja storitev iz druge države članice, za katere je plačnik DDV izključno prejemnik, mu od pridobitev blaga znotraj Unije ni treba obračunati DDV, dokler so izpolnjeni pogoji iz 4. člena ZDDV-1.

Vendar pa, če davčni zavezanec pri pridobitvi blaga znotraj Unije sporoči dobavitelju svojo identifikacijsko številko za DDV, se v vsakem primeru šteje, da se je odločil za obračun DDV za te transakcije.

kumbro
Pripravnik
Prispevkov: 46
Pridružen: 03 Nov 2017, 23:41

Re: Nakup robe v EU in DDV

OdgovorNapisal/-a kumbro » 08 Mar 2018, 18:33

A tipični/mali davčni zavezanec ne spada pod redne zavezance za DDV, uporablja se samo za izjeme kot je prejem storitev opravljenih v tujini in podobno, kot je že bilo našteto.

Glede računa iz Poljske - mora biti z DDV, ker niste zavezanec in ima dobavitelj prav, vaš računovodja se moti.

TajnikB praviš da je bolje da je DDV plačan tukaj ali tam... davčna se nebi strinjala s tabo, so kar striktni, posebej pri DDV :)

Vsak pa se lahko kdaj moti, ane :)

Alen89
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 06 Nov 2008, 13:39
Kontakt:

Re: Nakup robe v EU in DDV

OdgovorNapisal/-a Alen89 » 09 Mar 2018, 10:24

Torej če povzamem: kljub temu, da imam posebno davčno številko za tiste storitve kjer moramo sami obračunavadi DDV iz EU, mora biti na računu za dobavo blaga iz EU vključen davek.

Torej v primerih, ko pa od dobavitelja dobim račun brez davka in ga sami obračunamo delamo napako? Sem pisal tudi na davčno, vendar še čakam odgovor...
 

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2472
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Nakup robe v EU in DDV

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 09 Okt 2018, 19:43

Kot atipični DDV zavezanec še nimate pravice do odbitka DDV. Mislim, da je v tem nesporazum.


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost