S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
Ja-Ko
Prispevkov: 2
Pridružen: 22 Sep 2021, 20:10

S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

OdgovorNapisal/-a Ja-Ko » 23 Sep 2021, 11:31

Lep pozdrav vsem. S podjetništvom nimam še nobenih izkušenj, se pa v kratkem najverjetneje podajam na samostojno pot in bi bil res hvaležen, če bi mi lahko pomagali in pojasnili nekaj zadev v zvezi z izdajo računov za delo prek spleta z normiranim s.p.-jem (kar sicer ne bo glavna dejavnost).

Zanima me predvsem kako zakonito poslovati z registrirano dejavnostjo na spletnih platformah za freelancerje, tekmovanja ipd. Portali, kot so npr. 99designs.com, freelancer.com, upwork.com ipd. namreč za opravljeno delo ne zahtevajo izdaje računa:
-Ali torej s.p. v tem primeru izda račun le za lastne potrebe (in FURS), v smislu evidence prihodka, čeprav ga sam naročnik ne potrebuje in ne prejme?
-In ali potem podjetnik izda samo en račun za celoten izplačan znesek, ali več računov – za vsak projekt, ki je bil na portalu opravljen (torej npr. za posamezen logotip, spletno stran, transkripcijo, itd.)? Ker stvar je v tem, da se zaslužki od dela na teh straneh v bistvu nalagajo na uporabniški račun; na PayPal ali Payoneer pa se običajno izplačajo kot en skupni znesek, šele ko uporabnik za to zaprosi.
-Predpostavljam tudi, da se vse račune v vseh zgornjih primerih naslovi na posrednika (freelancer.com, upwork.com, 99designs.com, itd.), saj podatkov o dejanskih končnih strankah freelancer pravzaprav niti nima?

Preverjal sem že neposredno na FURS-u, ampak niso zveneli ravno gotovi; ne vem, kako dobro sploh poznajo omenjene portale.
Res hvala že vnaprej za vso pomoč in lep pozdrav.
 

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2486
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 30 Sep 2021, 08:30

Če boste izdali račun za vsako posamezno nakazilo (za svojo evidenco, ker ga stranke freelance portalov ne rabijo) bo čisto ok. Lahko jih naslovite kar na pravne osebe teh portalov.

Ja-Ko
Prispevkov: 2
Pridružen: 22 Sep 2021, 20:10

Re: S.p. in izdaja računov za delo na freelance portalih

OdgovorNapisal/-a Ja-Ko » 07 Okt 2021, 00:27

Uf, najlepša hvala za odgovor in pojasnilo. Mi je v veliko pomoč in sem kar upal, da bo tako.

Kako pa je sicer s samo prijavo računov v tujini? Kolikor razumem zadeve, ki jih berem, uporabniku Paypal ali Payoneer računa npr. ni treba prijaviti FURS-u, če ga uporablja dejansko kot spletno denarnico (torej nanje nakazuje npr. sredstva s svojega TRR za spletne nakupe) – mora pa jih prijaviti, če nanje prejema prihodke od kakšne dejavnosti.

Tako bo tudi v mojem primeru z delom preko freelance portalov, ki skoraj izključno izplačujejo na PayPal/Payoneer. Ampak žal mi ni povsem jasno, kako prijavo teh računov speljati, saj obrazec na eDavkih zahteva, da izpolnim tudi polje za številko bančnega računa ter SWIFT/BIC kodo (ki jih kot uporabnik Payoneerja dejansko sploh nimaš). Na FURSU so mi predlagali, da izpolnim pač samo s podatki, ki jih imam, ampak se je pozneje žal izkazalo, da brez omenjenih podatkov prijave v eDavkih sploh ne morem oddati.

Hvala še enkrat in lep pozdrav.
Nimate dovoljenj za ogled prilog tega prispevka.


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gostov