Zdravo!
Sem čisti začetnik. Sem normiranec in nisem davčni zavezanec.
V tujini (Nemčija) bi kupil programsko opremo (cena brez DDV 200€ + 19% Davek), ki bi jo prodal stranki v Sloveniji (+storitev instalacije).
Zanima me kako pravilno plačati DDV glede na to, da imamo v SLO 22% DDV.
Dobavitelju plačam brez DDV in potem preko eDavkov nekako prijavim in plačam DDV?
Prosim za primer izračuna.
Hvala
Normiranec DDV za preprodajo SW iz tujine
|
|
-
novinec
- Vodja oddelka
Re: Normiranec DDV za preprodajo SW iz tujine
kako boš pa zaračunal DDV če nisi zavezanec ?
V tujini kupiš z DDV in ga tukaj prodaš brez DDV.
V tujini kupiš z DDV in ga tukaj prodaš brez DDV.
-
[Beer]
Zdravo!
Seveda v tujini kupim z DDV. In po isti ceni prodam naprej.
Ampak v Nemčiji je 19% DDV.
Skrbi me, da ne bi prišel kdo na vrata in me šraufal zaradi 3% + kazen.
Raje naredim tako kot je treba. Nobenih mahinacij.
Čisti računi, dobri prijatelji (in miren spanec).
Hvala.
Seveda v tujini kupim z DDV. In po isti ceni prodam naprej.
Ampak v Nemčiji je 19% DDV.
Skrbi me, da ne bi prišel kdo na vrata in me šraufal zaradi 3% + kazen.
Raje naredim tako kot je treba. Nobenih mahinacij.
Čisti računi, dobri prijatelji (in miren spanec).
Hvala.
-
novinec
- Vodja oddelka
Ne more te noben šraufat. Tako je treba narediti.
Dam ti primer, sam sem kupil avto v Nemčiji z 19 % DDV, ga uvozil sem. Če bi ga kupil tukaj bi plačal 22% DDV.
Dam ti primer, sam sem kupil avto v Nemčiji z 19 % DDV, ga uvozil sem. Če bi ga kupil tukaj bi plačal 22% DDV.
-
Luka77
- Pripravnik
[Beer] napisal/-a:Zdravo!
Sem čisti začetnik. Sem normiranec in nisem davčni zavezanec.
V tujini (Nemčija) bi kupil programsko opremo (cena brez DDV 200€ + 19% Davek), ki bi jo prodal stranki v Sloveniji (+storitev instalacije).
Zanima me kako pravilno plačati DDV glede na to, da imamo v SLO 22% DDV.
Dobavitelju plačam brez DDV in potem preko eDavkov https://zanositev-coach.si/ nekako prijavim in plačam DDV?
Prosim za primer izračuna.
Hvala
Pozdravljeni!
Kot normiranec v Sloveniji, ki ni davčni zavezanec, boste pri nakupu programske opreme iz Nemčije in njenem nadaljnjem prodajanju v Sloveniji morali upoštevati določene postopke glede DDV. Ko kupite programsko opremo, ki stane 200 € brez DDV v Nemčiji, boste pri tem plačali 200 €, saj bo nemški dobavitelj izdal račun brez DDV, ker se uporablja mehanizem obrnjene obveznosti (reverse charge). V tem primeru nemški dobavitelj ne zaračuna DDV.
Ko programsko opremo prodate v Sloveniji, boste morali obračunati slovenski DDV, ki znaša 22%. To pomeni, da boste morali na znesek 200 € dodati 22% DDV, kar znaša 44 €. Skupaj bo končna cena za vašo stranko 244 € (200 € + 44 €).
Ko torej prodajate programsko opremo v Sloveniji, morate na svojem računu obračunati 22% slovenski DDV. Ta DDV, ki ga obračunate stranki, boste potem morali prijaviti in plačati prek sistema eDavki. Postopek vključuje, da boste na eDavkih prijavili nastanek DDV obveznosti in poročali o DDV-ju, ki ste ga obračunali na svojem računu. Čeprav ste normiranec in niste davčni zavezanec, morate vseeno upoštevati pravila o obračunavanju in plačilu DDV pri prodaji.
Tako boste pri nakupu iz Nemčije plačali 200 €, pri prodaji v Sloveniji pa boste morali obračunati 44 € DDV, kar skupaj znaša 244 €.
|
|
-
stepphiesecret
- Pripravnik
Čeprav ste normiranec, morate pri prodaji programske opreme v Sloveniji še vedno obračunati DDV in ga prijaviti preko sistema eDavki. Na znesek 200 € boste dodali 44 € DDV, kar pomeni skupno ceno 244 € za vašo stranko.Luka77 napisal/-a:Pozdravljeni!
Kot normiranec v Sloveniji, ki ni davčni zavezanec, boste pri nakupu programske opreme iz Nemčije in njenem nadaljnjem prodajanju v Sloveniji morali upoštevati določene postopke glede DDV. Ko kupite programsko opremo, dokumentni sistemi RCL ki stane 200 € brez DDV v Nemčiji, boste pri tem plačali 200 €, saj bo nemški dobavitelj izdal račun brez DDV, ker se uporablja mehanizem obrnjene obveznosti (reverse charge). program za pisanje računov V tem primeru nemški dobavitelj ne zaračuna DDV.
Ko programsko opremo prodate v Sloveniji, boste morali obračunati slovenski DDV, ki znaša 22%. To pomeni, da boste morali na znesek 200 € dodati 22% DDV, kar znaša 44 €. Skupaj bo končna cena za vašo stranko 244 € (200 € + 44 €).
Ko torej prodajate programsko opremo v Sloveniji, morate na svojem računu obračunati 22% slovenski DDV. Ta DDV, ki ga obračunate stranki, boste potem morali prijaviti in plačati prek sistema eDavki. Postopek vključuje, da boste na eDavkih prijavili nastanek DDV obveznosti in poročali o DDV-ju, ki ste ga obračunali na svojem računu. Čeprav ste normiranec in niste davčni zavezanec, morate vseeno upoštevati pravila o obračunavanju in plačilu DDV pri prodaji.
Tako boste pri nakupu iz Nemčije plačali 200 €, pri prodaji v Sloveniji pa boste morali obračunati 44 € DDV, kar skupaj znaša 244 €.
Zadnjič spremenil stepphiesecret, dne 09 Feb 2025, 11:53, skupaj popravljeno 1 krat.
-
majam1
- Pripravnik
Pa od kod vam te ideje ?
Nič od tega ne drži !!
Če nisi zavezanec za DDV ga ne moreš obračunavati pri nakupu in ne dodajati pri prodaji !! Vse je bruto-pomeni da te stane oprema v Nemčiji 200+19 % DDV-ja. Ko prodaš pa nastaviš ceno kakršno koli želiš. VŠe enkrat, v njej ni DDV-ja.
In ne rabiš nič prijavljati preko Edavkov.
Kar se tiče normiranstva, to je samo oblika obračunavanja prihodkov, nima nobene zveze z DDV !! Normiranec je lahko zavezanec za DDV ali pa tudi ne !!!
Nič od tega ne drži !!
Če nisi zavezanec za DDV ga ne moreš obračunavati pri nakupu in ne dodajati pri prodaji !! Vse je bruto-pomeni da te stane oprema v Nemčiji 200+19 % DDV-ja. Ko prodaš pa nastaviš ceno kakršno koli želiš. VŠe enkrat, v njej ni DDV-ja.
In ne rabiš nič prijavljati preko Edavkov.
Kar se tiče normiranstva, to je samo oblika obračunavanja prihodkov, nima nobene zveze z DDV !! Normiranec je lahko zavezanec za DDV ali pa tudi ne !!!
-
virtualplus.eu
- Pripravnik
Če nisi davčni zavezanec (še nimaš DDV-številke), ti bo dobavitelj iz Nemčije načeloma zaračunal 19 % nemškega DDV. Kot normiranec brez DDV-številke v Sloveniji sam ne obračunavaš slovenske 22 % stopnje, niti je ne smeš posebej zaračunati končnemu kupcu. Ko boš presegel prag 10.000 EUR letnih nabav znotraj EU (t.i. “pridobitev blaga iz EU”), se moraš v Sloveniji registrirati za DDV in potem boš moral narediti samoobdavčitev (»reverse charge«) z 22 % DDV, ki ga plačaš FURS-u, pri prodaji končnemu kupcu pa zaračunavaš DDV naprej.
A kaj se zgodi, če že zdaj dobiš račun brez nemškega DDV (kar pomeni, da si dobavitelju sporočil veljavno slovensko DDV-številko)?
V tem primeru boš v Sloveniji naredil samoobdavčitev: na nakupno vrednost (200 €) obračunaš 22 % in 44 € plačaš FURS-u (ker kot normiranec brez pravice do odbitka vhodnega DDV tega zneska ne dobiš povrnjenega). Pri prodaji naprej ne zaračunaš DDV, ker nisi redni DDV-zavezanec (razen če se po nepotrebnem ne registriraš prostovoljno).
Kratek primer izračuna, če dobiš račun brez nemškega DDV (in si registriran za DDV za pridobitve iz EU):
Cena programske opreme: 200 € (brez DDV)
Samoobdavčitev v SLO: 22 % = 44 €
Strošek skupaj = 244 €
Nadalje jo lahko prodaš stranki v Sloveniji brez obračunanega DDV (ker nisi redni DDV-zavezanec), vendar si moral plačati 44 € DDV ob nakupu.
V praksi se je treba odločiti, ali se splača pridobiti DDV-številko in plačevati DDV v Sloveniji (brez pravice do odbitka), ali pa raje plačati nemški DDV (19 %) in se izogneš samoobdavčitvi, dokler ne presežeš 10.000 EUR letnih nabav (prag pridobitve). Za točno situacijo svetujem posvet z računovodjo, da boš izbral optimalno pot.
Če potrebuješ več brezplačnih usmeritev ali pomoč pri urejanju dokumentacije, mi lahko pišeš v zasebno sporočilo. Več informacij o optimizaciji stroškov in poslovanju pa najdeš tudi na https://virtualplus.eu.
A kaj se zgodi, če že zdaj dobiš račun brez nemškega DDV (kar pomeni, da si dobavitelju sporočil veljavno slovensko DDV-številko)?
V tem primeru boš v Sloveniji naredil samoobdavčitev: na nakupno vrednost (200 €) obračunaš 22 % in 44 € plačaš FURS-u (ker kot normiranec brez pravice do odbitka vhodnega DDV tega zneska ne dobiš povrnjenega). Pri prodaji naprej ne zaračunaš DDV, ker nisi redni DDV-zavezanec (razen če se po nepotrebnem ne registriraš prostovoljno).
Kratek primer izračuna, če dobiš račun brez nemškega DDV (in si registriran za DDV za pridobitve iz EU):
Cena programske opreme: 200 € (brez DDV)
Samoobdavčitev v SLO: 22 % = 44 €
Strošek skupaj = 244 €
Nadalje jo lahko prodaš stranki v Sloveniji brez obračunanega DDV (ker nisi redni DDV-zavezanec), vendar si moral plačati 44 € DDV ob nakupu.
V praksi se je treba odločiti, ali se splača pridobiti DDV-številko in plačevati DDV v Sloveniji (brez pravice do odbitka), ali pa raje plačati nemški DDV (19 %) in se izogneš samoobdavčitvi, dokler ne presežeš 10.000 EUR letnih nabav (prag pridobitve). Za točno situacijo svetujem posvet z računovodjo, da boš izbral optimalno pot.
Če potrebuješ več brezplačnih usmeritev ali pomoč pri urejanju dokumentacije, mi lahko pišeš v zasebno sporočilo. Več informacij o optimizaciji stroškov in poslovanju pa najdeš tudi na https://virtualplus.eu.
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost