Normiranec DDV za preprodajo SW iz tujine

Davki, prispevki, obdavčitev, pavšalni prispevki, DDV, dohodnina, davek od dohodkov pravnih oseb.
[Beer]

Normiranec DDV za preprodajo SW iz tujine

OdgovorNapisal/-a [Beer] » 22 Mar 2022, 00:19

Zdravo!

Sem čisti začetnik. Sem normiranec in nisem davčni zavezanec.
V tujini (Nemčija) bi kupil programsko opremo (cena brez DDV 200€ + 19% Davek), ki bi jo prodal stranki v Sloveniji (+storitev instalacije).
Zanima me kako pravilno plačati DDV glede na to, da imamo v SLO 22% DDV.
Dobavitelju plačam brez DDV in potem preko eDavkov nekako prijavim in plačam DDV?
Prosim za primer izračuna.

Hvala

novinec
Vodja oddelka

Re: Normiranec DDV za preprodajo SW iz tujine

OdgovorNapisal/-a novinec » 22 Mar 2022, 22:10

kako boš pa zaračunal DDV če nisi zavezanec ?

V tujini kupiš z DDV in ga tukaj prodaš brez DDV.

[Beer]

OdgovorNapisal/-a [Beer] » 23 Mar 2022, 08:49

Zdravo!

Seveda v tujini kupim z DDV. In po isti ceni prodam naprej.
Ampak v Nemčiji je 19% DDV.
Skrbi me, da ne bi prišel kdo na vrata in me šraufal zaradi 3% + kazen.

Raje naredim tako kot je treba. Nobenih mahinacij.
Čisti računi, dobri prijatelji (in miren spanec).

Hvala.

novinec
Vodja oddelka

OdgovorNapisal/-a novinec » 25 Mar 2022, 15:55

Ne more te noben šraufat. Tako je treba narediti.
Dam ti primer, sam sem kupil avto v Nemčiji z 19 % DDV, ga uvozil sem. Če bi ga kupil tukaj bi plačal 22% DDV.

Luka77
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a Luka77 » 20 Jul 2024, 14:48

[Beer] napisal/-a:Zdravo!

Sem čisti začetnik. Sem normiranec in nisem davčni zavezanec.
V tujini (Nemčija) bi kupil programsko opremo (cena brez DDV 200€ + 19% Davek), ki bi jo prodal stranki v Sloveniji (+storitev instalacije).
Zanima me kako pravilno plačati DDV glede na to, da imamo v SLO 22% DDV.
Dobavitelju plačam brez DDV in potem preko eDavkov https://zanositev-coach.si/ nekako prijavim in plačam DDV?
Prosim za primer izračuna.

Hvala

Pozdravljeni!

Kot normiranec v Sloveniji, ki ni davčni zavezanec, boste pri nakupu programske opreme iz Nemčije in njenem nadaljnjem prodajanju v Sloveniji morali upoštevati določene postopke glede DDV. Ko kupite programsko opremo, ki stane 200 € brez DDV v Nemčiji, boste pri tem plačali 200 €, saj bo nemški dobavitelj izdal račun brez DDV, ker se uporablja mehanizem obrnjene obveznosti (reverse charge). V tem primeru nemški dobavitelj ne zaračuna DDV.

Ko programsko opremo prodate v Sloveniji, boste morali obračunati slovenski DDV, ki znaša 22%. To pomeni, da boste morali na znesek 200 € dodati 22% DDV, kar znaša 44 €. Skupaj bo končna cena za vašo stranko 244 € (200 € + 44 €).

Ko torej prodajate programsko opremo v Sloveniji, morate na svojem računu obračunati 22% slovenski DDV. Ta DDV, ki ga obračunate stranki, boste potem morali prijaviti in plačati prek sistema eDavki. Postopek vključuje, da boste na eDavkih prijavili nastanek DDV obveznosti in poročali o DDV-ju, ki ste ga obračunali na svojem računu. Čeprav ste normiranec in niste davčni zavezanec, morate vseeno upoštevati pravila o obračunavanju in plačilu DDV pri prodaji.

Tako boste pri nakupu iz Nemčije plačali 200 €, pri prodaji v Sloveniji pa boste morali obračunati 44 € DDV, kar skupaj znaša 244 €.

stepphiesecret
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a stepphiesecret » 18 Jan 2025, 13:38

Luka77 napisal/-a:Pozdravljeni!

Kot normiranec v Sloveniji, ki ni davčni zavezanec, boste pri nakupu programske opreme iz Nemčije in njenem nadaljnjem prodajanju v Sloveniji morali upoštevati določene postopke glede DDV. Ko kupite programsko opremo, dokumentni sistemi RCL ki stane 200 € brez DDV v Nemčiji, boste pri tem plačali 200 €, saj bo nemški dobavitelj izdal račun brez DDV, ker se uporablja mehanizem obrnjene obveznosti (reverse charge). program za pisanje računov V tem primeru nemški dobavitelj ne zaračuna DDV.

Ko programsko opremo prodate v Sloveniji, boste morali obračunati slovenski DDV, ki znaša 22%. To pomeni, da boste morali na znesek 200 € dodati 22% DDV, kar znaša 44 €. Skupaj bo končna cena za vašo stranko 244 € (200 € + 44 €).

Ko torej prodajate programsko opremo v Sloveniji, morate na svojem računu obračunati 22% slovenski DDV. Ta DDV, ki ga obračunate stranki, boste potem morali prijaviti in plačati prek sistema eDavki. Postopek vključuje, da boste na eDavkih prijavili nastanek DDV obveznosti in poročali o DDV-ju, ki ste ga obračunali na svojem računu. Čeprav ste normiranec in niste davčni zavezanec, morate vseeno upoštevati pravila o obračunavanju in plačilu DDV pri prodaji.

Tako boste pri nakupu iz Nemčije plačali 200 €, pri prodaji v Sloveniji pa boste morali obračunati 44 € DDV, kar skupaj znaša 244 €.
Čeprav ste normiranec, morate pri prodaji programske opreme v Sloveniji še vedno obračunati DDV in ga prijaviti preko sistema eDavki. Na znesek 200 € boste dodali 44 € DDV, kar pomeni skupno ceno 244 € za vašo stranko.
Zadnjič spremenil stepphiesecret, dne 09 Feb 2025, 11:53, skupaj popravljeno 1 krat.

majam1
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a majam1 » 22 Jan 2025, 14:16

Pa od kod vam te ideje ?
Nič od tega ne drži !!
Če nisi zavezanec za DDV ga ne moreš obračunavati pri nakupu in ne dodajati pri prodaji !! Vse je bruto-pomeni da te stane oprema v Nemčiji 200+19 % DDV-ja. Ko prodaš pa nastaviš ceno kakršno koli želiš. VŠe enkrat, v njej ni DDV-ja.
In ne rabiš nič prijavljati preko Edavkov.
Kar se tiče normiranstva, to je samo oblika obračunavanja prihodkov, nima nobene zveze z DDV !! Normiranec je lahko zavezanec za DDV ali pa tudi ne !!!

virtualplus.eu
Pripravnik

OdgovorNapisal/-a virtualplus.eu » 06 Feb 2025, 18:02

Če nisi davčni zavezanec (še nimaš DDV-številke), ti bo dobavitelj iz Nemčije načeloma zaračunal 19 % nemškega DDV. Kot normiranec brez DDV-številke v Sloveniji sam ne obračunavaš slovenske 22 % stopnje, niti je ne smeš posebej zaračunati končnemu kupcu. Ko boš presegel prag 10.000 EUR letnih nabav znotraj EU (t.i. “pridobitev blaga iz EU”), se moraš v Sloveniji registrirati za DDV in potem boš moral narediti samoobdavčitev (»reverse charge«) z 22 % DDV, ki ga plačaš FURS-u, pri prodaji končnemu kupcu pa zaračunavaš DDV naprej.

A kaj se zgodi, če že zdaj dobiš račun brez nemškega DDV (kar pomeni, da si dobavitelju sporočil veljavno slovensko DDV-številko)?

V tem primeru boš v Sloveniji naredil samoobdavčitev: na nakupno vrednost (200 €) obračunaš 22 % in 44 € plačaš FURS-u (ker kot normiranec brez pravice do odbitka vhodnega DDV tega zneska ne dobiš povrnjenega). Pri prodaji naprej ne zaračunaš DDV, ker nisi redni DDV-zavezanec (razen če se po nepotrebnem ne registriraš prostovoljno).
Kratek primer izračuna, če dobiš račun brez nemškega DDV (in si registriran za DDV za pridobitve iz EU):

Cena programske opreme: 200 € (brez DDV)
Samoobdavčitev v SLO: 22 % = 44 €
Strošek skupaj = 244 €
Nadalje jo lahko prodaš stranki v Sloveniji brez obračunanega DDV (ker nisi redni DDV-zavezanec), vendar si moral plačati 44 € DDV ob nakupu.
V praksi se je treba odločiti, ali se splača pridobiti DDV-številko in plačevati DDV v Sloveniji (brez pravice do odbitka), ali pa raje plačati nemški DDV (19 %) in se izogneš samoobdavčitvi, dokler ne presežeš 10.000 EUR letnih nabav (prag pridobitve). Za točno situacijo svetujem posvet z računovodjo, da boš izbral optimalno pot.

Če potrebuješ več brezplačnih usmeritev ali pomoč pri urejanju dokumentacije, mi lahko pišeš v zasebno sporočilo. Več informacij o optimizaciji stroškov in poslovanju pa najdeš tudi na https://virtualplus.eu.

Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost