Zdravo vsem,
tole bo moj prvi post, iščem tretje mnenje oseb ki se spoznajo na lastništvo podjetij oz. bolj specifično na izplačila, izhode iz lastništva, itd.
Pred leti sem z vložkom v obliki dela pristopil k projektu. Projekt je bil ideja enega prijatelja, ki je idejo predstavil drugemu prijatelju, ki je imel podjetje. Podjetje je meni ponudilo izvajanje projekta, kar sem sprejel in dogovorili smo se za tretjinske deleže: idejni ustanovitelj, podjetje in jaz. Brez pogodb in dokumentov, ustni dogovor (brez moraliziranja prosim). Projekt je torej tekel v okviru podjetja, s katerim sem sodeloval še na drugih projetkih in kjer sem se pred leti tudi zaposlil. Projekt je skozi leta rasel in postal profitabilen, konec vsakega leta sem dobil izplačan tretjinski delež profita na projektu. Zdaj želim iz projekta izstopiti ampak smo seveda na različnih bregovih - schoolbook example kako se ne lotit projekta v glavnem.
V preteklih letih se je podjetje za izvajanje svojega dela (kamor deloma spada tudi izvajanje tega projekta) moralo zadolžiti. Ali bi po vašem mnenju projekt moral pokrivati/prispevati k vračilu tega dolga in če da v katerem primeru in v kakšnem obsegu?
Upam, da sem dovolj jasno opisal situacijo, z veseljem dodam še kako informacijo! Vnaprej hvala vsem za vaše poglede!
Izhod iz projekta
|
![]() |
-
- Rookie
Re: Izhod iz projekta
aleedee napisal/-a:Zdravo vsem,
tole bo moj prvi post, iščem tretje mnenje oseb ki se spoznajo na lastništvo podjetij oz. bolj specifično na izplačila, izhode iz lastništva, itd.
Pred leti sem z vložkom v obliki dela pristopil k projektu. Projekt je bil ideja enega prijatelja, ki je idejo predstavil drugemu prijatelju, ki je imel podjetje. Podjetje je meni ponudilo izvajanje projekta, kar sem sprejel in dogovorili smo se za tretjinske deleže: idejni ustanovitelj, podjetje in jaz. Brez pogodb in dokumentov, ustni dogovor (brez moraliziranja prosim). Projekt je torej tekel v okviru podjetja, s katerim sem sodeloval še na drugih umetna oploditev projetkih in kjer sem se pred leti tudi zaposlil. Projekt je skozi leta rasel in postal profitabilen, konec vsakega leta sem dobil izplačan tretjinski delež profita na projektu. Zdaj želim iz projekta izstopiti ampak smo seveda na različnih palo santo bregovih - schoolbook example kako se ne lotit projekta v glavnem.
V preteklih letih se je podjetje za izvajanje svojega dela (kamor deloma spada tudi izvajanje tega projekta) moralo zadolžiti. Ali bi po vašem mnenju projekt moral pokrivati/prispevati k vračilu tega dolga in če da v katerem primeru in v kakšnem obsegu?
Upam, da sem dovolj jasno opisal situacijo, z veseljem dodam še kako informacijo! Vnaprej hvala vsem za vaše poglede!
Hvala, da si delil zgodbo – in brez skrbi, marsikdo je šel skozi zelo podobno situacijo. V resnici je kar običajno, da se projekti začnejo na podlagi zaupanja, entuziazma in ustnih dogovorov, še posebej med prijatelji. Dokler maske za lase stvari tečejo dobro, to običajno deluje, ampak težave se pojavijo takrat, ko pride do sprememb – kot je recimo tvoj izstop.
Glede samega vprašanja o dolgu podjetja in tem, ali bi moral ta dolg vplivati na projekt ali na tvoj delež, je ključno vprašanje, zakaj je do tega dolga prišlo in kako je projekt vpet v poslovanje podjetja. Če je podjetje dolg najelo prav zaradi razvoja ali izvajanja tega konkretnega projekta, potem obstaja argument, da bi moral projekt do neke mere prispevati k vračilu, ker je bil to strošek, namenjen neposredno njemu. Ampak tudi v tem primeru bi moral obstajati nek jasen dogovor o tem, sicer gre zgolj za naknadno razlago, ki ni bila vnaprej določena.
Po drugi strani, če je dolg podjetja bolj splošen – recimo, da je bil vzet za obratna sredstva, druge projekte ali poslovanje kot celoto – potem ni smiselno, da se ta dolg porazdeli na posamezne projekte ali partnerje, razen če je bilo to vnaprej dogovorjeno. Ker v tvojem primeru ni bilo nobenih pisnih pogodb in si skozi leta dobival izplačan delež profita brez pogojev, se zdi, da je bil tvoj status v projektu razumljen kot partnerja v dobičku, ne pa v obveznostih podjetja.
Zdaj, ko želiš izstopiti, je logično, da ima vsaka stran svojo interpretacijo. Ti gledaš na stvar kot na pošten izhod iz uspešnega sodelovanja, podjetje pa morda išče način, da omeji izplačila ali si zagotovi večji del kontrole nad projektom – še posebej če ima finančne težave. Vse skupaj je zdaj precej odprta zadeva, ker ni ničesar konkretno zapisano. Najboljši način za naprej je, da se skušaš z njima pogovoriti čim bolj mirno in konkretno, mogoče tudi z nekom tretjim kot nevtralno osebo ali mediatorjem. Ena možnost je, da skupaj ocenite vrednost projekta in se dogovorite za odkup tvojega deleža, druga pa, da dobiš še določen odstotek profita za nekaj časa po izstopu, kot obliko “izplačila” ob umiku.
Ključno je, da se zavedaš, da si v neformalni, a dolgotrajni partnerski vlogi – in da to daje določeno težo tvoji vlogi, tudi če ni bila nikoli pravno formalizirana. Če bo šlo na tesno, bo morda koristno, da se vsaj posvetuješ z odvetnikom, ki ima izkušnje s podobnimi primeri, predvsem zato, da dobiš jasen občutek, kje stojiš, če bi zadeve kdaj šle predaleč.
-
- Vodja oddelka
Re: Izhod iz projekta
Želel si je izstopiti pred tremi leti
-
- Rookie
STEFKA KURALT VIDAMAR FINANCIRANJE
STEFKA KURALT VIDAMAR FINANCIRANJE
Najlepša hvala Bogu, da je STEFKA KURALT VIDAMAR vrnil na mojo pot.Sem kmet in prihajam iz Slovenije.Za vse vaše finančne potrebe ali finančne težave se obrnite na to odlično STEFKA KURALT VIDAMAR in popolnoma boste zadovoljni. Ta ženska mi je pravkar pomagala z majhno vsoto 30.000 evrov in to je zame več kot dovolj.Bogu se zelo zahvaljujem, ker me je postavil na mojo pot.Ona je ženska s srcem, zahvaljujoč tej čudoviti ženski sem lahko dvignil svoj življenjski standard in svoj dolg.Če potrebujete majhno posojilo, se obrnite na njih in ne boste razočarani.Elektronski naslov: kuraltvidamarstefka@gmail.com
Upoštevajte to:
Če niste iz Slovenije, prosim vzdrži se
Hvala vam
Najlepša hvala Bogu, da je STEFKA KURALT VIDAMAR vrnil na mojo pot.Sem kmet in prihajam iz Slovenije.Za vse vaše finančne potrebe ali finančne težave se obrnite na to odlično STEFKA KURALT VIDAMAR in popolnoma boste zadovoljni. Ta ženska mi je pravkar pomagala z majhno vsoto 30.000 evrov in to je zame več kot dovolj.Bogu se zelo zahvaljujem, ker me je postavil na mojo pot.Ona je ženska s srcem, zahvaljujoč tej čudoviti ženski sem lahko dvignil svoj življenjski standard in svoj dolg.Če potrebujete majhno posojilo, se obrnite na njih in ne boste razočarani.Elektronski naslov: kuraltvidamarstefka@gmail.com
Upoštevajte to:
Če niste iz Slovenije, prosim vzdrži se
Hvala vam
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost