Izstop iz soustanovljenega podjetja in kako obdržati delež

Jume79
Rookie
Prispevkov: 6
Pridružen: 18 Maj 2010, 12:37

Izstop iz soustanovljenega podjetja in kako obdržati delež

OdgovorNapisal/-a Jume79 » 19 Okt 2011, 00:39

Pozdravljeni. Prosil bi za pravni nasvet okoli deleža v podjetju. Sem solastnik podjetja kjer imam skoraj tretjinski delež. Iz podjetja bi rad izstopil ker nimamo več istih interesov in vizije, proleg tega je prišlo do določenih nesoglasij in trenj. Zato mislim da je najboljša rešitev za vse, da zapustim redno delo v podjetju. Sem pa v dvomih kaj lahko storim z svojim deležom. Trenutno mi ni v interesu da se delež ovrednoti in izplača. Rajše bi svoj delež v podjetju obdržal, saj bi znal imeti čez leta veliko več od njega, kot lahko dobim danes. Se pa bojim da bi mi lahko delež ostali solastniki čez čas razvrednotili. Se to lahko zgodi ali je moj delež nedotakljiv? Podjetje je bilo ustanovljeno z navadno družbeno pogodbo v točki e-vem. V pogodbi ni nobenih členov glede izstopa oz. preoblikovanju lastništva ob takšnih dogodkih.

Hvala.
 

Jure Mercina
Vodja projektov
Prispevkov: 139
Pridružen: 06 Apr 2007, 15:50

Re: Izstop iz soustanovljenega podjetja in kako obdržati delež

OdgovorNapisal/-a Jure Mercina » 09 Nov 2011, 10:38

Zdravo!

Vaš delež se ne more razvrednotiti, lahko se razvrednoti le vrednost celotne družbe v kolikor ne bo poslovala v skladu s pričakovanji (kar pomeni, da vrednost enakomerno upade vsem poslovnim deležem, tudi drugim družbenikom).

Ne glede na to obstaja tveganje, da vas preostali družbeniki pri tem izigrajo. Primer je vzporedna ustanovitev družbe in prenos določenih profitabilnih funkcij na to družbo. Najpogosteje se na to vzporedno družbo prenese funkcija posredovanja pri prodaji, ki nato za to delo zaračunava provizijo. Dobiček tako lahko odteka na to vzporedno družbo. Možne so tudi druge mahinacije, kako čim bolj znižati uradno prikazan dobiček ali vrednost družbe (npr. vzemanje denarja iz blaganje in neizstavljanje računov, prodaja sredstev družbe pod ceno, razlika pa se nakaže na osebne račune itd.)

V primeru izstopa iz lastništva imajo preostali družbeniki predkupno pravico za nakup tega deleža. Za določitev cene priporočam cenitev deleža, ki bi jo pripravil neodvisni ocenjevalec vrednosti podjetji.

Lp
Jure

dejanxx
Vodja projektov
Prispevkov: 123
Pridružen: 26 Maj 2011, 12:51
Kontakt:

Re: Izstop iz soustanovljenega podjetja in kako obdržati delež

OdgovorNapisal/-a dejanxx » 09 Nov 2011, 14:26

Tudi jaz se strinjam z Juretom

Če je pri vas prošlo do trenj in da se ostala dva vsaj malo spoznata na stvari, lahko hitro pride do "zbijanja" uradne vrednosti podjetja. Drugače delo v podjetju in lastništvo nista povezana. Lahko kadarkoli prekinete delovno razmerje in obržite lastniški delež, lahko pa tudi prodate delež in ostanete zaposleni. Pri manjših podjetjih je pa to velikokrat povezano, ker so v ozadju medsebojni odnosi.
FashionOutletShop | Funky.si, svet zabavnih nakupov.

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2486
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Izstop iz soustanovljenega podjetja in kako obdržati delež

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 25 Nov 2011, 20:13

Tu se res pokaže slaba stran VEM točk oziroma njihovih enostavnih pogodb z nekaj členi.

Jaz vam predlagam, da vseeno čimprej izstopite iz podjetja. V nasprotnem namreč verjamem, da bodo partnerji iskali načine, kako vas iztisniti iz podjetja. Pasivni lastniki so namreč najslabša stvar za razvoj podjetja. To je pač podjetništvo :)

Jume79
Rookie
Prispevkov: 6
Pridružen: 18 Maj 2010, 12:37

Re: Izstop iz soustanovljenega podjetja in kako obdržati delež

OdgovorNapisal/-a Jume79 » 04 Jan 2012, 22:31

Hvala vsem za odgovore. Morda še kakšen pameten nasvet kako najhitreje do nekega točnega ovrednotenja deleža? Recimo da nebi nič komplicirali, izpeljali zadevo brez odvetnikov in nekako fer izplačali delež...
 

Jure Mercina
Vodja projektov
Prispevkov: 139
Pridružen: 06 Apr 2007, 15:50

Re: Izstop iz soustanovljenega podjetja in kako obdržati delež

OdgovorNapisal/-a Jure Mercina » 29 Jan 2012, 16:24

Zdravo!

Obstaja več načinov za cenitev poslovnega deleža. Najosnovnejši kazalnik je knjigovodska vrednost (to je vrednost postavke kapital v bilanci stanja), ki pove, kakšna je vrednost družbe v primeru poplačila vseh dolgov in likvidacije družbe. Knjigovodska vrednost poslovnega deleža je torej ta vrednost pomnožena z višino vašega poslovnega deleža v odstotkih. Slaba stran knjigovodske vrednosti je, da ne upošteva prihodnjega potenciala družbe. Zato eni čez palec upoštevajo kot vrednost družbe tudi kazalnik EBIT (dobiček iz poslovanja) pomnožen s 7.

Za odsvojitev bo potrebno pripraviti pogodbo o odsvojitvi poslovnega deleža, ki mora biti sklenjena v obliki notarskega zapisa in čistopis nove družbene pogodbe. Na podlagi teh dokumentov se nato sprememba vpiše v sodni register.

Lp
Jure


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost