oddajanje sobe (apertmaja)

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
favorites
Prispevkov: 4
Pridružen: 04 Jan 2010, 13:43

oddajanje sobe (apertmaja)

OdgovorNapisal/-a favorites » 05 Sep 2019, 18:27

Pozdravljeni,

Mi lahko kdo na kratko obrazloži določene stvari.

Razmišljam da bi oddajal en manjši aprtma in en studio.

1. Prvo vprašanje je ali moram potem imeti odprt sp. oz. kakršno koli dejavnost?

"Kot so zapisali v Zakonu o gostinstvu (ZGos) je lahko sobodajalec fizična oseba, ki opravljaja dejavnost le občasno (skupno ne več kot pet mesecev v koledarskem letu) in gostom nudi do 15 ležišč ter je vpisana v Poslovni register Slovenije (za podjetja in društva veljajo drugačne omejitve)"
To pomeni da če skupno ne presežem 5 mesecev oddajanja aprtmaja ne potrebujem imeti odprtega podjetja?

2. Račun moram po zakonu vsakemu izdati in vsakega prijaviti državnim organom. Plačevati moram prispevke 27,60eur vsak mesec.
Kako je pa z DDV-jem?

"Fizične osebe, ki se prijavijo kot sobodajalci, so obdavčeni z dohodkom iz dejavnosti. To pomeni, da davčno osnovo lahko ugotavljajo ali z upoštevanjem dejanskih prihodkov in dejanskih odhodkov ali z upoštevanjem dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov. Pri normirani obdavčitvi ni treba voditi vseh odhodkov, ampak so ti ocenjeni v deležu od prihodkov. Za prvo leto nosilec dejavnosti promet oceni in FURS mu glede na oceno izračuna mesečne obroke akontacije dohodnine od dohodka iz dejavnosti."

To pomeni da konec leta pri dohodnini plačam davek? Po kakšni davčni stopnji pa ga moram plačat?Splošno kaj se najbolj splača? Odpreti popoldanski sp?


Hvala
lp Grega
 

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost