s.p. in soglasje delodajalca

Zakoni, predpisi, pogodbe, pravni spori, registracija blagovne znamke, intelektualna lastnina, patenti.
ash6u
Prispevkov: 2
Pridružen: 25 Dec 2019, 12:35

s.p. in soglasje delodajalca

OdgovorNapisal/-a ash6u » 25 Dec 2019, 12:43

Pozdravljeni!

Za polovični delovni čas sem zaposlen na glasbeni šoli kot učitelj instrumenta. Zanima me, ali lahko odpremredni sp za polovični delovni čas, s katerim bom poučeval instrument na domu in ali za to rabim soglasje delodajalca. Veliko je informacij na spletu, ko je nekdo že polno zaposlen in želi odpreti popoldanski sp. Ali je z navadnim sp enako?

Lep pozdrav!
 

_ToMy_
Uradnik
Prispevkov: 53
Pridružen: 12 Apr 2011, 12:00

Re: s.p. in soglasje delodajalca

OdgovorNapisal/-a _ToMy_ » 27 Dec 2019, 11:51

Pozdravljeni,

v kolikor ste za polovični delovni čas (4h na dan) že zaposleni drugje, lahko odprete s.p - pri čemer plačujete prispevke le do polnega delovnega časa (torej ne polnih mesečnih prispevkov, ampak razliko do polnih, na podlagi tega da vam polovico že plačuje delodajalec).

Kar se tiče tega ali lahko odprete s.p. z enako dejavnostjo kot je že poučujete, pa je odvisno predvsem od vaše pogodbe o zaposlitvi. V kolikor v pogodbi ni zapisano da tega ne smete početi, ne obstaja nobena omejitev zakaj tega ne bi smeli početi, v kolikor pa vaša pogodba o zaposlitvi prepoveduje takšno dejavnost, lahko še vedno odprete s.p. z takšno dejavnostjo, vendar lahko potem pričakujete "težave" pri vašem delodajalcu.

Upam da je moj odgovor kaj pomagal :)

ash6u
Prispevkov: 2
Pridružen: 25 Dec 2019, 12:35

Re: s.p. in soglasje delodajalca

OdgovorNapisal/-a ash6u » 27 Dec 2019, 22:57

Najlepša hvala za odgovor! Torej, če prav razumem... Konkurenčna prepoved velja le, če je zapisana v pogodbi. Torej jaz lahko odprem sp z enako dejavnostjo in mi o tem niti ni treba obvestiti delodajalca (ker je namreč v pogodbi nimam)?

Se pa imam namen pri istem delodajalcu zaposliti za nedoločen delovni čas (torej rabim novi pogodbo). In če on ugotovi, kakšno dejavnost opravljam, lahko prepoved vključi v to novo pogodbo, če mu moje delo kot zasebniku ne bo všeč...?

_ToMy_
Uradnik
Prispevkov: 53
Pridružen: 12 Apr 2011, 12:00

Re: s.p. in soglasje delodajalca

OdgovorNapisal/-a _ToMy_ » 28 Dec 2019, 11:07

Drži, ni ti treba povedati v kolikor to ni omenjeno v pogodbi o zaposlitvi ki jo imaš trenutno, kljub temu pa ne pomeni da je napačno če poveš.

V kolikor ti je cilj dolgoročno sodelovati in ostati zaposlen pri omenjenem zaposlovalcu, je vsekakor bolje da poveš in razjasniš stvari z njim in se nato odločiš za to potezo, kot da nato on za to izve iz "druge roke", ker lahko seveda nato to prepoved vključi v novo pogodbo, ali pa zgolj iz "užaljenosti" ker nisi povedal iz tega naredi večji problem kot v resnici je. Čudno, but it happens verjemi mi.


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost