Pokojninska reforma

Tomcater
Uradnik
Prispevkov: 50
Pridružen: 15 Dec 2008, 22:23
Kraj: Celje
Kontakt:

Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a Tomcater » 18 Dec 2010, 16:52

Kaj si mislite o predlagani pokojninski reformi? Boste šli na referendum, če bo le-ta razpisan? Kako boste glasovali?

Osebno ne zaupam več v naš pokojninski sistem in menim, da bo slej ali prej propadel. Trenutno stanje je sicer verjetno res alarmantno v pok. blagajni. Po drugi strani pa je država razsipna, zelo slab gospodar in zapravlja tam kjer ne bi bilo potrebno.

Trenutno bi lahko brez problemov znižali proračun za vojsko (pač verjetnost, da nas ta trenutek doleti vojna, je minimalna) in preostali denar prerazporedili drugam. To je le en predlog, obstaja jih pa še ogromno...
 

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2473
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 18 Dec 2010, 18:43

Je potrebna, ampak bistveno prepozna. Pa tudi nepravična, saj nekateri pač ne bodo mogli delati do 65 leta...

Sicer pa bo referendum verjetno sprejet, sindikati bodo naredili svoje.

Tomcater
Uradnik
Prispevkov: 50
Pridružen: 15 Dec 2008, 22:23
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a Tomcater » 18 Dec 2010, 20:11

Prepozna - morda. Vsekakor je blagajna prazna :) Ljudje se tega sploh ne zavedajo.

Vsekakor pa je premalo aktivnega prebivalstva, čedalje več brezposelnih, ogromno (preveč) javnih uslužbencev, zapravljanje denarja... potem pa pridemo sem kjer smo.

Nepravična je res, tudi za podjetništvo in podjetnike bo težje. Ne vem, vedno bolj se mi zdi, da država noče imeti mladih podjetnikov oz. zavira njihov razvoj/rast, pa čeprav ima (in bo imela) od nas veliko koristi.

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2473
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 22 Dec 2010, 20:11

Ja zanimivo bo opazovati, kako se bodo zadeve razvijale. Kot kaže sedaj bomo delali praktično do smrti. Vprašanje kaj to pomeni za kakovost življenja, še posebej če pogledaš koliko je treba dandanes delati, kakšne so plače, kakšni so delovni pogoji.

Po drugi strani je standard dandanes precej višji kot nekoč. Samo se pa pojavi problem oziroma paradoks: dandanes imamo veliko več dobrin kot nekoč, kar pa posledično žal pomeni, da jih ne znamo toliko ceniti oziroma nam ne pomenijo več toliko kot nekoč... Ko se kdaj pogovarjaš s kakšno starejšo osebo vidiš, da je bilo včasih res pomanjkanje vsega. Samo so bili pa potem toliko bolj veseli, ko so za kakšen praznik po dolgem času jedli malo mesa...

Me res zanima kam se vse to pelje.

Tomcater
Uradnik
Prispevkov: 50
Pridružen: 15 Dec 2008, 22:23
Kraj: Celje
Kontakt:

Re: Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a Tomcater » 24 Dec 2010, 00:00

Borut, se popolnoma strinjam. Včasih si dal otroku čokolado in je bil vesel, danes mu je samoumevno, da dobi čokolado in to more biti miljka ali pa še katera boljša, po možnosti 300g :)

Je res, danes imamo vsega več. To morda cenijo starejši, ki so živeli v drugih časih. Problem so nove generacije, ki se v tem času rodijo in jim je to samoumevno. Taisti logično, da želijo še več...

Glede dela. Podjetniki bomo itak delali do konca dni :P. Kar se pa tiče povprečnih ljudi, ki bodo na težjih delovnih mestih je pa problem tudi psihofizično zdravje. Več bo poškodb, več bo invalidskih ipd. Potem bodo pa rekli, da je pa zdravstvena blagajna prazna in bodo še te prispevke dvignili :) Neverending story.

Kot sem že večkrat omenil... s pravilnim pristopom, s pravimi prioritetami in z reorganizacijo bi se dalo marsikaj narest. Samo volja in interes sta potrebna. V teh časih nam ne grozi vojaški spopad in tako bi lahko vojski vzeli 50% proračuna in ga dali v gospodarstvo recimo... ja, saj vem, ni zakonske podlage. Halo? Pa dajmo še tu interventni zakon sprejet :) Da ne govorim o Triglavu (voj. ladji), ki smo jo dobili, ker so nam drugi dolžni, na koncu bomo pa še sami plačevali za stroške. 2x izguba... bljeh, pfej fuj.

Bom raje kar zaključil. Če bo pa referendum, bo pa padel. 100%
 

lukaluka
Rookie
Prispevkov: 10
Pridružen: 05 Apr 2011, 20:38

Re: Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a lukaluka » 05 Apr 2011, 20:56

Če bomo hodili na šiht bomo delali do smrti...
Torej, better get rich soon:)

Borut Borštnik
MP strokovni sodelavec
Prispevkov: 2473
Pridružen: 09 Mar 2007, 00:09

Re: Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a Borut Borštnik » 06 Apr 2011, 11:37

Sedaj je zadeva še bolj aktualna: kaže da bo referendum padel. Kaj menite?

Izdelovalec
Pripravnik
Prispevkov: 44
Pridružen: 18 Apr 2009, 10:17
Kontakt:

Re: Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a Izdelovalec » 16 Apr 2011, 08:58

Se malce kasneje oglašam, sem misli, da bo malce več komentarjev.

Kar mene moti je to, da država kupčka z smrtjo. Izračunala je, da jih bo pri 65 letih že precej pod rušo in bo spet plus na računu.
Takoj podprem reformo, če plačane prispevke za pokojnino v primeru njegove smrti dobi potomec. Dokler pa država računa do kod se ji izide plus je pa to skrajno bizarno. Človek plačuje 40 let in v pokoju čez pol leta umre, enostavno država pobere 40 let prispevkov. Skrajno nepravično in nepošteno.

Če bo država hotela, da se nova pokojninska reforma podpre, bo morala narediti točno to kar sem opisal. Potem nobenemu ne bo tako težko delati tudi do 65 leta (seveda bo tudi malce potrpel), ker bo vedel, da tudi v primeru njegove smrti dobijo plačilo njegovi potomci.
Drugače pa reforma ne bo podprta, in ne samo to, tudi ljudje se bodo začeli obračati na druge možnosti, kjer po 40 letih plačevanja tudi dobijo nekaj. Ali oni ali pa potomci. To se že dogaja, da ljudje plačujejo v razne (varčevalno-naložbene) sklade za stara leta.

Da ne govorimo o tem, da so današnji upokojenci šli z 85 % izračunom pokojnine, mi pa bomo šli z 55 %...itd. Logično pa je, da sedanji sistem enostavno ne prenese vseh izdatkov in, da mora država nekaj narediti. Vendar z tako idejo, ni variante, niti najmanjše....

Lep pozdrav

1freedom
Rookie
Prispevkov: 9
Pridružen: 06 Mar 2008, 21:35

Re: Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a 1freedom » 16 Apr 2011, 11:02

Po mojem pokojninska reforma ni potrebna, kajti s trenutno vzpostavljenim sistemom se bodo pokojnine zmanjševale ne glede na reforme. Še več državi, manj majhnemu človeku, ki sistem podpira. Če bi res želeli biti zgledni državljani je oblika zgaraj se, plačuj davke in prispevke, ko nastopi čas upokojitve pa čimprej umri, najprimernejša. Malo delo za upokojence (in le za upokojence) se mi zdi dokaj lepa rešitev problema. Ljudem se pušča več svobode. Nekateri bodo zadovoljni z minimalnimi dohodki samo, da imajo mir, drugi pa bodo izrabili možnost do legalnega drugega vira prihodkov in delali. Sam v izplačila pokojnine ne računam.
Žalostno je že to, ker v teh časih tudi z delom mlad človek komaj preživi (razmišlja pa naj še o varčevanju za čas upokojitve, dražje šolanje otrok itd.. Vedno več bo na plečih ljudi - kar pa mogoče niti ni slabo). Služba je začasna rešitev - če nimaš res dobro plačane službe z bonusi in nagradami, dobiš ravno toliko, da lahko naslednji mesec spet prideš delat. Bolje rečeno, ne prideš nikamor.
Lasten sistem znotraj obstoječega sistema, je že boljša rešitev.
 

redstrasse
Pripravnik
Prispevkov: 23
Pridružen: 05 Nov 2007, 21:12

Re: Pokojninska reforma

OdgovorNapisal/-a redstrasse » 22 Apr 2011, 10:32

JA reformi, če odpostijo(privatizirajo) 100.000 zaposlenih v javni upravi, ne da bom plačeval njihovo 2% rast plače vsako leto.. pa nevem kva še vse, tako bi pokojnina imela visok % ne pa 50% po 40 letih :) k bom za gunih 300-400€ dobil kaj...? Dober kruh je sedaj 2€-3€ čez 40 let bo 6€-9€ + salama + bencin 2,8767€ + elektrika 0,36€ kWh, za topel obrok pa nebo denarja razn za domače čorbe :)


Vrni se na

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov