fiverr dohodek - normirani s.p.

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
ciralog
Prispevkov: 1
Pridružen: 06 Dec 2016, 09:04

fiverr dohodek - normirani s.p.

OdgovorNapisal/-a ciralog » 06 Dec 2016, 09:27

Pozdravljeni.

Sem nov član foruma z veliko težavo :rolleyes:

Torej, s 2. 1. 2017 odpiram dopolnilni s.p. z normiranimi stroški. Opravljal bom storitve preko platforme fiverr (freelancer platforma, podobno kot odesk, upwork, freelancer etc.). Po pogovoru z računovodjo pa sem namesto odgovor dobil kup vprašanj, ki jih ne znam odgovoriti.

1. Ne vem koliko poznate sistem fiverr. Gre za sistem, kjer oglašujem svojo storitev in preko katerega stranke mojo storitev naročijo. Stranka izveden plačilo sistemu (fiverrju), ki denar zadržuje dokler sam ne predam končnega izdelka (navadno poročilo). Po tem sistem sprosti plačilo, ki pride na moj fiverr račun, pri čemer mi zaračunajo 20% provizije. Približno enkrat mesečno izvedem iz sistema fiverr plačilo na payoneer-jevo predplačilno kartico s katero denar lahko dvignem na katerem koli bankomatu po svetu. Načrtujem, da bom mesečno prejel nekje okrog 50 naročil.

Torej, moja računovodinja pravi, da bi moral vsaki stranki izdati račun. Sam sem upal, da bi lahko šel čez z eno fakturo, in sicer tisto, ko denar dejansko pride iz sistema na mojo predplačniško kartico. Ali drži, da moram vsaki stranki posebej izdati račun, kljub temu, da nakazilo na moj račun izvede sistem, ki je neke vrste posrednik dela med mano in stranko?

2. S prejšnjim vprašanjem je povezana tudi dilema glede davka. Podjetje fiverr je registrirano izven EU in mi v tem primeru, če bi imel samo eno nakazilo na mesec, ne bi bilo potrebno odvajati DDV-ja, če sem prav razumel.

Če pa račun izdajam vsaki stranki posebej pa moram preveriti ali gre za nekoga iz EU ali ne. Problem se pojavi, ker se na sistem lahko prijavo vsakdo in uporablja kakšrnkoli IP na svetu. Prav tako se stranke registrirajo z uporabniškim imenom in nimam nobene možnosti vedeti ali je moja stranka podjetje ali posameznik (torej zavezanec za DDV ali ne). Ali ima kdo izkušnje s kakšno freelancing platformo in kako rešujete zadeve?

3. Storitve nameravam izvajati tudi zunaj te platforme. V tem primeru sem atipični zavezanec za DDV, če sem razumel prav. Kar pomeni, da pri poslovanju s fizičnimi osebami (davčni nezavezanci) moram zaračunati Slovenski DDV, pri pravnih osebah, ki so davčni zavezanci pa gre za obrnjeno davčno obveznost in mora davek plačati prejemnik storitve. Enako je tudi pri vseh stranka izven EU. Ali je moje razumevanje tega pravilno?

4. Ker za plačila uporabljam payoneer predplačilno kartico sklepam, da moram ta račun navesti pri registraciji s.p.-ja. Ali je sploh možno kot račun s.p. navesti tudi predplačniško kartico?

Resnično cenim vsak odgovor, ki ga bom prejel, ker mi je zadeva odprtja tega s.p.-ja res povzročila kar nekaj sivih las.

Če ima kdo konktakt kakšnega računovdostva, ki ima izušnje s freelancing portali bom zelo vesel.

LP
 

SaLuTax
Pripravnik
Prispevkov: 22
Pridružen: 03 Dec 2016, 19:28

Re: fiverr dohodek - normirani s.p.

OdgovorNapisal/-a SaLuTax » 10 Dec 2016, 14:10

Precej vprasanj, na katera ni enoznacnega odgovora. na kratko moje razmisljanje (omenjene platforme ne poznam in predvidevam,da boste izvajali svetovalne storitve):

AD1) ne glede na dinamiko prejetih placil; ce je narocnik vasih storitev feverr, kot posrednik (preberite splosne pogoje poslovanja), potem je 1 racun na mesec za vsa izvedena narocila dovolj. v nasprotnem je potrebno vsaki stranki izdat posebej racun za njej opravljene storitve v tistem mesecu.pozor!od narocnikov-pravnih oseb morate dobiti DDV ID st. (ce so iz eu,ker morate porocati storitve v EU na RP-O) in se sami prav tako registrirati kot atipicni zavezanec-da bo enostavneje bi predlagal kar redno prostovoljno DDV registracijo v SLO. vas virtualni racun sporocite FURSu ob registraciji.

AD2) to je pa problem,ker je potrebno paziti komu se stor.svetovanja zaracunajo.ce se zaracuna pravni osebi v eu ali izven,potem ddv ne obracunate na podlagi 25/1 cl.ZDDV, a je potrebno pridobiti DDV ID za namene DDV porocanja.to se ne pomeni,da morate obracunati DDV na storitve fiz.osebam-v tem primeru DDV ne obr.na podlagi 94.cl.zddv-1. najvarneje se resite tezave,da se reg.za DDV kot redni zavezanec in ce vam ne bo jasno kdo je narocnik (kar je cudno),obracunajte DDV po 22%.

AD3)vase razumevanje je nepravilno. kot atipicni zavezanec morate delovati zaradi opravljanja storitev firmam (po domace) v EU. v obratnem primeru-ko vam firma iz EU opravi storitev, morate obracunati DDV na podlagi samoobdavcitve.pravice do odbitka kot atip.zavezanec nimate nikdar.

AD4)ne poznam tega sistema,a vsak racun,ki ga kot rezident SLO uporabljate za kakrsenkoli namen,morate obvestiti FURS.
Brezplačen nasvet je običajno najdražji. :dizzy:


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov