Nepoštena poslovna praksa?

Zakoni, predpisi, pogodbe, pravni spori, registracija blagovne znamke, intelektualna lastnina, patenti.
janaj
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 Avg 2023, 23:49

Nepoštena poslovna praksa?

OdgovorNapisal/-a janaj » 01 Sep 2023, 20:53

Pozdravljeni,
zanima me, ali je že kdo imel podobno izkušnjo in kako jo je rešil - oziroma, kaj svetujete v takem primeru?

Dne 5.7.2023 sem odprla s.p.in že 10.7.2023 so me v dopoldanskem času iz večih številk klicali iz SLO podjetja "X" (ne vem, ali lahko napišem naziv le-tega?). Predstavili so se kot podjetje, ki ureja vpise podjetnikov v poslovne imenike. Čeprav še nisem začela s poslovanjem, so vedeli o meni vse podatke, ki so jih "preverjali" in navajali tudi svoj cenik. Na vprašanje, če je to obvezno, so se izogibali odgovoru, nato so predstavljali popuste in ugodnosti in zahtevali takojšen odgovor. Nato so poklicali še enkrat, pogovor snemali - po njihovi razlagi naj bi s tem preverjali pravilnost informacij, ki naj bi jih potem zapisali v imenik. Naslednji dan sem domov dobila pismo s predstavitvijo paketa, ki naj bi ga bojda naročila in položnico. Dne 11.7.2023 sem na njihov e-mail poslala odstopno izjavo in zahtevala izbris iz registra. Na njihov telefon se nisem več oglašala. Zdaj sem ugotovila, da so moji podatki še vedno objavljeni na njihovi internetni strani in drugih straneh.

Kaj naj storim? Ali lahko neko podjetje na tak nepošten način izstavlja račun in ali sem ga dolžna plačati? Me lahko kakorkoli prisilijo v plačilo? Samo na podlagi telefonskega pogovora?

Hvala za vaše odgovore in pojasnila, želim vse dobro!
 

novinec
Vodja oddelka
Prispevkov: 677
Pridružen: 20 Jan 2011, 18:39

Re: Nepoštena poslovna praksa?

OdgovorNapisal/-a novinec » 01 Sep 2023, 21:23

In na kateri strani so ti podatki objavljeni ? In na katerih drugih straneh tudi ?

janaj
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 Avg 2023, 23:49

Re: Nepoštena poslovna praksa?

OdgovorNapisal/-a janaj » 04 Sep 2023, 09:09

Na strani moja dejavnost in še na drugih spletnih straneh, kjer imajo zbrane podjetnike.

novinec
Vodja oddelka
Prispevkov: 677
Pridružen: 20 Jan 2011, 18:39

Re: Nepoštena poslovna praksa?

OdgovorNapisal/-a novinec » 04 Sep 2023, 16:17

Ko odpreš s.p. se to objavi na Ajpesu. To je javna objava ki mora biti in je tudi brezplačna. Od tam vsi črpajo podatke, recimo tudi Bisnode in ostali .
In tam so tudi takšni kot je tole moja dejavnost dobili info, zato so te našli. Oni pa se gredo trženje in te ne morejo prisliti v plačljivo oglaševanje.
Snemanje pogovorov brez privolitve posameznika je kaznivo dejanje tako da to jim ne bi pilo vode, očitno pač hočejo nekaj zaslužiti. V kolikor so ti poslali račun ga pismeno zavrži z pojasnilom, da nisi nikoli naročila storitver ne pošiljaj pa odstopne izjave. Ta pomeni da si pristopila k zadevi potem pa se premislila in tukaj so lahko kakšni penali za to.
Če še kaj rabiš vprašaj...

janaj
Prispevkov: 3
Pridružen: 29 Avg 2023, 23:49

Re: Nepoštena poslovna praksa?

OdgovorNapisal/-a janaj » 07 Sep 2023, 10:37

Od tega je sedaj že toliko časa, da v resnic ne vem kaj točno sem rekla in česa nisem rekla medtem ko so me snemali.
Zato preverjam, če prav razumem:
- če nisem v ničesar privolila in naročila potem nimajo nobene pravne podlage, da bi od mene kljub poslani položnici in našem telefonskem pogovoru, od mene zahtevali kakršno koli plačilo?
- če pa sem v snemanem pogovoru rekla, potrdila njihove usluge in si potem premislila bom zaradi neplačane storitve morala plačati penale? Kljub temu, da bi bil to ustni dogovor in nisem ničesar podpisala?

Se pravi, če prav razumem, kot podjetnik, če naročiš neko stvar nimaš možnosti, da bi se po naročeni storitvi premislil in stvar zavrnil, če se z njo ne strinjaš/si premisliš, kot to lahko narediš, če si fizična oseba?

Hvala za odgovor.
 

novinec
Vodja oddelka
Prispevkov: 677
Pridružen: 20 Jan 2011, 18:39

Re: Nepoštena poslovna praksa?

OdgovorNapisal/-a novinec » 07 Sep 2023, 12:02

Še enkrat, brez tvoje privolitve pogovora ne smejo snemati. Ko kličeš npr na banko, kakšne mobilne operaterje ipd te opozorijo, da se pogovori snemajo. Tebe očitno niso in niti ne verjamem, da so te snemali.
Če imaš kje pismeno od njih da so te lahko kar prijaviš inšpekciji.Se pravi, če prav razumem, kot podjetnik, če naročiš neko stvar nimaš možnosti, da bi se po naročeni storitvi premislil in stvar zavrnil, če se z njo ne strinjaš/si premisliš, kot to lahko narediš, če si fizična oseba?

Tukaj sekaš mimo ! Nima veze ali si podjetnik ali fizična oseba, če stvar naročiš in si kasneje premisliš nosiš posledice, opisane v naročilu. Kaj pa če bi tvoje stranke ti potrdile naročilo pa si potem kar tako premislile ?


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost