Finančni nasvet - Normiranec in želja po dejanskih stroških in odhodkih za leto 2023

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
podjetnikkk
Pripravnik
Prispevkov: 32
Pridružen: 31 Jan 2017, 14:01

Finančni nasvet - Normiranec in želja po dejanskih stroških in odhodkih za leto 2023

OdgovorNapisal/-a podjetnikkk » 22 Apr 2022, 18:33

Živjo,

Sem normiranec in imam neobičajen problem.

Ukvarjam se s turističnim poslom. Prometa delamo nekje med 120-130k. Letos bomo delali cca 150k, naslednje leto še več, zato razmišljam da se mi normiranstvo v naslednjem letu ne izplača več.

Dejanskih stroškov imamo okrog 50k, na 120-130k prometa. Plačam 4% davka kot normiranec do 100k, kar je nad 100k pa seveda 20% davka.

Razmišljam da odprem d.o.o. po dejanskih stroških. Seveda ne bom več prosto razpolagal z denarjem, si bom pač nakazoval plačo.

Sedaj pa vprašanje. 50k stroškov na leto v tej dejavnosti enostavno ne morem povečat, vsako leto pa tudi ne morem imet 60-70% dobička od zneska prometa saj vseeno delamo zase in ne za državo. Že tako plačujemo visoke davke, hkrati pa tudi ne morem vsako leto investirati v isti posel celoten dobiček, da bi si na ta račun zmanjšal davek.

Kaj delate ostali v takem ali podobnem primeru? Si enostavno nakazujete višjo plačo? Kupujete nepremičnine na firmo kot investicijo? Imate poleg ene dejavnosti še drugo, da se prihidki/odhodki nekako zbalansirajo?...

Lahko tudi na ZS, glede na to da gre za 'davčno finančni nasvet' sem za konkretne izkušnje iz vaše strani pripravljen tudi plačati.
 

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov