Dvig minimalne plače

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2475
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 12 Feb 2010, 17:45

V preteklih mesecih se je vlada odločila, da bo povečala minimalno plačo. Gospodarstvo je že od začetka temu nasprotovalo, kar je seveda logično. Višje plače pomenijo manjše dobičke. Po drugi strani, pa so minimalne plače značilne za panogo z nizko dodano vrednostjo. To pomeni, da zaposleni v teh podjetjih ustvarijo malo presežne vrednosti, ki jo podjetje nato porabi za investicije, razvoj ali se izplača v primeru dobička.

Sedaj so v javnost prišle ocene UMARAja o novih 5.000 brezposelnih, v nekaj leti bi se ta številka lahko povzpela celo do 20.000 in več. Nekatera Slovenska podjetja so že začela s postopki selitve svoje proizvodnje na cenejše trge (konkretno: Gorenje se bo selilo v Srbijo).


Kaj menite: je bolje, da bi plače ostale na prejšnji ravni in bi se tako delovna mesta ohranila, ali so bili zneski prejšnje plače tako in tako premajhni in da je bolje, da se ta delovna mesta ukine.
 

PeterLamut
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 06 Mar 2007, 00:13
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a PeterLamut » 12 Feb 2010, 18:03

Mislim, da je še vedo bolje, če nekdo lahko dela (pa čeprav za manjšo plačo), kot pa da zaradi manjšega števila delovnih mest sploh ne more delati, kar za državo pomeni dodaten strošek v obliki socialnih pomoči.

Nadomestila za brezposelnost so tako ali tako samo hranjenje lačnega z ribami in dolgoročno njegovega problema to ne rešuje. Veliko bolje bi bilo, če bi z istimi sredstvi takega človeka naučili, da si bo znal ribe sam ujeti in bo posledično sit tudi na dolgi rok. V mislih imam pomoč pri izobraževanju, dodatnemu šolanju, prekvalifikaciji, skratka vse, kar bi človeku pomagalo, da bi bil na trgu dela bolj konkurenčen in bi laže našel boljšo zaposlitev - po možnosti v kakšni panogi, kjer bi ustvarjal višjo dodano vrednost in bi lahko bila posledično tudi njegova plača višja.

Je pa seveda izobraževanje in prekvalifikacijo bistveno težje opravljati šele takrat, ko enkrat človek že nima več službe ... ampak enkrat jo bo treba. Ne more namreč npr. šivilija v Muri tekmovati s poceni kitajskim delavcem obenem pa imeti evropsko plačo. Ne gre.

Mobile
Prispevkov: 4
Pridružen: 21 Nov 2008, 13:00
Kontakt:

Re: Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a Mobile » 14 Feb 2010, 12:49

To jamranje "gospodarstva" je larifari.


1. Hugo Boss izdeluje čevlje v Italiji, Porsche od leta 2006 enega izmed svojih modelov izdeluje na Finskem, BMW je v zadnjem desetletju proizvodnjo (razen motorjev) modelov X5, Z4 in 7 preselil v ZDA. Vse podjetja, ki bi po neki logiki kao morala it v azijo in podobno, ker tam delovna sila stane manj.

Zato Mura ni propadla zaradi tega, ker se proizvodnja v takih branžah seli drugam ampak zato ker so odpovedali lastniki in vodstvo. Vsekakor bi lahko šivilja v Muri imela "evropsko" plačo in zgoraj omenjena podjetja so jasen pokazatelj tega.


2. Minimalno plačo je definitivno potrebno dvigniti. 400+ € ni plača, ker ne omogoča dostojnega preživetja. Vendar vse dokler bomo v gospodarstvu imeli ljudi, ki izjavljajo v stilu "so si same krive, da nimajo denarja ker jemljejo kredite za cunje" (izjava Zagožna ob uporu zaposlenih v Gorenju) bo situacija pač taka kot je.


3. Umar je v preteklosti dokazal, da ni ravno najbolši vir predvidevanja prihodnjega razvoja gospodarstva. Kdo ima čas naj si malo pogleda kolikokrat so pri napovedih povsem obrnili ploščo v lanskem letu in to v obdobju parih tednov.

Dejan Murko
Rookie
Prispevkov: 6
Pridružen: 06 Mar 2007, 00:23
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

Re: Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a Dejan Murko » 14 Feb 2010, 21:23

PeterLamut napisal/-a:Mislim, da je še vedo bolje, če nekdo lahko dela (pa čeprav za manjšo plačo), kot pa da zaradi manjšega števila delovnih mest sploh ne more delati, kar za državo pomeni dodaten strošek v obliki socialnih pomoči.

Po mojem mnenju ne - hitreje kot se prestukturira zaposlene, bolje za vse.

PeterLamut napisal/-a:Nadomestila za brezposelnost so tako ali tako samo hranjenje lačnega z ribami in dolgoročno njegovega problema to ne rešuje. Veliko bolje bi bilo, če bi z istimi sredstvi takega človeka naučili, da si bo znal ribe sam ujeti in bo posledično sit tudi na dolgi rok. V mislih imam pomoč pri izobraževanju, dodatnemu šolanju, prekvalifikaciji, skratka vse, kar bi človeku pomagalo, da bi bil na trgu dela bolj konkurenčen in bi laže našel boljšo zaposlitev - po možnosti v kakšni panogi, kjer bi ustvarjal višjo dodano vrednost in bi lahko bila posledično tudi njegova plača višja.

To bi morala biti nuja - poleg spodbujanja samozaposlenosti.

PeterLamut napisal/-a:Ne more namreč npr. šivilija v Muri tekmovati s poceni kitajskim delavcem obenem pa imeti evropsko plačo. Ne gre.

Lahko, vendar pa potrebuješ res fantastičen management, da zna narediti blagovno znamko, ki jo potem ljudje radi preplačajo (takih je bore malo pri nas).

Mobile: zelo lepo povedano. :clap:

katjav
Rookie
Prispevkov: 11
Pridružen: 26 Jan 2010, 14:21
Kontakt:

Re: Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a katjav » 15 Feb 2010, 11:43

Moje mnenje je, da je to, da delavci delajo po 8 ur na dan in jim vodstvo ni zmožno zagotoviti plače v taki meri, da morajo nekateri hoditi še po pakete Rdečega križa HUDA SRAMOTA za podjetje in management. Vodstvo, ki mirno gleda kako gre delavka po šihtu na RK po paket hrane, ker ji daje on tako nizko plačo bi moralo odstopiti, ker je očitno nesposobno. Potem pa jamrat po televiziji kakšna kriza je... Ni taka kriza kot so nesposobni politično nastavljeni direktorji. V "golem" gospodarstvu (brez vpletanja države) je preprosto: ali si dober in preživiš ali pa potoneš.
Tudi Paloma je kar naenkrat popravila poslovne izide, ko so se končno znebili politično nastavljene nesposobne predsednice uprave - pa nima veze s stranko iz katere prihaja.
Kot imamo lahko evropske cene stanovanj in evropske cene hrane - kar pomeni, da je kupna moč vseeno še na neki ravni, bi morali imeti tudi evropske plače.
Osebno bi predlagala, da podjetja v krizi "zamenjajo vloge". Sem sigurna, da bi znale šivilje dober "špar program" izvest v firmah - pa tudi brez izobrazbe :lol:
 

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2475
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 15 Feb 2010, 12:16

Paloma je res dober primer, kako se s pravim vodstvom da narediti nekaj. Je pa tudi res, da prejšnje izgube verjetno niso bile samo posledice slabega vodenja, pač pa tudi okoriščanja. Se tudi strinjam z vsem zgoraj napisanim.

Pa vendarle, danes sem po radiu zasledil podatek, da so v Srbiji šivilje trikrat cenejše kot pri nas. To pa je velika razlika, ki jo je težko nadoknaditi.

Mobile
Prispevkov: 4
Pridružen: 21 Nov 2008, 13:00
Kontakt:

Re: Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a Mobile » 15 Feb 2010, 13:56

V primeru, da delaš tekstil za nižjo ceno potem je strošek dela najverjetneje prioriteta. Šivilja v Srbiji je bila mnogo cenejša tudi v preteklosti ampak sta Boss in Escada vseeno izbrala Slovenijo.

Je pa res, da 90% ekonomistov slepo verjame v to teorijo, da pač določene panoge gredo v cenejše države. Me pa skrbi, ker ti isti ekonomisti spodbujajo proizvodnjo v Revozu.

Jurij
Rookie
Prispevkov: 15
Pridružen: 02 Mar 2010, 20:12

Re: Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a Jurij » 04 Mar 2010, 00:56

Jaz mislim, da je "cenejša delovna sila" samo eden izmed mnogih izgovorov nesposobnega vodstva. Tako kot je bila zdaj gospodarska kriza fantastičen izgovor za raznorazne umazanije - še pomnite Preventa, tovariši - se bo tudi zdaj spet, ko se kriza pomiri, pojavil drug glooooooobalni razlog, ki bo še naprej pod tančico nevednosti upravičeval nesposobnost in grabežljivost.

Ne vem pa kaj se je zgodilo z t.i. družbeno odgovornostjo? Mene so učili, da se moraš kot manager v prvi vrsti zavedati odgovornosti - pa ne do sebe in do svoje denarnice, temveč do ljudi, ki sodelujejo v celotnem procesu dejavnosti. Do ljudi, ki so premočno vpeti v kapitalistični model družbe, da bi si lahko privoščili še kakšen mesec neodplačevanja kredita. Očitno je tako nemoralno početje s strani vplivnih ljudi postal že trend!

Spet pa, po drugi strani nikoli ne pohvalimo tistih ki si to zaslužijo. Ne me narobe razumet, lepo in prav je da se ograja tiste ki jim to gre, a vendar bi bilo tu pa tam morda bolje, da se izpostavi še kakšno podjetje ki dobro posluje in se zaveda te družbene odgovornosti. Morda nam pa s časom le uspe vzpostaviti neko mišljenje, da pa je nenazadenj le prijetneje, če te imajo ljudje v očeh kot dobrega vodjo, kot nekoga, ki mu lahko zaupajo - ne vem, zdi se mi da to lahko za sabo prinese samo pozitivne učinke.

Stvari pa se dajo obrniti na bolje! Samo poglejte kako je sedaj z Elanom...

edit: Groooza, kako sem zašel s teme :)

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2475
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 22 Dec 2010, 20:13

No zanimivo stvar sem ugotovil danes: minimalna plača je pod pragom revščine... za kakih 30 evrov. To je pa res absurdno...
 

lukaluka
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 05 Apr 2011, 20:38

Re: Dvig minimalne plače

OdgovorNapisal/-a lukaluka » 05 Apr 2011, 20:57

jp čisti absurd...


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov