Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

Snojster
Prispevkov: 3
Pridružen: 27 Sep 2012, 13:46

Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Snojster » 27 Sep 2012, 14:08

Recimo, da imamo nekatere objektivne razloge v makro okolju: smo odprto gospodarstvo, odvisno od tujine, bančni sistem je v krizi zaradi nepreudarnega ravnanja v preteklosti,...
 

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2486
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 27 Sep 2012, 14:20

Pravosodni sistem ne deluje, ni poslovne niti osebne etike, slabo smo se pripravili na tujo konkurenco, preveč denarja, tudi v obliki podjetij, se je enostavno pokradlo, službe in posli se delijo po vezah, nismo izvedli nobenih strukturnih reform, imamo nesposobno politično vodstvo, ki je ideološko razdvojeno, na vodilnih mestih večjih podjetij so politično nastavljeni nespodobni kadri, državna uprava je prevelika in katastrofalno organizirana, imamo nefleksibilen trg dela, davčno je država za podjetja neugodna, preveč je administrativnih ovir...

Kar nekaj je stvari :)

Snojster
Prispevkov: 3
Pridružen: 27 Sep 2012, 13:46

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Snojster » 27 Sep 2012, 14:34

Za uvod naj dam samo en primer:

Imam stranko, ki hoče malo bolj specfično tehnologijo (ne ni nuclear science), zato bi ji rad pripravil ponudbo. Ker to ni moj core-business se odločim najti dobavitelja:

Pošljem 4 povpraševanja: 1 danskemu podjetju (za benchmark) in 3 slovenskim. (posel bi raje dal našim, ker imam bližje tehnično pomoč, rezervne dele,...). Slovenska podjetja sem še poklical, da dobim občutek in povem točno kaj rabim. Vsi trije predstavniki slovenskih podjetij so mi obljubili ponudbo v nekaj dneh, ampak...

Profesionalni Danec mi odpiše čez dobre pol ure, z vprašanji o projektu in mojem podjetju. Jaz mu odgovorim, naslednje jutro pa me v mailboxu čaka EXW ponudba in predlog za telefonski klic z namenom vzpostavljanja partnerstva. Hitro, učinkovito! Super customer service, če ne bi bili malce dragi in da bi jaz ocenil, da je v slo dovolj povpraševanja, sem njihov!

Slovenci pa: NIČ, nobenega odgovora, nobene ponudbe. Niti po tem, ko sem jim poslal opomnik. Jebemtiš po telefonu so mi rekli, da bodo poslali. Katastrofa! A pa vas moram res lovit in prosit, da lahko kupim vaše izdelke in jih prodam naprej!?

Nevem kaj je razlog, ampak tega ne prenesem. Če nekaj delaš, bodi profi. To ne pomeni, da mi boš dal blago, ki ga hočem po ceni, ki jo zahtevam, ampak, da komuniciraš z mano in poveš stvari take kot so, brez da me nateguješ. Če misliš, da si predober zame mi povej, če misliš da lahko najdeš in ukradeš moj deal mi povej, z veseljem ti ga dam, če to ni moj core-business v zameno za finder's fee, če se ti ne da odpisat mi povej, če rabiš 10 dni, da mi daš ponudbo, mi povej, če ti v 10 dneh ne bo uspelo me pokliči in mi povej, da rabiš več časa. Ne pa da jaz svoji stranki na 3 dni sporočam, da bo kmalu, bo kmalu, bo kmalu...klinac bo.

V slovenskem poslovnem svetu je toliko diletantov, da me je kar groza. Prej sem delal v mednarodnem podjetju in iz tujine me nikoli nikdar ni noben nategnu, da bo prišel na sestank in se kasneje ne bi prikazal (pri nas pa že večkrat). V tujini ti da Marketing Manager multi-nacionalke, če ga usput zahaklaš na sejmu vsaj 30 sekund pozornosti, da mu poveš kdo si in kakšne ideje imaš. Če si mu všeč ti da vizitko in ti odpiše na email! Če ne druzga, se zahvali, reče da je prebral in da ga v tem trenutku to ne zanima. A je tok težko?

Pri nas ti redko kdo reče hvala, ko mu pošlješ ponudbo, kaj šele da bi jo prebral. Če ne zarad drugega bi to moral narediti, da mogoče dobi kakšno idejo. Pri nas so pa ljudje tako arogantni, da še tega ne naredijo, ker oni pač vejo bolje!

Če si profi mi daj 30s, da ti povem kaj delam (brez da mi že vnaprej rečeš, da nimaš denarja) in si vzami 3 min., preberi predstavitev na A4 strani (s slikami) in mi napiši nazaj mejl, da te briga za moj proizvod, če mi že konkretnejšega feedbacka ne moreš dati.

Nevem no, a moja generacija podjetnikov res zahteva preveč?

V moji nekajletni podjetniški karieri sem srečal toliko takih primerov, ki vzbujajo nezaupanje in frustracije ter posledično blokirajo posel, da resno razmišljam, da bi bila to tema moje magistrske naloge:)
Zadnjič spremenil Snojster, dne 27 Sep 2012, 14:47, skupaj popravljeno 1 krat.

4every
Rookie
Prispevkov: 7
Pridružen: 10 Jun 2011, 23:46

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a 4every » 27 Sep 2012, 14:43

Snojster se čisto strinjam, lepo povedano.

Prav tako mi gre zelo na živce, ko nekdo na tvojem malem oglasu govori kako imaš drag izdelek in nato limajo vse možne linke do cenejših izdelkov... in podobno

Gostovanje-estrežnik
Prispevkov: 2
Pridružen: 07 Jul 2012, 17:14

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Gostovanje-estrežnik » 27 Sep 2012, 17:10

@Snojster!

Kar navadi se :) Tako je pač v Sloveniji in zato smo tam kjer smo.
So dejali (še v Jugoslaviji), ko se odcepimo bomo druga Švica. Hahaha, sej smo jo prehiteli.

V našem podjetju izključno sodelujemo z tujimi podjetji. So zanesljivejši in cenejši.
Ko se v tujini nekaj zmeniš to velja. Pri nas pa kljub napisani pogodbi...... :worship:
 

BB400
Vodja projektov
Prispevkov: 109
Pridružen: 20 Jun 2009, 16:13
Kraj: Ljubljana

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a BB400 » 16 Nov 2012, 19:40

V krizi je tudi zato, ker po TV vsak dan pravijo, da je kriza, čeprav jih velika večina dobiva še vedno isto plačo potem pa začnejo manj zapravljati za vsakdanje stvari in storitve.

Ali pa nekateri, ni jim problem dati za mobilni telefon po 600€ (oz. vsak mesec plačujejo za naročnino in pogovore 50€ in potem telefon dobijo po npr. 1€), problem je dati npr. vulkanizerju 40-50 da jim naredi premontažo pnevmatik.

Isto imam sam stranke, ki se hvalijo, da so kupile nekaj za 30.000€ (nekaj za svojo dušo in bo uporabljal mogoče 2× letno). Čez 5 minut pa me gleda če bo kaj popusta na moj izdelek, čeprav ga ima že, ker je redna stranka in so naše cene med najnižjimi.

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2486
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 18 Nov 2012, 00:54

S tem se strinjam.

Bi rekel, da so tu težave, ki so posledica tega, da smo potrošniška družba. Zaslužimo čedalje več, zato da lahko kupimo čedalje več. Lep primer je naročnina za mobitel. Tega stroška 15 let nazaj ni bilo, sedaj vsak da 20, 30 evrov na mesec za to. To je pol plače letno.

Zanimivo bo spremljati v katero smer se bo gibalo vse to...

BB400
Vodja projektov
Prispevkov: 109
Pridružen: 20 Jun 2009, 16:13
Kraj: Ljubljana

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a BB400 » 22 Nov 2012, 19:48

Pa tudi ne vem kaj politikom ni jasno oz. vsem ki vodijo javne zavode.

V gospodarstvu si ne morem privoščiti zvišanja cen. Ni važno kdo pride do mene najprej vpraša za popust šele potem kaj sploh dobi za ta denar :mad:

Vse se pa podraži skoraj vsak mesec (elektrika, voda smeti, bencin, novi davki, višje cestnine, verjetno bodo še podražili kakšne vinjete). :mad:

Potem imam stranke, ki hodijo k meni že kakšno leto in na ceno s popustom spet pričakujejo popust :S

Če grem pa sam v kakšen Merkur pa dobim celih 3% na gotovino :eek: tudi če tam pustim 500€+


Pa še, če vsi zahtevajo popuste na lojalnost potem bi lahko njihov šef isto zahteval od njih, ker jih daje plačo že vrsto let?
Zaposleni bi svojemu šefu (stranki) dali več popusta?

Demostenka
Prispevkov: 3
Pridružen: 05 Jan 2014, 17:50

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Demostenka » 06 Jan 2014, 18:04

Menim, da gospodarstvo ni v krizi - v krizi so slabi gospodarstveniki in slabi produkti T.i. "kriza" je samo poimenovanje stanja ko slabi, stagnirajoči, kvazi podjetniki ne morejo več spati na lovorikah in morajo dejansko začeti delati za uspeh. Enako je s slabimi izdelki - v konjukturi lahko prodaš skorajda karkoli, v t.i. krizi (ki je samo izčiščenje) pa samo najboljši izdelek. Seveda se zavedam, da je "najboljši izdelek" zelo relativno poimenovanje.
 

BB400
Vodja projektov
Prispevkov: 109
Pridružen: 20 Jun 2009, 16:13
Kraj: Ljubljana

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a BB400 » 11 Jan 2014, 15:57

Demostenka napisal/-a:Menim, da gospodarstvo ni v krizi - v krizi so slabi gospodarstveniki in slabi produkti T.i. "kriza" je samo poimenovanje stanja ko slabi, stagnirajoči, kvazi podjetniki ne morejo več spati na lovorikah in morajo dejansko začeti delati za uspeh. Enako je s slabimi izdelki - v konjukturi lahko prodaš skorajda karkoli, v t.i. krizi (ki je samo izčiščenje) pa samo najboljši izdelek. Seveda se zavedam, da je "najboljši izdelek" zelo relativno poimenovanje.



če si odvisen od potrošnikov potem je kriza?
če imamo toliko nezaposlenih in ogromno zaposlenih z minimalnimi plačami potem se kriza pozna?

če imaš minimalno plačo pa imaš kredit na 30let za stanovanje potem se ti ne pozna če moraš plačati davek na nepremičnine in višji ddv za karkoli, ko kupiš kaj v trgovini?

poznam primere ko so zapolsenim zniževali plače za 200-300€ potem so jih pa čez čas vrgli na cesto.
služb ni krediti pa ostanejo...


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 22 gostov