Ogromno spletnih trgovin v prodaji

Spletne strani in trgovine, upravljanje z domenami, ocene projektov in komentarji.
Rok.Si
Pripravnik
Prispevkov: 25
Pridružen: 08 Avg 2014, 17:32

Ogromno spletnih trgovin v prodaji

OdgovorNapisal/-a Rok.Si » 13 Okt 2014, 20:03

Zdravo!

Nekaj me zelo zanima že nekaj časa, pa bom kar tukaj vprašal. Zadnje čase opažam, da se prodaja ogromno spletnih trgovin. Ali jim gre res tako zelo slabo? Sicer vsi pišejo, da se prodaja zaradi pomanjkanja časa ali selitve v tujino, ampak težko verjamem.. Zanima me še, kako bi lahko prevzel kakšno spletno trgovino? Kako se obraniti pred nategom? Obstaja o tem kakšno čtivo?

Hvala in lep pozdrav,
Rok
 

maganx007
Pripravnik
Prispevkov: 20
Pridružen: 10 Mar 2014, 20:59

Re: Ogromno spletnih trgovin v prodaji

OdgovorNapisal/-a maganx007 » 13 Okt 2014, 20:52

Veliko novih spletnih trgovin se odpira, prav tako kot si rekel veliko prodaja.
Gre za to, da dan danes, ni težko postaviti trgovine na odprtokodnem sistemu in nabaviti zaloge. Veliko, veliko težje, pa je to trgovino zalaufati, da prinaša nek zaslužek.
Potrebno se je oglaševati, narediti zelo veliko na promociji in prepoznavnosti, kjer pa večini spodleti in trgovino raje prodajo.

Rok.Si
Pripravnik
Prispevkov: 25
Pridružen: 08 Avg 2014, 17:32

Re: Ogromno spletnih trgovin v prodaji

OdgovorNapisal/-a Rok.Si » 14 Okt 2014, 00:48

Mi kdo lahko še pove, kako spletno trgovino pred nakupom preveriti?

Vem, da postavljam osnovna vprašanja, ampak tako pač na začetku je ;)

DragicaZ
Rookie
Prispevkov: 5
Pridružen: 23 Jan 2012, 13:11

Re: Ogromno spletnih trgovin v prodaji

OdgovorNapisal/-a DragicaZ » 15 Okt 2014, 13:22

Naj ti prodajalec pokaže promet, obračanje zalog, oglaševanje, ipd.

oppro
Uradnik
Prispevkov: 59
Pridružen: 17 Sep 2009, 02:27

Re: Ogromno spletnih trgovin v prodaji

OdgovorNapisal/-a oppro » 06 Nov 2014, 23:54

Tipična slovenska miselnost je da odpreš, prodajaš in služiš. Trgovine rastejo kot gobe po dežju, od tega jih pa več kot polovico ne ustreza zakonodaji. Ampak vseeno, vsi jih veselo delajo in služijo! Pa res? JOK BRATE, ODPADE!

S spletno trgovino se začne pravi business, šele po tem ko imaš celotno trgovino pripravljeno, urejeno, zoptimizirano. Večina misli, da je težji del postavit trgovino, vendar ni. Trgovino je nato potrebno znat vodit, imeti čut za prodajo, delati akcije, oglaševati, sprobavati nove prodajne strategije, pisati bloge in emaile, voditi zalogo, optimizirati stroške embalaže, dostave, pošte, nabavnega materiala, ostati soicialen na družabnih omrežjih in se seveda izobraževati. Spletna trgovina ni popoldanska dejavnost tako kot večina primarno štarta v to. In to je tudi razlog zakaj se toliko trgovin dandanes prodaja. Eno je narediti trgovino, drugo je pripeljati trgovino do profita.
 

Spartacus
Pripravnik
Prispevkov: 38
Pridružen: 19 Okt 2010, 12:45
Kontakt:

Re: Ogromno spletnih trgovin v prodaji

OdgovorNapisal/-a Spartacus » 07 Nov 2014, 15:06

Tole je napisano zelo pavšalno in površno, ampak nekak okvirno sliko pa le prikaže.

oppro ti je najlepše povedal, kaj pomeni "spletna trgovina". Ogromno ljudi res vidi to takole: imam par dobaviteljev, po novem imam super kul spletno trgovino, zdej moram pa samo še mal počakat in bo denar kar sam od sebe letel v mojo denarnico.

V resnici pa je zgodba hudo drugačna. Že pred trgovino je treba preverit, če sploh obstaja trg (npr. v Sloveniji boš težko prodal stroj za obiranje banan :) ). Preverit je treba, če ima zakonodaja kakšne posebnosti za izdelek, ki bi ga prodajal (posebna dovoljenja, laboratorijske rezultate, predpisana testiranja, ipd.). Potem so šele dobavitelji, zaloga izdelkov, tehnična izvedba trgovine, dogovori z dostavnimi službami, ipd.

Ok, na tej točki imamo dovoljenja, zalogo trgovino - zdej pa naj se zgodi čarovnija in bo instant profit, ne? Tukaj se delo šele začne ;) Trženje, oglaševanje, podpora strankam, optimizacija stroškov in zalog - to je le nekaj osnovnih nalog iz celega morja obveznosti in sitnosti. Vse to pa stane in traja. In tu veliko lastnikov izgubi motivacijo in interes.

Kako preverit spletno trgovino? Naj ti prodajalec pokaže aktivnost trgovine: promet, profit, stroške, obveznosti, število reklamacij ipd. Sama spletna trgovina brez zaloge in brez prodaj ni vredna nič - čeprav človek naleti na veliko takšnih ponudb, v smislu "prodajamo novo trgovino z ogromnim potencialom, ki še ni bila odprta za javnost". Takšna trgovina mora bit res nekaj izjemnega, da bi sploh začel premišljevat o nakupu le te :)

Kako pa zelo na grobo (še enkrat poudarjam, zelo na grobo) ocenit vrednost trgovine? Nekako "od oka" je to 10-12 mesečni profit (dobiček) + ostalo (zaloga, baza kupcev, promo material, dogovori z dobavitelji - ekskluziva, ...).

Moja 2 centa :)
Obvezno branje: Kuhanje


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gostov