DDV, poslovanje s tujino in normirana obdavčitev

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
alojzija99
Prispevkov: 1
Pridružen: 22 Jan 2020, 17:45

DDV, poslovanje s tujino in normirana obdavčitev

OdgovorNapisal/-a alojzija99 » 22 Jan 2020, 17:57

Pozdravljeni,

Imam nekaj vprašanj in mnenj, ki verjetno potrebujejo preveritev. Odpreti želim podjetje, ki bo prodajalo programerske storitve za naročnike pretežno iz tujih ne-EU držav, ter delno v Sloveniji. Trditve in vprašanja bom številčila, da se jih lahko v odgovoru lažje referencira. Upam, da se jih večina lahko odgovori z DA ali NE. Hvala tudi za delne odgovore.

Najprej nekaj trditev, ki jih želim preveriti:

1. Če nisem zavezanec za DDV, potem ga ne domačim ne tujim družbam ali zasebnikom nikoli ne zaračunavam. Druga podjetja ga meni zaračunajo zgolj, če so zavezana k plačevanju DDVja.
2. Če sem zavezanec za DDV in izstavim račun podjetju iz EU, ki je zavezanec za DDV, mu ga ne zaračunam.
3. Če sem zavezanec za DDV in izstavim račun fizični osebi iz Slovenije ali EU, jim zaračunam DDV.
4. Meja računovodsko priznanih prihodkov nad katero se moram registrirati v sistem DDV je 50.000 EUR.


Sedaj pa nekaj nejasnosti:

5. Če sem zavezanec za DDV in izstavim račun podjetju izven EU, ali jim zaračunam DDV?
6. Če sem zavezanec za DDV in izstavim račun fizični osebi izven EU, ali jim zaračunam DDV?
7. Ali moram postati atipični zavezanec za DDV, če izdam račune pravnim osebam v EU, ne glede na to ali so one zavezanke za DDV ali ne?
8. Ali moram postati atipični zavezanec za DDV, če izdam račune pravnim osebam izven EU?


Naslednja vprašanja bodo potreboval več kot samo DA/NE:

9. Če moj partner opravlja enako dejavnost vendar za različne naročnike, ali se bo meja do katere je dovoljena normirana obdavčitev upoštevala za seštevek dohodkov obeh, če bi oba imela normirani SP? Ali smeva imeti skupne pisarne, skupne spletne strani kjer naju kontaktirajo naročniki in podobno?

10. Če sem pokojninsko nezavarovana, popoldanskega SP-ja sploh ne morem imet in odprem običajen normirani SP? Ali se v tem primeru že štejem za prvo zaposleno osebo (celo leto, ne zgolj 5 mesecev) in tako spadam v kategorijo normirancev do 100.000 EUR dohodkov v koledarskem letu?

11. Opazila sem, da obstaja tudi normirana obdavčitev gospodarskih družb. Razen obveznega knjigovodstva tudi do 50.000 EUR, ustanovnega kapitala, odgovornosti za terjatve do družbe in razlike za 1 odstotno točko pri obdavčitvi, ali je še kakšna druga pomembna razlika? Kdaj in zakaj bi se nekdo sploh odločil za d.o.o, če bo večino poslovanja zgolj izdajal račune in jih bolj malo prejel?

12. Kateri spletni vir za branje naših zakonov ima najboljšo preglednost, medsebojno povezanost z linki, dobre filtre, da se hitro najde zadnjo različico?


Vem, da je veliko vprašanj, upam, da se se vsaj na prvih 8, da odgovorit na kratko. V vsakem primeru bom poiskala pomoč tudi pri računovodji, bi pa bila hvaležna, če mi priporočite kakšnega, ki je dobro podkovan glede poslovanja s tujino in izbiro davčno ugodne oblike gospodarske družbe. Hvala za vse informacije.
 

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost