Iščem podjetje za svetovanje; SP ali DOO ali FizičnaO plus razlaga: davki, prispevki

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
Zaskrbljen
Prispevkov: 2
Pridružen: 07 Sep 2019, 14:28

Iščem podjetje za svetovanje; SP ali DOO ali FizičnaO plus razlaga: davki, prispevki

OdgovorNapisal/-a Zaskrbljen » 07 Sep 2019, 14:43

Zdravo,

Ker mi glede delavne dobe že voda v grlo teče, pri skoraj 35 letih "starosti" je nimam skorajda nič, oziroma nekaj mesecev, je trenutno stanje katastrofalno. Kljub temu da sem se sprijaznil, da penzije ne bom nikoli niti povohal, moram, predvsem iz vidika nabiranja oziroma seštevanja delavne dobe in pokojninske dobe, nujno kar ukrenit. Imel bi pa štiri vprašanja in lepo prosim, če mi lahko kdo odgovori oziroma mi svetuje kam se obrniti:

PRVO Vprašanje:

Imam natanko dve različni vrsti dela oziroma dejavnosti s katerimi bi se rad dolgoročno in profesionalno ukvarjal torej s tem mislim primarni vir dohodkov. Eno (1) izmed teh dveh bi rad registriral bodisi na SP bodisi na DOO, če se ne odločim dejavnosti delati kot fizična oseba. Prosil bi pa, če mi lahko kdo svetuje kam se obrniti za enostavno, celotno in predvsem razumljivo obrazložitev za obe dejavnosti, glede seznama vseh prispevkov, ki jih je potrebno plačati, cene teh prispevkov in časovnega intervala na kaj je cena določena (najbrž mesečno), višina/cena davkov za vse tri primere: fizična oseba, sp, doo. Pri prvem primeru bi seveda delavno dobo in pokojninsko dobo plačeval po položnici kot ''delavna doba brez dokupa'' oziroma ''delavna doba s dokupom'' - ne poznam razlike. Sprašujem pa na katero svetovanje bi se lahko obrnil, da mi v detajle pojasnijo za obe dejavnosti, ki bi jih naknadno navedel (kaj bi rad delal), prispevke (vključno z delavno / pokojninsko dobo) in davke za vse tri primere: fizična oseba, sp, doo? Trenutno sem brez dohodkov, zato si dragih davčnih svetovanj (bog ve če so to tudi svetovanja za prispevke?) ne morem privoščiti. Obrnil sem se na Ajpes pa mi ne znajo odgovoriti. Prav tako na FURS, pa tudi ne poznajo v detajle prispevke.

DRUGO Vprašanje:

Preko tega foruma MladiForum sem našel seznam dejavnosti, ki so na naslednjem linku:

https://mladipodjetnik.si/podjetniski-k ... dejavnosti

Šifto dejavnosti bi potemtakem navedel na svetovanju, kjer bi mi razložli v detajle glede cene/višine prispevkov (kaj so to za eni prispevki: popolen seznam) in davkov. Opazil pa sem, da na tem seznamu dejavnosti sploh ni navedenih tistih dveh del s katerimi bi se rad jaz ukvarjal, a zgolj eno navedel kot sp/doo. A obstaja še kak drug seznam dejavnosti? Bi lahko dobil link prosim? Kaj naj storim z identifikacijo dejavnosti (šifro) glede na to, da dejavnosti ni v navedenem seznamu?

TRETJE Vprašanje:

Verjamem, da imajo različne dejavnosti različne cene/višine davka. Recimo, da ima X dejavnost A davek, Y dejavnost pa B davek. Kako pristojna inštitucija (FURS - Finančna/davčna inšpekcija, Ajpes,...) vrši kontrolo nad dejstvom, da se ali fizična oseba ali sp, ali doo, zares ukvarja s konkretno dejavnostjo? Če je B višji od A, bi lahko nekdo prijavil X dejavnost, pa čeprav se ukvarja z Y dejavnostjo samo za to, da plača nižjo ceno davka. Ne razumem??

ČETRTO Vprašanje:

Kako je s seštevanjem/nabiranjem/plačevanjem delovne in pokojninske dobe za fizične osebe, če je registrirano podjetje izven EU in hkrati izven Evrope? SP in doo je samo za SLO, kar je razlog, da sem povdaril, da sprašujem za fizične osebe, ki registrirajo podjetje v tretjih državah.

Vnaprej, najlepša hvala za odgovore. Še posebej pomembno mi je pa prvo vprašanje, ker bi res potreboval neko podjetje, ki se ukvarja s tovrstnim svetovanjem, da mi razložijo cene (davki+prispevki) za obe dejavnosti za vse tri primere (fizična oseba, sp, doo).

Še enkrat hvala vnaprej.

Lep pozdrav.
 

novinec
Vodja oddelka
Prispevkov: 677
Pridružen: 20 Jan 2011, 18:39

Re: Iščem podjetje za svetovanje; SP ali DOO ali FizičnaO plus razlaga: davki, prispevki

OdgovorNapisal/-a novinec » 07 Sep 2019, 20:01

Poišči računovodstvo v bližini, vse ti lahko razložijo

Zaskrbljen
Prispevkov: 2
Pridružen: 07 Sep 2019, 14:28

Re: Iščem podjetje za svetovanje; SP ali DOO ali FizičnaO plus razlaga: davki, prispevki

OdgovorNapisal/-a Zaskrbljen » 08 Sep 2019, 00:27

novinec napisal/-a:Poišči računovodstvo v bližini, vse ti lahko razložijo


se zahvaljujem za sporočilo ampak si s temi sedmimi besedami ne morem kaj dosti pomagati...

Lmiha
Uradnik
Prispevkov: 95
Pridružen: 14 Okt 2015, 11:15

Re: Iščem podjetje za svetovanje; SP ali DOO ali FizičnaO plus razlaga: davki, prispevki

OdgovorNapisal/-a Lmiha » 08 Sep 2019, 12:51

Seveda si lahko.

Vsak kvaliteten računovodski servis ti bo znal to vse svetovati.

TajnikB
Uradnik
Prispevkov: 88
Pridružen: 18 Dec 2017, 15:26

Re: Iščem podjetje za svetovanje; SP ali DOO ali FizičnaO plus razlaga: davki, prispevki

OdgovorNapisal/-a TajnikB » 12 Sep 2019, 23:45

Prispevki in davki v osnovi niso odvisni od dejavnosti, ampak od obsega poslovanja in zaposlenih.

Odvisno od tega ali je prometa do 50.000 ali do 100.000 ali preko 100.000 in ali ima podjetje 0,5, 1 ali nobenega zapsolenega se spreminja način računovodstva in tipi obdavčitve (DDV, dobiček po normiranih, dejanskih stroških).

Prvo se naredi poslovni načrt s SWOT analizo, koliko se bo naredilo posla prvo leto, drugo, itd, kaj so prednosti nevarnosti, itd. in potem je lažje ocenit oz. svetovati.
 


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov