prodaja storitev fizični osebi v EU (mali davčni zavezanec)

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
design&foto
Rookie
Prispevkov: 5
Pridružen: 12 Feb 2014, 18:06

prodaja storitev fizični osebi v EU (mali davčni zavezanec)

OdgovorNapisal/-a design&foto » 12 Feb 2014, 18:56

Pozdravljeni,

Sem mali davčni zavezanec. Prijavljen za poslovanje s tujino, tako da za namene poslovanja s tujino ima moja davčna številka SI pred številkami.

Že nekaj časa ponujam svoje storitve oblikovanja in fotografije tudi v Italijo. Do sedaj so bile moje stranke v Italiji vedno davčni zavezanci s katerimi nisem imel nobenih težav pri izdajanju računov, saj sem, kot mi je bilo naročeno s strani računovodkinje, izdajal račune brez davka.

Težava pa je nastala, ko sem dobil nekaj strank, ki so fizične osebe in eno stranko, ki je morda neke vrste samostojni podjetnik arhitekt in ima davčno, ki mi jo VIES sistem ne najde oziroma pravi da je neveljavna. Vatcheck tudi pravi da je neveljavna in mi tudi napiše, da bi moral zaračunati davek. Opazil sem, da na svoji spletni strani davčno piše brez IT pred številkami. Ne vem če to kaj pove. Sporočila mi je, da je njena davčna številka, tudi osebna davčna. In da ko izdaja račune svojim strankam v Italiji, 22% davek zaračunava, zraven pa še 4% za nacionalni sklad za socialno varstvo in pomoč za arhitekte. Če kaj pove, mi je rekla tudi, da če izda račun nekomu, ki je "libero professionista" (edini prevod ki najdem bi bil: oseba v svobodnem poklicu), pa zaračuna 22% davka plus tistih 4% minus "odbitek davčnega odtegljaja" v višini 20%. Upam da sem ta zadnji del pravilno prevedel iz ITA. S tujino ponavadi ne posluje, saj sem jaz prvi s katerim je poslovala. Tako da nima izkušenj.

Moje vprašanje pa je ali jaz fizični osebi v Italiji zaračunam davek ali ne?

Prav tako me zanima ali davek zaračunam omenjeni arhitektinji? Moja računovodkinja pravi da NE, ampak da jo moram zaprositi da mi izda dokument, s katerim potrjuje da je davčna zavezanka. Nato je njena računovodkinja odgovorila, da ji moram izdati račun z davkom.

Sprašujem se, kdo ima prav in eventuelno, če je zame kakšen problem, če ji izdam račun z davkom.

Povedati moram še, da sem računovodkinjo zamenjal s prvim januarjem, saj je nova v družini in zelo dobra in da je od mene sedaj ki se je ta primer zgodil zahtevala, da ji grem iskat na DURS odločbo o dodelitvi SI številke, da mi lahko dokončno preveri če kar mi je svetovala drži. Vendar bi moral jaz račun izdati do pojutrišnjem zjutraj, sem pa trenutno v tujini, zato ne morem na DURS. Če računa ne izdam do takrat, ga tudi več ne bom mogel.

Prosim za pomoč! Hvala!
 


design&foto
Rookie
Prispevkov: 5
Pridružen: 12 Feb 2014, 18:06

Re: prodaja storitev fizični osebi v EU (mali davčni zavezan

OdgovorNapisal/-a design&foto » 13 Feb 2014, 18:13

Hvala!!!
bom takoj!


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 15 gostov