Pribitek na ceno oz. marža

Spletne strani in trgovine, upravljanje z domenami, ocene projektov in komentarji.
Bond007
Uradnik
Prispevkov: 98
Pridružen: 15 Maj 2013, 14:59

Pribitek na ceno oz. marža

OdgovorNapisal/-a Bond007 » 07 Jul 2013, 18:17

Uf... Prosim za pomoč, spet. Prebrala sem si nekaj stvari o oblikovanju cen, imam doma cel kup literature na to temo,s am tistega, kar iščem in je bolj iz prakse, pa ne najdem...

1. Ali je marža MALOPRODAJNA CENA - NABAVNA CENA ali je to MALOPRODAJNA CENA - (NABAVNA CENA + VSI STROŠKI, VKLJUČNO S STROŠKOM DELA)

Situacija je približno taka - gre za trgovino na drobno. Izračunala sem tako:

8 EUR nabavna cena izdelka
0,16 EUR poštnina
1 EUR marketing (vsaj prve mesece več...)
2 EUR strošek dela, kilometrina itd...
0,30 izdelava spletne trgovine
0,08 domena
0,02 (nekaj, kar se ne spomnim kaj... :lol: )
0,13 certifikati...

Skupaj stroškov: 11.39 EUR

Konkurenca prodaja izdelek za cca 16 eur, ta se bo prodajal po ne dosti nižji ceni, npr. 15.50...

Pripomba doma je bila, da je pribitek prenizek in da pri izdelkih s tako nizko prodajno ceno, mora bit ta pribitek vsaj x 2, se pravi da bi se prodajal izdelek za 23 eur cca, kar seveda ni možno, ker je konkurent zelo uveljavljen na trgu. Se pravi je treba dobit izdelke z nižjo nabavno ceno.

Pri že obstoječem programu imamo nekej tak pribitek, ampak je pa cena izdelka par tisoč eur... In ko gre karkoli narobe, je tako realno čistega dobička 15%. Tu gre velikokrat, ker se kakšna stvar poškoduje med prevozom in jo je treba na lastne stroške čim prej zamenjat... Pri meni sicer ne gre za občutljive stvari, so pa kakšni drugi faktorji tveganja, apak manj možnosti.

Je to tako ali ne? Kolikšen pribitek imate ostali, ko seštejete stroške in nabavno ceno?

Sem pa stroške računala glede na pričakovano mesečno prodajo in npr. hočem, da se mi strošek za spletno trgovino povrne v npr. nekem določenem obdobju, tako da to je cena na mesec deljeno s predvidenim št. prodanih izdelkov, isto za marketing... Strošek dela - približno, lahko da je preveč, v začetku imam dohodke še drugje, pa si niti ne rabim izplačevat ničesar, za kasneje imam pa res namen dobavit stvari po bistveno nižjih cenah, ampak do takrat me čaka še nekaj dogovorov ipd. in bo še trajalo nekaj časa, takrat bo verjetno drugače.

BTW katere stroške še mogoče moram vključit, pa da sem pozabila na njih? Poslovni prostor in skladišča mi ni treba za zdaj vračunat, tudi npr. kakega računalnika ne, tudi računovodstva ne.
 

Bond007
Uradnik
Prispevkov: 98
Pridružen: 15 Maj 2013, 14:59

Re: Pribitek na ceno oz. marža

OdgovorNapisal/-a Bond007 » 10 Jul 2013, 16:21

OK, te pojme sem si zdaj že razčistila :) Z nasveti tistih, ki to v praksi poznajo, ker v vseh učbenikih je polno neke teorije, pa sploh ne odgovora, ki sem ga potrebovala...


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov