Stran 1 od 1

Prostovoljci v zasebnem zavodu

Objavljeno: 01 Dec 2018, 00:59
Napisal/-a Tamagoci
Pozdravljeni!

V našem zasebnem zavodu smo sodelovali z prostovoljci, ki smo jim povrnili za malico in potne stroške. Ali se stroski za prostovoljce štejejo v stroške podjetja, nekateri namreč trdijo da ne.

Hvala in lp

Re: Prostovoljci v zasebnem zavodu

Objavljeno: 01 Dec 2018, 01:07
Napisal/-a kumbro
Moje mnenje je da jim res ne pripada, ker so "prostovoljci". Menim da delijo isto usodo kot študenti. Kar ste omenili se gre za povračila in dodatke v primeru delovnega razmerja. Kilometrina je recimo drugo področje, saj so napoteni na podlagi potnega naloga... če vam to kaj pomaga.

Re: Prostovoljci v zasebnem zavodu

Objavljeno: 01 Dec 2018, 14:09
Napisal/-a Tamagoci
Obstaja prostovoljski zakon, ki narekuje, da mora prostovoljec (ce se z njim tako dogovoris in dela več kot 4 ure) mu pripada malica in potni stroski po kilometrini 0,18 centa, ce živi oddaljen več ko 2 kilometra. Na podlagi obračuna potnih stroškov in malice. Tako kot pri delavenm razmerju. Upavičen je celo do nagrade 80 evrov. To je preverjeno. Prostovoljca podjetje tudi prijavi.
Naš problem tiči v tem, da stroški prostovoljca se ne štejo kot strošek za podjetje. Le nezgodno zavarovanje se šteje. Logično bi bilo, da se seveda šteje v stroške samega podjetja kot navadna malica in prevoz ostalih zaposlenih. Vendar različne inštitucije pravijo drugače, eni da so to normalni stroški drugi da ne, se pravi stroški teh prostovoljcev se nam štejo kot plus ne minus kot bi bilo normalno. Zato me zanima ali kdo ve ali so to stroški podjetju ali ne?

Re: Prostovoljci v zasebnem zavodu

Objavljeno: 31 Dec 2018, 00:27
Napisal/-a TajnikB
Sicer problematike ne poznam, sem pa razmišljal o angažiranju prostovoljcev.

So v vašem primeru delali v zavodu ali v podjetju? Kdo jih je povabil, sklenil pogodbo in zavaroval? Če gre za neko mineštro med društvi, zavodi in podjetji, potem bi lahko bila kaka zanka, da bi bili stroški davčno neupravičeni.

In še nasvet: v najslabšem primeru bo FURS ugotovil napačno obračunane davke, zato se zanašajte na njihovo tolmačenje.