Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

Nickman
Prispevkov: 3
Pridružen: 05 Feb 2014, 15:06

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Nickman » 06 Feb 2014, 16:44

Zakaj je v krizi ?

Od osamosvojitve Slovenije nisem zasledil niti enega strateškega načrta za gospodarstvo in turizem. To se mi zdi da je prvi vzrok..

V gospodarstvu smo imeli velike možnosti (pa da jih naštejemo samo nekaj):

1. Pred 5-10 leti smo imeli možnost v Novi Gorici zgraditi več casinojev in hotelov.. Tuji investitorji so se zaradi zapletene birokracije, visokih davkov in neumnih politikov umaknili.

2. HP je pred leti želel v Sloveniji graditi support center za celotno Evropo.. Zaradi zgoraj navedenih vzrokov se je vodstvo HP-a, odločili da bodo support center preselili v eno izmed baltskih držav. Danes HP tam zaposluje preko 4.000 ljudi.

3. Pred leti je želela naš medijski prostor osvojiti močna švedska medijska hiša, ki je zaradi znanih razlogov od tega odstopila. Šlo je za nakup podjetja, ki je vodil program TV3.

4. Pred nekaj leti je mariborski fant želel v Sloveniji odpreti svojo pivovarno, kjer bi varil pivo.. Zaradi zapletenih birokratskih postopkov se je odločil poizkusiti v sosednji Avstriji, kjer je bilo birokracije le za 2 A4 formata.. Poleg tega so fantu ponudili skladišče in varilnico po smešno nizkih cenah. Pred dnevi je bilo po televiziji, da je fant na pokušini piv z njegovim pivom dosegel tretje mesto na svetu.. Pivo se vari pod avstrijsko zastavo...

5. Podjetje, ki razvija indukcijske plošče za celotno evropsko in azijsko regijo je del proizvodnje preselil v BiH, zaradi nižjih davkov, cenejših prostorov za skladiščenje in manj birokracije..

6. itd....

Drugi vzrok je politična garnitura, ki se po parlamentu valja že 30 let. Ena oseba je lahko minister za šolstvo, ko mu poteče mandat je minister za finance in nato še za obrambo... Ena sama oseba ne more biti strokovnjak na vseh omenjenih področjih... Potrebno bi bilo spremeniti zakonodajo, da lahko ena osebo samo enkrat opravlja ministrski položaj na samo enem področju.

Poleg tega je potrebno izpostaviti, da je veliko politične garniture vpletena v kazenske pregone (pranje denarja, davčne zatajitve, zloraba položaja). Denar so prenakazovali iz gospodarskih družb na svoje račune in pri tem povzročili škodo , ki se meri v miljardah.. Nekateri so bili obtoženi na 6 oz. 7 letno kazen, kar pomeni da bodo odsedeli 4-5 let (zapornik lahko odsluži le 2/3 kazni, če se v zaporu lepo vedo). Še pred tem pa so zaporniki premeščeni v polodprti oz. odprti oddelek, kjer so možni izhodi...

Kot tretji vzrok bi pa navedel sodstvo, ki nikoli ne odgovarja za svoje napake.. Če bi bil sodnik denarno kaznoval ali celo ob licenco bi se definitivno sodilo drugače... Večina državljanov za svoje napake na delovnem mestu odgovarja..
Poleg tega bi bilo potrebno sodnikom odvzeti stalež ko gre sodnik v pokoj..

Upam, da nisem bil predolg:)
 

Bond007
Uradnik
Prispevkov: 98
Pridružen: 15 Maj 2013, 14:59

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Bond007 » 04 Apr 2014, 12:00

Nisi predolg, lahko bi še kaj napisal :D Manjka še par zgodbic...

Sam gospodarstvo je v krizi tudi zaradi obnašanja slovenskih podjetij na splošno, eni še niso dojeli :D Čez sem dala gradnjo hiše in vem o čem govorim. Pa če imaš podjetje, ti je tudi itak vse jasno. Način posolovanja naših podjetij in odnos je, iz ne vem katerega razloga, popolnoma neprofesionalen. Govorim na splošno - ker pač obstajajo svetle izjeme. Medtem ko npr. v tujini, je to malo drugače - res zahtevajo vse tip top, amapk se držijo dogovorov in pravil in imam občutek, da je pri njih goljufanje sramotno in nečastno.

Europa
Rookie
Prispevkov: 16
Pridružen: 14 Maj 2014, 16:21

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Europa » 17 Maj 2014, 17:16

Sam mislim, da je stanje v Sloveniji takšno kot je tudi zaradi mentalitete. Ko človek v detajle spozna npr. način razmišlanja Avstrijcev, Hrvatov in ostalih, mu postane marsikaj jasno. O tem dobro piše g. Miha Mazzini na Planet TV.

Ni vse v zakonih in v politikih. Konec koncev pa tudi, narod ima takšno vlado, kot si jo zasluži.

Sami o sebi smo ustvarili mite, kako smo pametni, sposobni, kvalitetni in ne vem še kaj. Drugi nas tako žal ne vidijo. In tudi če gremo kakšne konkretne primerjave delati z razvitimi državami, vidimo da temu ni tako.

Kozorog19
Rookie
Prispevkov: 19
Pridružen: 19 Jan 2015, 23:36

Re: Zakaj je gospodarstvo v Slo v krizi?

OdgovorNapisal/-a Kozorog19 » 20 Jan 2015, 01:34

Gospodarstvo ni v krizi, v krizi so ljudje ki nimajo denarja > so brezposelni in komaj shajajo iz meseca v mesec, oziramo sploh ne shajajo...


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 31 gostov