Ideja o Fan page-u (FB) in spletni trgovini

Spletne strani in trgovine, upravljanje z domenami, ocene projektov in komentarji.
adriana15
Prispevkov: 1
Pridružen: 16 Sep 2015, 13:17

Ideja o Fan page-u (FB) in spletni trgovini

OdgovorNapisal/-a adriana15 » 16 Sep 2015, 13:40

Pozdravljeni,

na forum sem se obrnila z željo, da mi nekdo, ki že ima izkušnje s spletno trgovino razjasni nekaj zadev. Stara sem 20 let in nimam nikakršnih izkušenj v podjetništvu, še manj pa v spletni trgovini, zato se za 'neumna' vprašanja že vnaprej opravičujem. Enostavno nisem vedela kam naj se obrnem z košom vprašanj, nato pa sem zasledila forum mladi podjetnik ter sklenila, da me prav nič ne stane , če malo povprašam ljudi, ki imajo izkušnje ter bi mi bili pripravljeni pomagati.

Namreč, že velikokrat sem nakupovala preko spleta, predvsem na spletnih straneh kot so Aliexpress, eBay ipd. Verjetno nisem edina, katero je prešinila ta misel, ampak ko vidim njihove cene me večkrat zamika ideja, zakaj ne bi tam naročevala, tukaj pa prodajala? Večkrat sem že pomislila na to, da bi za začetek ustvarila fan page na Facebooku, da dobim vsaj neko sliko, če bi moja zamisel sploh stekla. Če bi se artikli prodajali, bi ustvarila spletno trgovino. Je to prelepo, da bi bilo res?

Sedaj pa me zanima:
1. Ali moram imeti s.p. za prodajo izdelkov preko Facebooka? (Verjetno da, kajne? Predvsem me zanima, če imajo prav vsi Fan page-i s.p., za prodajo oz. % koliko jih nima?)
2. Kako sploh dobim dobavitelja s Kitajske? Pač naročim izdelek tako kot zase, ali mora biti kak poseben postopek za večjo količino?
3. So možni problemi na carini zaradi količine izdelkov?
4. Kako sploh poteka plačilo? Kakšen sistem ima Pošta Slovenije? Plačilo po povzetju?
5. Kako je kaj z zakonodajo na tem področju?

Skratka zanima me vse kar je povezano s samimi začetki poslovanja na internetu. Že vnaprej se prav lepo zahvaljujem osebi, ki si bo vzela čas za moja vprašanja.

P.S. Upam da, ni kaj narobe, ker sem odprla novo temo, a se nisem mogla opredeliti kam bi postavila svoja vprašanja.

Lep pozdrav ;)
 

MaBiz
Uradnik
Prispevkov: 55
Pridružen: 07 Okt 2014, 13:53

Re: Ideja o Fan page-u (FB) in spletni trgovini

OdgovorNapisal/-a MaBiz » 17 Sep 2015, 10:40

Pozdravljena na forumu.

Zadeva ni tako enostavna kot se zdi, je pa res če ne probaš ne moreš vedeti kako bi šlo ;)

Odgovori na vprašanja:
1. Seveda moraš imeti odprto podjetje za prodajo s.p. ali d.o.o. ( ni važno ali prodajaš preko Facebooka ali pa kje drugje).
V kolikor podjetja nimaš, kršiš zakon in delaš na črno itd., tako da če te dobijo sledi kazen.
Koliko % jih ima na Fb podjetje, ti bomo težko odgovorili s tem se ukvarjajo inšpekcije...

2. Dobavitelja najdeš, PREVERIŠ (če je siguren itd.), se dogovoriš in naročiš izdelke, ter jih seveda plačaš. Če legalno posluješ jih seveda naročiš na svoje podjetje in zahtevaš račun na svoje podjetje od prodajalca.

3. Problemi na carini, na kaj misliš s tem? Problemi so v primeru ponaredkov, izdelkov ki so nedovoljeni ipd.
Drugače pa pošiljke do 22€ so oproščene vseh dajatev.
V kolikor boš naročila večjo količino do 150€ ti bodo na carini zaračunali še DDV(22%) na vrednost tvoje pošiljke iz Kitajske ali ZDA.
V kolikor bo tvoje naročilo preko 150€ in več pa boš poleg DDV(22%) plačala še carino (% odvisen od vrste blaga, preveri na spletu ali pa na carini za svoje blago).

4. Kako poteka plačilo... kakšno plačilo dobavitelju ali kako bodo kupci plačevali tebi?
Dobavitelju plačaš pred dobavo odvisno od načina lahko je paypal, kreditna kartica.. stvar dogovora.
Kako kupci plačujejo tvoje blago... najbolj razširjen način je plačilo po povzetju. Ko kupec prejme paket ga plača.
To ti omogoča Pošta Slovenije, ter ostale dostavne sluzbe DPD; GLS itd.

5. Zakonodajo... odvisno kaj te zanima...
Za prodajo moraš imeti registrirano podjetje. To podjetje mora imeti tudi izbrano pravo dejavnost za prodajo preko spleta... Na spletni strani itd. morajo biti jasno opredeljeni pogoji poslovanja, podatki podjetja ki prodaja, način plačila in dostave, kontakt za vračila, reklamacije ....
Je nekaj teh zadev vendar ne vem točno na kaj ciljaš tukaj ;)

Skratka s samim začetkom poslovanja spletne prodaje je povezanih veliko zadev, v kolikor hočeš delati legalno in pravilno.

Seveda, se moraš najprej vprašati ali lahko prodaš dovolj da pokrivaš vse stroške: dobave, blaga, pakiranja, stroškov podjetja, davkov, neprevzetih paketov, poštnine itd. Če mislis prodati 5 majic na mesec, potem nima smisla.. to delajo tisti na črno ko se skrivajo pa tu in tam kaj prodajo. Seveda ko(če) jih dobijo plačajo kazen več kot so zasluzli ;)

Seveda je tudi vprašanje koliko poznas spletno prodajo, marketing itd. , to da imas fan page in par fanov od prijateljev ne zagotavlja dosti velike prodaje in je zadeva dosti bolj široka kot se zdi. Potrebno je tudi nekaj malega začetnega kapitala..

Veliko jih proba in čez čas ugotovi, da je premalo prodaje(večina) ...., redkim pa uspe ;)

Najlažje bi bilo testirati, probati preko nekoga ki ze ime podjetje in probati počasi dvigniti prodajo na nivo da se odpre svoje podjetje... (ampak ne gre tako hitro)

Evo tukaj so tisti glavni odgovori, bolj na grobo...
LP


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost