Pozdravljeni!
Spopadam se z problemom kako zaščititi inovacijo? Namreč razvil sem sekundarno baterijo, ki se lahko uporablja v aplikacijah kot so "energy home storage", shranjevanje energije z alternativnimi viri (sončna ali vetrna energija,...), nizke in srednje tokovne aplikacije, itd. Baterija ima celično napetost 1.6 - 1.5 volta in specifično gostoto približno 240 mWh/g aktivnega materiala oz 240 Wh/kg (180 mWh/g oz 180 Wh/kg na "middle point" povprečne napetosti). V glavnem baterija ima potencial.
Zanima me kakšne so možnosti zaščite inovacije? Patent je najbolj primerna zaščita, ampak za patentno zaščito preprosto nimam denarja, ker cena patenta / patentnega postopka je lahko kar visoka. Torej, obstaja kakšna alternativna zaščita inovacije?
Že naprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Lep pozdrav,
Dušan
Patent
|
|
-
Borut Borštnik
- MP strokovni sodelavec
-
Water55
- Rookie
Re: Patent
cayrex napisal/-a:Pozdravljeni!
Spopadam se z problemom trgovina za frizerje kako zaščititi inovacijo? Namreč razvil sem sekundarno baterijo, ki se lahko uporablja v aplikacijah kot so "energy home storage", shranjevanje energije z alternativnimi viri (sončna ali vetrna parfum za lase energija,...), nizke in srednje tokovne aplikacije, itd. Baterija ima celično napetost 1.6 - 1.5 volta in specifično gostoto približno 240 mWh/g aktivnega materiala oz 240 Wh/kg (180 mWh/g oz 180 Wh/kg na "middle point" povprečne napetosti). V glavnem baterija ima potencial.
Zanima me kakšne so možnosti zaščite inovacije? Patent je najbolj primerna zaščita, ampak za patentno zaščito preprosto nimam denarja, ker cena patenta / patentnega postopka je lahko kar visoka. Torej, obstaja kakšna alternativna zaščita inovacije?
Že naprej se vam zahvaljujem za odgovor!
Lep pozdrav,
Dušan
Pozdravljen, Dušan,
najprej iskrene čestitke za razvoj tako zanimive inovacije! Sekundarna baterija z značilnostmi, ki jih opisuješ, ima vsekakor potencial – še posebej v času, ko so domače hranilnike energije in obnovljivi viri elektrike v porastu. Popolnoma razumem tvoj izziv – kako zaščititi inovacijo, če klasična patentna pot trenutno ni finančno dosegljiva.
Patent je res najmočnejša oblika pravne zaščite, vendar je postopek lahko drag in dolgotrajen, zlasti če ciljaš na mednarodno zaščito. Kljub temu obstajajo tudi druge možnosti, ki ti lahko pomagajo zaščititi svoje znanje in prednost pred drugimi.
Ena od možnosti je, da si svojo inovacijo zaščitiš na način, ki ti sicer ne daje ekskluzivne pravice (kot jo daje patent), ti pa omogoča dokazovanje, da si ti njen avtor. To lahko storiš tako, da pripraviš natančen tehnični opis baterije, vključno z vsemi parametri, rezultati testiranj, risbami, napetostnimi karakteristikami ipd., in ta dokument shraniš z dokazljivim datumom. Najpreprostejša oblika tega je, da si sam sebi pošlješ priporočeno pismo s tem dokumentom in ga ne odpreš – s tem imaš dokaz, da si bil avtor določenega koncepta ob določenem času. Bolj sodoben način pa je shranjevanje dokumenta na platformah, ki omogočajo časovni žig ali celo blockchain potrditve, kot je npr. WIPO PROOF.
Če kljub temu razmišljaš o patentu, a si trenutno omejen s sredstvi, obstaja možnost t.i. »provisional patent application« (za ZDA), kjer lahko z osnovnim opisom pridobiš 12-mesečno zaščito (status »patent pending«), pri čemer so stroški bistveno nižji kot pri običajni patentni vlogi. V tem času imaš priložnost poiskati partnerja ali investitorja, ki bi ti lahko pomagal financirati nadaljnji postopek.
Če pa želiš inovacijo komu predstaviti – bodisi podjetju, investitorju ali razvojnemu partnerju – obvezno uporabi pogodbo o nerazkrivanju informacij (NDA). To je ena najosnovnejših in najpomembnejših oblik zaščite v fazi pogovorov.
Obstaja tudi možnost, da svojo inovacijo javno objaviš (npr. v obliki tehničnega članka ali na platformah, kot sta arXiv ali ResearchGate), s čimer onemogočiš drugim, da bi jo patentirali. Seveda to pomeni, da si tudi sam izgubiš možnost ekskluzivne zaščite, ampak če želiš, da ostane znanje javno, je to legitimna pot. Na koncu ti priporočam tudi, da pogledaš, ali obstajajo kakšni programi podpore inovatorjem – v Sloveniji obstajajo razpisi in programi preko SPIRIT, Slovenskega podjetniškega sklada, EIT in še drugih, ki ti lahko pomagajo tako pri zaščiti kot pri razvoju produkta.
-
novinec
- Vodja oddelka
Verjetno je v teh 4 letih od objave posta že kaj uredil
-
cayrex
- Rookie
Water55 najlepša hvala za odličen zapis.
Sicer inovacije nisem zaščitil, ker je, kot ste že omenili, patentiranje precej drago – še posebej v primeru mednarodnega patenta, ki bi ga v mojem primeru potreboval. Trenutno za novo obliko baterije, imenovano Hyperflow, patentna zaščita ni nujna, saj zasnova celic, zaviralci dendritov in recepture elektrolitov niso javno dostopni, kar mi trenutno zagotavlja zadostno stopnjo zaščite inovacije. Prav tako je baterijska tehnologija prejela zlato priznanje Štajerske gospodarske zbornice.
Namesto v patentiranje raje vlagam sredstva v nadaljnji razvoj in nadgradnjo tehnologije. Več o ideji Hyperflow si lahko ogledate tukaj: www.cayrex.net in https://www.patreon.com/posts/hyperflow-139175343
Lp
Sicer inovacije nisem zaščitil, ker je, kot ste že omenili, patentiranje precej drago – še posebej v primeru mednarodnega patenta, ki bi ga v mojem primeru potreboval. Trenutno za novo obliko baterije, imenovano Hyperflow, patentna zaščita ni nujna, saj zasnova celic, zaviralci dendritov in recepture elektrolitov niso javno dostopni, kar mi trenutno zagotavlja zadostno stopnjo zaščite inovacije. Prav tako je baterijska tehnologija prejela zlato priznanje Štajerske gospodarske zbornice.
Namesto v patentiranje raje vlagam sredstva v nadaljnji razvoj in nadgradnjo tehnologije. Več o ideji Hyperflow si lahko ogledate tukaj: www.cayrex.net in https://www.patreon.com/posts/hyperflow-139175343
Lp
|
|
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost