Stran 1 od 1

Prekinitev poslovnih odnosov brez pogodbe

Objavljeno: 14 Mar 2018, 15:01
Napisal/-a regrat
Ali kdo ve, ce za izvajalca obstajajo kakarsne koli obveznosti ali odpovedni roki po prekinitvi sodelovanja, pri cemer z narocnikom ni bilo sklenjene nikakarsne pogodbe. Placilo je potekalo na podlagi izdanega racuna za oddelane ure vsak mesec. Gre za razvoj programske opreme in redno vzdrzevanje informacijskega sistema.

Re: Prekinitev poslovnih odnosov brez pogodbe

Objavljeno: 26 Mar 2018, 21:32
Napisal/-a TajnikB
Ustne pogodbe niso nič neobičajnega, jih obravnava Obligacijski zakonik in 'dobri poslovni običaji'. Precej obširen zakon sicer http://www.pisrs.si/Pis.web/pregledPredpisa?id=ZAKO1263

Načeloma je možno pogodbo prekinit kadarkoli, če obema strankama to ustreza. Sicer se pogleda kakšni so običajni odpovedni roki. Opcija je še, da se vzdrževanje prenese na kakega drugega izvajalca.

Sicer bi se ustni dogovor najbrž dalo prekiniti ustno, ker pa slutim, da se pričakuje zaplet, bi priporočil pisno komunikacijo. Se pravi se pošlje predlog, da se zaključi sodelovanje, in naročnik potrdi, da je z opravljenim delom zadovoljen ter da so vse obveznosti iz dogovora poravnane, oz. da bodo s plačilom zadnjega računa vse obveznosti poravnane.

Če opravljeno delo ni kakovostno, je treba odpravit napake ali znižat račun. Toliko bolj na pamet, če je problem bolj kompleksen pa bo treba do kakega odvetnika.