Kako s ponudbo investitorjev? Kaj ja in kaj ne?

Zakoni, predpisi, pogodbe, pravni spori, registracija blagovne znamke, intelektualna lastnina, patenti.
KetiGO

Kako s ponudbo investitorjev? Kaj ja in kaj ne?

OdgovorNapisal/-a KetiGO » 05 Apr 2022, 09:02

Živjo,
sem v procesu odpiranja svojega podjetja z blagovno znamko Varstvo otrok Ljubljana. Na email sem dobila ponudbo investitorja.
Mi lahko pomagate kaj moram vse spoznati predvsem pa paziti?
Katere so najbolj optimalne odločitve, ki bi bilo super da jih sprejmem?

V naprej, biiig tnx.
Katja

Water55
Rookie

Re: Kako s ponudbo investitorjev? Kaj ja in kaj ne?

OdgovorNapisal/-a Water55 » 12 Avg 2025, 19:23

KetiGO napisal/-a:Živjo,
sem v procesu odpiranja svojega podjetja z blagovno znamko Varstvo otrok Ljubljana. Na email sem dobila ponudbo investitorja.
Mi lahko pomagate kaj moram vse spoznati predvsem krtača za sušenje las pa paziti?
Katere so najbolj optimalne odločitve, ki bi bilo dvižna miza super da jih sprejmem?

V naprej, biiig tnx.
Katja

Živjo Katja!
Čestitke za začetek podjetniške poti s svojo blagovno znamko Varstvo otrok Ljubljana to je super korak! Glede investitorske ponudbe je res pomembno, da stvari temeljito premisliš, zato ti z veseljem pomagam z osnovnimi napotki, na kaj moraš biti pozorna in katere odločitve so ključne.

Najprej je pomembno, da dobro razumeš vsebino ponudbe investitorja kakšni so pogoji sodelovanja, koliko kapitala ti ponuja, kakšne so obveznosti z tvoje strani in kakšen delež v podjetju bi investitor dobil. Preveri, ali so v pogodbi kakšne skrite klavzule, kakšne so možnosti izstopa, pravice investitorja do odločanja in kakšen vpliv bo imel na poslovanje podjetja.

Pomembno je tudi, da imaš jasno vizijo in strategijo za svoje podjetje kaj želiš doseči, kdo so tvoji ciljni uporabniki in kako boš svojo storitev tržila. Investitorji običajno cenijo, če vidiš, da imaš načrt in da veš, kako boš podjetje razvijala.

Priporočam ti, da se posvetuješ s pravnikom ali poslovnim svetovalcem, ki ti bo pomagal pregledati ponudbo in te opozoril na morebitne pasti. Prav tako je dobro imeti urejene vse poslovne dokumente in pravno obliko podjetja, ki najbolje ustreza tvojim načrtom.

Kar se tiče najbolj optimalnih odločitev: dobro je, da ohraniš čim večji nadzor nad podjetjem, vsaj na začetku, da ne izgubiš moči odločanja. Razmisli tudi o jasni delitvi vlog in odgovornosti, če bo investitor aktiven. Poleg tega je pomembno, da investicijo uporabiš premišljeno, predvsem za razvoj storitev, trženje in rast.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov