Online delo na črno

Spletne strani in trgovine, upravljanje z domenami, ocene projektov in komentarji.
delonacrno
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 02 Okt 2014, 18:00

Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a delonacrno » 02 Okt 2014, 18:34

Hajhaj,

evo imam precej zanimivo situacijo in me zanima vaše mnenjee.. Želel sem si pač začet kšno spletno trgovino in kot vsi sem začel precej na majhno, a sem hitro naletel na težave - davek. Ne rečem, teh j***** 22% bi z veseljem plačal, a to ni bilo vse... Šlo je nekako takole, poleg izdelkov in poštnine je treba plačat najprej uvozni DDV 22%, nato na skupno ceno vsega carino 8,5% in potem pri prodaji spet na novo skupno ceno ponovnih 22%! Sicer nisem matematik, a to je skupno 52,5%... ampak ko gre pa en davek na drugega je pa to nekje 60-65%! In to je pač nemogoče. Zato sem poiskal rešitev... delo na črno.
Najprej sem klical davčnega inšpektorja kjer niso imeli pojma, nato še tržnega in so mi povedali nekaj lepega... Torej takoj k pošljemo paket not ne rabi bit račun, ker je OK če ga pošljemo naknadno po emailu. In sam sem čvekal nekaj v smislu da sumim da sem naročil nekaj v spletni trgovini ki dela na črno in mi inšpektor reče da naj jih najprej lepo prosim za račun, če ga pa ne izdajo, pa naj ga ponovno pokličem... vseeno me je zanimalo kšna je kazen za delo na črno iz spletne trgovine in mi tip pove da skupno (davčna in tržna) 1400€. Yeah. Torej 4 mesečni prispevki. In preden lahko kdorkol prijavi mora prosit za račun. Neumnost... ampak v mojo korist.
Valda sem začel delat na črno.
Če lahko povzamem... Nimam se za barabo in z veseljem bi plačal teh 22% ampak trenutno hočejo več davka (60-65%) kot pa je moj zaslužek in valda to negre, zato sem začel delat na črno. No saj uvozni DDV 22% mi ne uide in ga plačam, zato nimam slabe vesti. Imam nekaj TRRjev (svojih in od prijateljev), vso robo naročim kot fizična oseba in prodajam iz spletne trgovine. Ker nimam davka imam nižje cene, stranke me imajo rade zarad nižjih cen in niti ne pričakujem prijave... Če pa že, pa dam vsak mesec nekaj denarja na stran za potencialno kazen (1400e lol). Ne pozabimo, da imam le jaz vpogled v to koliko ljudi je že kaj naročilo, in če me nekdo prijavi, ne morejo preverit a je bil na črno prodan en artikel ali 10k... zato pade kazen za enega. Razen če preverijo moj trr, zato jih imam pa več. Kakšni so pogoji da organi preverijo fizični trr? Na NLBju mi zagotavljajo, da je osebni trr skoraj "svet" in da je vpogled v kakršnikoli situaciji skoraj nemogoč.
Ali ve kdo kaj več o tem?
In še moje glavno vprašanje te teme... Če (pri načinu plačila po povzetju) izpolnim UPN na trr iz tujine (Hrvaška, Avstrija), ali bo to nakazilo prispelo enako kot prispe na slovenskega?
Zadnjič spremenil delonacrno, dne 02 Okt 2014, 18:39, skupaj popravljeno 1 krat.
 

delonacrno
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 02 Okt 2014, 18:00

Re: Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a delonacrno » 02 Okt 2014, 18:39

Saj nemorem vrjet v kšni državi živim noo, itak plačujem 22% davka (na uvoz) in kjub temu kao delam na črno, ker si nemorem privoščit plačat 60% davka in več. Svašta res.

novinec
Vodja oddelka
Prispevkov: 677
Pridružen: 20 Jan 2011, 18:39

Re: Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a novinec » 02 Okt 2014, 22:35

evo imam precej zanimivo situacijo in me zanima vaše mnenjee.. Želel sem si pač začet kšno spletno trgovino in kot vsi sem začel precej na majhno, a sem hitro naletel na težave - davek. Ne rečem, teh j***** 22% bi z veseljem plačal, a to ni bilo vse... Šlo je nekako takole, poleg izdelkov in poštnine je treba plačat najprej uvozni DDV 22%, nato na skupno ceno vsega carino 8,5% in potem pri prodaji spet na novo skupno ceno ponovnih 22%! Sicer nisem matematik, a to je skupno 52,5%


res nisi matematik, malo več pojma o obdavčenju pa bi res lahko imel ! Se ne sešteva vse skupaj !

Pa še to : upam, da si toliko pošten, da ne boš koristil stvari za katere plačujemo ostali davkoplačevalci

delonacrno
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 02 Okt 2014, 18:00

Re: Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a delonacrno » 02 Okt 2014, 23:27

delonacrno napisal/-a: Sicer nisem matematik, a to je skupno 52,5%... ampak ko gre pa en davek na drugega je pa to nekje 60-65%! In to je pač nemogoče.


Hi, zakaj pa si ignoriral nadaljni stavek mojega prispevka?

Res ni 52,5%, kajti davek na davek nanese še več. Napisal sem 60-65%.
Sedaj pa sem izračunal, za 1000€ (izdelki plus poštnina) je znesek plačila 1614,914€. Potemtakem 61,15% in je dejansko znotraj moje ocene. Je to razumno?
Dejansko sem ta znesek nekaj časa plačeval...

Nisem se prišel prerekat, niti po davkoplačevalski denar lol, če imaš idejo ali predlog zame, ga z veseljem upoštevam res. Ampak ta trenutek, je moj davek višji kot moja marža!

Lep večer še napreej :))

novinec
Vodja oddelka
Prispevkov: 677
Pridružen: 20 Jan 2011, 18:39

Re: Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a novinec » 03 Okt 2014, 09:27

Davek se plača samo na razliko med neto prodajno ceno in nabavno s stroški . DDV-ja tu ne moreš mešati, saj ga tako ali tako plača stranka. Tukaj ti zadeve niso najbolj jasne. Si že slišal da si od DDV-ja odšteješ vstopni DDV ?
Pa ne gre samo za delo a črno, gre za utajo DDV ! Tukaj pa so že zagrožene zaporne kazni.
 

Miha_NZ
Pripravnik
Prispevkov: 25
Pridružen: 14 Jan 2014, 14:15

Re: Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a Miha_NZ » 03 Okt 2014, 09:55

Uf.. tako kot je napisal moj predhodnik. Tukaj je zadeva utaja davkov in ko se oni spravijo na tebe ti pregledajo ne samo tvoje račune ampak še vse račune tvojih sorodnikov in prijateljev, če obstaja sum utaje davka (edina opcija tukaj je poslovanje preko tujih računov - Belize, Ciper.. vendar to stane) .

Za zadeve, ki si jih opisal, če ti dokažejo ti sigurno grozi zaporna in visoka denarna kazen. Te zadeve niso nedolžne sploh, ker uvažaš te bodo toliko lažje dobili.

Sej veš dvem stvarem se ne moreš izognit. Smrt in davki te vedno ujamejo :).

Enjoy
www.bioforma.si Prehranska dopolnila

PeterJ
Uradnik
Prispevkov: 79
Pridružen: 04 Maj 2013, 13:47

Re: Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a PeterJ » 03 Okt 2014, 11:56

Pozdravljen,

si pa upaš. :)
Zakaj pa si stroškov ne "nabijaš" kot to počne večina podjetnikov in s tem poplačaš davek?

Lep pozdrav,
PeterJ

delonacrno
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 02 Okt 2014, 18:00

Re: Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a delonacrno » 03 Okt 2014, 12:52

Miha_NZ napisal/-a:Smrt in davki te vedno ujamejo :).


Talee mi je všeč. HEHE.

No najprej res hvala za prijaznost!
Odkrito priznam da mi davki ne ležijo najbolj in zato sem se posvetoval z računovodskim servisom že pred časom in tam so mi povedali, da nimam pravilnega izvora blagaa in da ga zato ne morejo normalno knjižit. Baje so ti kitajski računi ki jih kitajci pošljejo meni skoraj nesmiselni (gor ni davka in nič, samo artikli s slikamii). In za to ne plačam davka samo na razliko med neto prodajno ceno in nabavno s stroški. Se da nekako kljub temu to ureditii?

Vprašal bi še nekaj nahitro glede d.o.o., upam da ni problem ker ni prava tema. Če sva recimo dva zastopnika d.o.o-ja in oba brezposelna (tudi brez s.p-jev) ali lahko ta d.o.o potem deluje? A bi lahko nekaj časaa tako vodil trgovino, brez da bi bil kdo v d.o.o-ju zaposlen? Če kdaj zrasteem do mere da bom lahko plačeval prispevke ali pa se v svojem dooju zaposlil, se tudi bi, ampak zdaj ne prodamo dovolj da bi ostalo za prispevkee. Upam da me razumete.

delonacrno
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 02 Okt 2014, 18:00

Re: Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a delonacrno » 03 Okt 2014, 12:53

d.o.o al pa recimo d.n.o
Torej kak lahko poslujeta z 0 zaposlenimi??

HVALA!

LP
 

novinec
Vodja oddelka
Prispevkov: 677
Pridružen: 20 Jan 2011, 18:39

Re: Online delo na črno

OdgovorNapisal/-a novinec » 03 Okt 2014, 15:07

ne gre


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov