kraj obdavčitve pri storitvah

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
leroyas
Prispevkov: 1
Pridružen: 23 Mar 2016, 13:59

kraj obdavčitve pri storitvah

OdgovorNapisal/-a leroyas » 23 Mar 2016, 14:01

Pozdravljeni,

Prosil bi vas za mnenje:

1. glede kraja obdavčitve pri opravljanju storitev:
- uporaba igrišča za športne aktivnosti (tenis) in
- uporaba za razne prireditve, seminarje

Te dve storitve po mojem mnenju ne sodijo v izjeme - storitve povezane z nepremičninami (kraj obdavčitve bi v tem primeru bil sedež izvajalca storitve)

Izvajalec je slovenski davčni zavezanec.

Sam razumem, da je kraj obdavčitve pri opravljanju zgoraj navedenih storitev odvisen od tega ali je naročnik davčni zavezanec ali ni. To velja tudi za naročnike iz EU, tujce...
Če je naročnik davčni zavezanec, pomeni da bo storitev obdavčena v kraju sedeža naročnika oziroma v kraju sedeža poslovne enote naročnika.
Naročnik nam mora dati svoje podatke iz katerih izhaja da je davčni zavezanec (sedež naročnika ali pač sedež poslovne enote), mi pa na izdanem računu ne obračunamo ddv, ampak zapišemo klavzulo da gre za obrnjeno davčno obveznost.

Če naročnik ni davčni zavezanec, pa je ddv normalno obračunan na računu, saj je takrat kraj opravljanja storitve kraj sedeža izvajalca..

2. Kako postopati v situaciji ko gre za davčnega zavezanca iz eu, ki pa ni v sistemu ddv:
Ni mi pa ravno jasno kaj storiti v primeru če davčni zavezanec iz eu ni tudi zavezanec za ddv. Nimam nobenih praktičnih izkušenj na tem področju...Takrat seveda ne pridobimo od njega id za ddv...Domnevam da takrat ne zapišemo klavzule da gre za obrnjeno davčno obveznost, ampak na računu zgolj ne obračunamo ddv.

Hvala za vašo pomoč,
 

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost