Stran 1 od 1

S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

Objavljeno: 23 Sep 2021, 11:31
Napisal/-a Ja-Ko
Lep pozdrav vsem. S podjetništvom nimam še nobenih izkušenj, se pa v kratkem najverjetneje podajam na samostojno pot in bi bil res hvaležen, če bi mi lahko pomagali in pojasnili nekaj zadev v zvezi z izdajo računov za delo prek spleta z normiranim s.p.-jem (kar sicer ne bo glavna dejavnost).

Zanima me predvsem kako zakonito poslovati z registrirano dejavnostjo na spletnih platformah za freelancerje, tekmovanja ipd. Portali, kot so npr. 99designs.com, freelancer.com, upwork.com ipd. namreč za opravljeno delo ne zahtevajo izdaje računa:
-Ali torej s.p. v tem primeru izda račun le za lastne potrebe (in FURS), v smislu evidence prihodka, čeprav ga sam naročnik ne potrebuje in ne prejme?
-In ali potem podjetnik izda samo en račun za celoten izplačan znesek, ali več računov – za vsak projekt, ki je bil na portalu opravljen (torej npr. za posamezen logotip, spletno stran, transkripcijo, itd.)? Ker stvar je v tem, da se zaslužki od dela na teh straneh v bistvu nalagajo na uporabniški račun; na PayPal ali Payoneer pa se običajno izplačajo kot en skupni znesek, šele ko uporabnik za to zaprosi.
-Predpostavljam tudi, da se vse račune v vseh zgornjih primerih naslovi na posrednika (freelancer.com, upwork.com, 99designs.com, itd.), saj podatkov o dejanskih končnih strankah freelancer pravzaprav niti nima?

Preverjal sem že neposredno na FURS-u, ampak niso zveneli ravno gotovi; ne vem, kako dobro sploh poznajo omenjene portale.
Res hvala že vnaprej za vso pomoč in lep pozdrav.

Re: S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

Objavljeno: 30 Sep 2021, 08:30
Napisal/-a Borut Borštnik
Če boste izdali račun za vsako posamezno nakazilo (za svojo evidenco, ker ga stranke freelance portalov ne rabijo) bo čisto ok. Lahko jih naslovite kar na pravne osebe teh portalov.

Re: S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

Objavljeno: 07 Okt 2021, 00:27
Napisal/-a Ja-Ko
Uf, najlepša hvala za odgovor in pojasnilo. Mi je v veliko pomoč in sem kar upal, da bo tako.

Kako pa je sicer s samo prijavo računov v tujini? Kolikor razumem zadeve, ki jih berem, uporabniku Paypal ali Payoneer računa npr. ni treba prijaviti FURS-u, če ga uporablja dejansko kot spletno denarnico (torej nanje nakazuje npr. sredstva s svojega TRR za spletne nakupe) – mora pa jih prijaviti, če nanje prejema prihodke od kakšne dejavnosti.

Tako bo tudi v mojem primeru z delom preko freelance portalov, ki skoraj izključno izplačujejo na PayPal/Payoneer. Ampak žal mi ni povsem jasno, kako prijavo teh računov speljati, saj obrazec na eDavkih zahteva, da izpolnim tudi polje za številko bančnega računa ter SWIFT/BIC kodo (ki jih kot uporabnik Payoneerja dejansko sploh nimaš). Na FURSU so mi predlagali, da izpolnim pač samo s podatki, ki jih imam, ampak se je pozneje žal izkazalo, da brez omenjenih podatkov prijave v eDavkih sploh ne morem oddati.

Hvala še enkrat in lep pozdrav.